169 komentara

 1. Andras at |

  Protiv mojeg oca se vodi postupak oduzimanja poslovne sposobnosti. Jedno vjestacenje je smislenost toga vec potvrdilo. U medjuvremenu se pokrece ovrha protiv oca buduci da nije platio racune za telefon.
  Da li mogu u prigovoru odluci suda ili biljeznika navesti da trazim da se o postupku obavijesti “skrbnicki” sud i time zaustavi ovrha. Mislio sam predloziti ovrhovoditelju da ce obitelj platiti racune posto on u potpunosti zatvori ugovor o telefonu, kao sto mu je vec bilo predlozeno.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Naravno, svaki postupak koji vam može koristiti da zaustavite ovrhu je dobro došao.

   Reply
 2. Emil at |

  Poštovani,

  ponavljam upit, jer na isti nisam dobio odgovor
  ( poslao sam ga: 21/09/2017 at 06:16 ) hvala Vam unaprijed…

  01.12.2016. godine supruga je darovnim ugovorom prebacila kuću na malodobnu dijecu. Do sada smo sve kredite uspijevali plaćati na vrijeme, međutim kako smo od ovog mjeseca ostali bez posla bojimo se da ih više nećemo moći podmirivati. Zanima me da li banke mogu razvgnuti taj darovni ugovor? Navodno mogu pomoću takozvane “paulijanske tužba”…

  Hvala i lp,
  Emil

  Reply
 3. Mar at |

  Poštovani!
  Molim za savjet.
  Banka je prodala moj dug, a sa firmom kojoj sada dugujem sam dogovorila jednokratnu, umanjenu uplatu.
  Istoga dana po njihovoj ponudi, pokreću ovrhu, što saznajem tek nakon što je uplata izvršena.
  Dakle, njihova ponuda vrijedi 1.9-29.09, a ovrhu pokreću 1.9.
  Sada me nakon cjelokupnog uplaćenog dogovorenog iznosa, traže još odvjetničke troškove, prije isteka roka kojeg su sami postavili.
  Na višestruki upit o kojem se odvjetničkom društvu radi ne dobivam odgovor.
  Gdje da se obratim za pravnu pomoć pošto smatram da sam svoj dio dogovora ispoštovala.
  Hvala!

  Reply
  1. Mar at |

   Samo da napomenem, nisam dobila na adresu niti potpisala nikakve papire ili obavijest za ovrhu od odvjetnika.

   Reply
  2. Redakcija at |

   Poštovana, pravnu pomoć u smislu kako bi to bilo potrebno ovršenicima teško je dati, možete se javiti odvjetnici Ani Galoši Comisso ili odvjetnicima Milku Križanoviću i Mariju Poljaku, ali ukoliko ste preplatili preostaje vam protuovrha ili protutužba, samo morate vidjeti o kojem iznosu se radi da vam ne bi porasli troškovi koji su nesrazmjerni glavnici.

   Reply
 4. Emil at |

  Poštovani,

  01.12.2016. godine supruga je darovnim ugovorom prebacila kuću na malodobnu dijecu. Do sada smo sve kredite uspijevali plaćati na vrijeme, međutim kako smo od ovog mjeseca ostali bez posla bojimo se da ih više nećemo moći podmirivati. Zanima me da li banke mogu razvgnuti taj darovni ugovor? Navodno mogu pomoću takozvane “paulijanske tužba”…

  Hvala i lp,
  Emil

  Reply
 5. renata at |

  Poštovani,
  imam dugovanje prema zagrebačkoj banci koja je prodala moje dugovanje.
  Druga tvrtka me naziva i prijeti pljenidbom. Napominjem da sam podstanar i samohrana majka. Kolika su moja prava i da li mogu provesti pljenidbu na tuđu imovinu.

  Reply
 6. strijelac at |

  poštovani, imam blikadu od 2010 godine od škz prosum i sami znate kakvi su to krediti bili ,nikada na kućnu adresu nije došlo ništa samo u finu ,zanima me kako bi se mogla žaliti na tu ovrhu i da li ta škz još postoji ili je ugašena lp

  Reply
  1. Redakcija at |

   U sudskom registru nije vidljivo da bi zadruga ŠKZ PROSUM postojala. Koliko mi je poznato moraju biti i usklađeni sa zakonom, tj. morali su se preregistrirati u kreditnu uniju, te ispunjavati sve zakonske uvjete potrebne za rad. Da bi se riješili tereta ovrhe, morali biste pribaviti sve potrebne informacije i dokumente, za početak o eventualnom njihovom brisanju, a potom tražiti da se ovrha obustavi jer nepostojeći ovrhovoditelj ne može provoditi ovrhu. Morate pisati sudu prijedlog da se ovrha proglasi nedopuštenom, a potom da se obustavi jer ju je nemoguće provesti obzirom da ovrhovoditelj ne postoji (uz dokumentaciju kojom to i dokazujete). FINA će nažalost postupiti samo po nalogu suda tj. po sudskom rješenju.

   Reply
 7. Maloljetna at |

  Poštovani, brat i ja naslijedili smo od strica svu pokretninu i nekretninu. Rješenje nije pravomoćno jer se moj otac tužio na rješenje. Naknadno se pronašla stambena štedionica u banci i otac je povukao žalbu. Sve se isporučilo sudu i sad se čeka pravomoćno rješenje. Nama stižu računi za toplinarstvo već nekoliko godina i prije par dana stigla nam je ovrha. Moje pitanje je mogu li se ovršiti maloljetnici i kako ako ništa nije pravomoćno nama mogu stizati računi i ovrhe?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Možete se vi žaliti na to da ste u obvezi plaćati račune za režije (tj. žalba na rješenje o ovrsi) i prigovoriti da rješenje o nasljeđivanju nije pravomoćno i da još uvijek niste zakoniti nasljednici na temelju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju. Međutim, režije će u konačnici netko morati platiti, a platit će ih morati nasljednik ili nasljednici, stoga procijeniti koji vam je način jednostavniji, jer u konačnici ćete ipak vjerojatno biti nasljednici a tada vam dospijeva sav neplaćeni dug na naplatu.

   Reply
 8. drago at |

  Poštovani, dobio sam prijedlog za ovrhu na temelju vj. isprave od tcoma, radilo se o racunu o telekomunikacijskim uslugama koji je i zastario. Podnio sam žalbu i izmeđuostalog se pozvao na zastaru, sud je donio riješenje u kojem prohvaca moju žalbu i prijedlog u cjelosti odbija. Ja platim 100kn taksu za žalbu i sad nakon tri mj od suda mi dolazi odgovor od Tcoma na moju žalbu u kojem navode da nije zastara jer se radi o mobilnom uređaju koji je bio u tarifnom paketu i navodno sam za njega ostao dužan 100kn. i od suda traži da me ovrši. Zanima kako to ide dalje u praksi, može li sud sad sam svoje riješenje poništiti i ipak dopustiiti ovrhu s tim da sad više T com ne potražuje 350 vec 625kn plus 100 za pristojbu.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako rješenje nije bilo pravomoćno i ovrhovoditelj je imao pravo žalbe, sud može na temelju žalbe ovrhovoditelja promijeniti odluku na temelju koje je donio prvo rješenje. Na žalost, ako izgubite spor troškovi vam rastu. Imate i vi pravo odgovora na njihovu žalbu.

   Reply
 9. Danela at |

  Poštovani, dobila sam spor protiv privatne osobe, odluka je pravomoćna, ali tuženik mi ni nakon 8 mjeseci nije uplatio troškove po rješenju. Poslala sam preporučeno pismo kao upozorenje da razmišljam o pokretanju ovrhe, ali se vratilo kao neisporučeno. Da li sam dužna poslati nekakvo upozorenje pred ovrhu? Ako jesam, kako osigurati da se ono dostavi? Hvala.

  Reply
 10. Jure at |

  Poštovani,

  Od strane gradske samouprave, dobio sam rješenje o ovrsi zbog neplaćanja komunalne naknade od nekih 1200 i nešto kuna. Običaj im je da mjesečne rate za tekuću godinu šalju u petom mjesecu. Navedene čekove nisam primio, pa sam otišao kod njih i zatražio da platim cjelokupni dug što sam i učinio. Dva mjeseca nakon toga dobio sam od njih “zaključak” i rukom ispisan ček da moram uplatiti 200 kuna na troškove ovrhe da mogu zatvoriti predmet. Pri utvrđivanju mog duga, pročelnica odjela mi je rekla da ovrha nije pokrenuta nego oni to tako napišu da ljudi plate. Pretpostavljam da nisam dužan platiti navedeni iznos jer nisu pokrenuli ništa kod javnog bilježnika ili suda….

  Zahvaljujem

  Reply
 11. antun šoić at |

  Poštovani,
  banka je prodala moje dugovanje poduzeću koji se bavi otkupom potraživanja. Nije me o iston ni izvjestila. Već kad sam došla u banku da bi podmirila dug ( jer smo otplatili drugi stambeni kredit u drugoj banci) rekli su mi da je moje potraživanje prodano. Kao garancija kredita bila je zadužnica koja je u Fini na naplati. Banka iako je prodala dugovanje istu ne želi vratiti, ne znam da li je zadužnica prenosiva na treću osobu u ovom slučaju na poduzeće koje je kupilo dug. Banka mi ne želi dati kojiki je moj dug prema njoj nego me upućuje da kontaktiram novog vjerovnika. Da li banka smije zadržati zadužnicu na naplati iako je prodala dug? Da li se zadužnica bez moje suglasnosti može naplatiti u korist novog vjerovnika? Unaprijed hvala

  Reply
 12. nataša tomas at |

  poštovani,prošle godine sam na FINI predala zahtjev za stečaj potrošača,nakon mjesec dana objave na e-stranicama FINE nitko se od vjerovnika nije javio te sam upućena na Općinski sud te sam tamo pokrenula postupak.Nakon zakazane tri rasprave na sud nije pristupio nitko od vjerovnika i nitko se nije žalio na plan otplate duga sud je odbacio zahtjev za stečaj i donio rješenje po kojem se prihvaća plan ispunjenja obveza koji ima učinak sudske nagodbe.Rješenje je postalo pravomoćno 20.04.2017. no problem nastaje u FINI koja po tom rješenju ne želi obustaviti ovrhu i odblokirati račun.I što sad dalje?

  Reply
 13. Iva at |

  Postovani.
  Ovrhovoditelj je dobio pravomocno rijesenje na novcanim sredtvima od suda,ali ja sam u međuvremenu zablokirao svoj racun zaduznicama (fiktivnim)tako da se ovrhovoditelj ne moze naplatiti.
  Da li me moze tuziti?
  Da li se moze kako drukcije naplatiti nemam nikakve imovine na sebi.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Moze vas kazneno prijaviti a vi kazneno odgovarati. Ako nemate druge imovine ne noze se naplatiti.

   Reply
  2. Dario at |

   Pozdrav imam pitanje otac mi ima dugovanje prema HRT-u cca neki desetak god. mene zanima dali meni može doči ovrha pošto je pred par godina na mene prepisao sve svoje nekretnine darovnim ugovor i živi sa nama u obiteljskoj zajednici

   Reply
 14. Ante Perkov at |

  Poštovani imam jedno pitanje za Vas. Vidim da postoji znatna razlika: žalba na Rješenje o ovrsi koje je donio sud ne odgađa ovrhu, dok prigovor protiv rješenja o ovrsi javnog bilježnika odgađa ovrhu. Moje pitanje je sljedeće: Može li ovrhovoditelj birati hoće li ići preko suda ili javnog bilježnika, odnosno o čemu ovisi hoće li Rješenje donijeti Sud ili javni bilježnik?

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ovisi o ispravi. Sud donosi rjesenje o ovrsi na temelju ovrsne isprave dok javni biljeznik donosi rjesenje na temelju vjerodostojne isprave (racuna, izvatka iz poslovnih knjiga, izjave, )

   Reply
 15. Rako at |

  Postovanje
  Gdje se moze saznati dali postoje kakva dugovanja i dali se vodi kakav ovrsni postupak! Ukoliko postoji, koji je prvi korak ka rijesavanju problema !

  Reply
  1. Redakcija at |

   Postovani za svaku ovrhu morate dobiti obavijest sa suda ili od FINE i na isto mozete (morali bi) pisati zalbu. U protivnom rjesenje postaje pravomocno.

   Reply
 16. Gordan at |

  Poštovani, bio sam saslušan u svojstvu svjedoka u parničnom postupku te je sud donio rješenje na moj zahtjev o isplati putnih troškova i naknadi izmakle dobiti u roku od 8 dana. Od tog rješenja prošlo je pet mjeseci, a iako sam se sudu obraćao više puta podnescima sa zamolbom provedbe sudskog rješenja, nikakav odgovor nisam dobio. Mogu li tražiti primjerak sudskog rješenja i temeljem njega pokrenuti ovršni postupak. Hvala.

  Reply
 17. koda at |

  Poštovani, zanima me dali se može napraviti ovrha na auto koji je kupljen na maloljetno djete-dijete nema duga ali otac koji je zakonski zastupnik ima blokiran račun zbog stambenog kredita.Djete će za mjesec dana biti punoljetno i tada neće trebati zakonskog zastupnika.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Nakon sto dijete postane punoljetno moze biti ovrseno ali za dugove za koje je dijete odgovorno.

   Reply
 18. Goran at |

  Postovani,

  Podigao sam stambeni kredit u Privrednoj banci 2009 godine. Stan je procijenjen na 25% vecoj vrijednosti nego trazeni kredit i Banka ima zalozno pravo, zaduznicu etc. Do 2012 kredit je uredno otplacivan no onda smo i supruga i ja ostali bez posla. Slijedom toga preselili smo u Sjedinjene Americke Drzave, nasli posao i odlucili prestati placati kredit jer se ne namjeravamo vracati u Hrvatsku. U mom posjedu je takodjer i mala vikendica u unutrasnjosti Zagrebacke zupanije koju zam planirao cuvati za sestru. Zanima me da li Banka moze zaplijeniti i vikendicu iako nema zalozno pravona nju.
  Hvala unaprijed i lijep pozdrav !

  Reply
 19. Znatiželjan at |

  Poštovani,

  Ako je dužnikov račun pod blokadom od strane više ovrhovoditelja, te se sa svakim pojedinim ovrhovoditeljem potpisao ugovor o nagodbi na temelju kojeg se dogovoreno dugovanje uplaćuje direktno njima na račun (te se dug zatvara nakon uplate), a ne Fini(odnosno direktno na račun dužnika), što se događa sa troškovima Fine? Da li je dužnik svejedno obvezan platiti troškove Fine po pojedinoj ovrsi nakon što ovrhovoditelj pošalje Fini obavijest da prema dužniku više nema nikakvih potraživanja.

  Hvala

  Reply
  1. Kiki at |

   Radi se o dvije neisplacene place. Taj jdoo je sada pod stecajem. Fina je zaprimila sve dokumente potrebne za sprovodenje ovrhe medutim ,posto nisu u mogucnosti sprovesti odluku vec drugi puta mi salju racun od 40kn da platim. Buduci da sam ja ovrsitelj a ne ovrsenik zanima me zbog cega i dokle cu to placati ???
   Hvala na odgovoru!

   Reply
   1. Redakcija at |

    Pisite reklamaciju FINI zbog neosnovane dvostruke naplate troskova koji nisu ni nastali, predlozite promjenu sredstava ovrhe i pokrenitu ovhu na imovini.

    Reply
 20. Siniša at |

  Poštovani,
  ovršen sam za dug 1400 kn za plin. Prije donošenja rješenja o ovrsi dokazao sam plinari da je dug 400 kn i podmirio ga a oni su priznali grešku neknjiženja moje uplate od prije godinu dana u visini 1000 kuna. Nisu izmjenili ovršni prijedlog te je ostao 1400 kuna. Sada pred sud, žalio sam se, pa su smanjili na tih 400, koje sam podmirio odmah po primitku pisma od bilježnika ali potražuju 175 kuna javnobilježničkog troška. Mirovina mi je 2600 kuna. Imam li šanse da ne platim sudske troškove i tu naknadu ili da platim kako ne bih imao dodatnih troškova.

  Reply
 21. Davorin Kukec at |

  Poštovani,

  otac je trebao raspodjeliti imovinu djeci ali nikad da učini. U međuvremenu je znao da će dobiti veliku novčanu kaznu. On je podijelio imovinu na djecu, na sebe nije ništa ostavio osim poljoprivrednih strojeva. Došla je novčana kazna. Imovina je upisana na djecu u gruntovnici. Rješenje zemljišno-knjižnog odjela.
  Sada kada se pokrene prisilna naplata odnosno pokrene ovršni postupak da li može sjesti njegov dug na imovinu koju je dao djeci?
  Isto tako čitao sam Ovršni zakon i piše u njemu ako osoba se bavi poljoprivrednom djelatnošću da mu se ne mogu njegova poljoprivredna zemljišta i poljoprivredni strojevi ovršiti jer su mu potrebni kako bi obavljao svoju djelatnost. Da li je to istina?
  Hvala.

  S poštovanjem,
  Davorin

  Reply
 22. Martina at |

  Poštovani,
  da li se može pokrenuti ovršni postupak ako fizička osoba(ne firma niti obrt) nije primila obavijest o pokretanju istoga(promjena prebivališta itd…)?
  Još jedno pitanje je da li se može dogovoriti o plaćanju na rate kada je ovršni postupak već pokrenut?
  Hvala unaprijed

  Reply
 23. Ksena at |

  Poštovani,
  Bivši muž nije plaćao uzdržavanje za djecu od dana podnošenja tužbe nekih godinu dana i dva mjeseca, s obzirom da je otišao u Njemačku,a Hrvatska tada nije bila u EU, odvjetnik mi je rekao da je gotovo nemoguce provesti ovrhu, jer nema nikakvih primanja ni nekretnina u Hrvatskoj
  Mene zanima,posto se sad promjenila situacija i dio smo EU,kakve su mogućnosti da napokon naplatim to dugovanje, jer s kamatama to uopće nije malo novaca,
  Hvala lijep pozdrav

  Reply
 24. Tihomit at |

  Postovani. Radim u firmi prijavljenoj u Hrvatskoj s bruto placom od 4800.00 kuna. Imam blokiran racun.i isto tako i zasticeni racun. Zanima me koliko mi se smije u tom slucaju oduzeti od place koja je oko 1700€. Dali se oduzima 1/3 place prijavljene u Hrvatskoj ili neki drugi iznos i po kojoj tocki OZ?? Hvala
  Pozdrav

  Reply
 25. Siniša at |

  Poštovani,

  šta mogu napraviti ako mi je firma na kući odradila posao koji je plaćen u cjelosti, ali nije odrađen do kraja? Kome se mogu obratiti?

  Hvala,
  Siniša

  Reply
  1. Redakcija at |

   Imate odredbe Zakona o gradnji https://www.zakon.hr/z/690/Zakon-o-gradnji i Zakona o obveznim odnosima https://www.zakon.hr/z/75/ . Da biste ostvarili svoje pravo po cjelokupno plaćenom poslu koji nije odrađen, morate prvo prigovoriti graditelju na nedostatke koje ste uočili. Pismeno. Iza toga možete pokrenuti Tužbu radi isplate preplaćenog iznosa i radi naplate štete, u kojem postupku možete tražiti Osiguranje dokaza, tj. da prije nego se upustite u raspravljanje o glavnoj stvari sudski vještak vještačenjem utvrdi da građevina nije u cijelosti završena a da ste vi isplatili cjelokupni iznos za građenje.

   Reply
 26. Emil at |

  Poštovani,

  ukoliko sam u HR blokiran i imam zaštićeni račun, a uskoro počinjem raditi u Njemačkoj i plaću ću primati u Njemačkoj banci. Da li mi se i taj račun može ovršiti i ako da, na koji način?

  Hvala…

  lp,
  Emil

  Reply
  1. Redakcija at |

   Koliko znamo za sada se u praksi ne ovršuju računi u Njemačkoj. Za ubuduće je planirana primjena europskog platnog naloga, tako da će se ovrha moći naplaćivati i u bilo kojoj zemlji Europske unije. Lp

   Reply
 27. Milenko Mraz at |

  Dobio sam ovrhu od Hrvatskih voda. Ovrha je za nepodmireni dug po legalizaciji. dug je iznosio 900 kuna. Plaćao sam u ratama, i ostalo je još 150 kuna, hrvatske vode su napravile zahtjev i Fina mi je stavila blokadu računa. Dali Fina smije blokirati moj račun samo prema odluci Hrvatskih voda ili su Hrvatske vode bile dužne pokrenuti pred sudom postupak za namirenje duga, jer meni se je naplatilo i 200,00 kuna Fininih troškova. Dali su Hrvatske vode i Fina to odradile zakonito ili nezakonito, ili je tu spašavanje Agrokora sa 200 kuna od sirotinje

  Reply
 28. Emil at |

  Poštovani,

  prije godinu danas sam podigao stambeni kredit u HPB banci i morao sam (tako su mi tada rekli) prebaciti primanja kod njih. Da li se sada ipak mogu vratiti sa primanjima u svoju “staru” banku ERSTE, obzirom da mi se kredit iz HPB banke skida direktno sa plaće administrativnom zabranom. Također nigdje u ugovoru za kredit nisam pronašao da moram biti klijent banke.

  Unaprijed hvala i lp,
  Emil

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako u ugovoru nemate klauzulu da ste obvezni primati plaću preko Hrvatske poštanske banke onda bez ikakve zapreke možete prebaciti plaću u banku u kojoj želite.

   Reply
 29. kristijan at |

  postovani,
  dobio sam prijedlog za ovrhu zbog kredita u PBZ-u koji zadnjih 4 godine nisam redovito placao zbog nezaposlenosti,nema ni pokretne ni nepokretne imovine,zivim u kuci roditelja s ocem,bratom i njeovom obitelji,dali kuca roditelja moze bit ovrsena,odnosno koje su moje mogucnosti i prava,hvala

  Reply
 30. Ivana at |

  Poštovani,
  Što učiniti ukoliko me se tereti za ovrhu zbog neplaćanja režijskih računa u nekretnini koju sam naslijedila, ali na kojoj nemam prijavljeno ni prebivalište ni boravište, a dijelim ju sa sestrom koja u njoj zivi i ima prebivalište, ali odbija placati racune i navodi da nema otkud. Hocu li biti primorana placati njezine racune i ovrhe, eventualno ostati bez te nekretnine i što mi je činiti u tom slučaju? Ja sam ionako u mirovini pa se bojim da ce se dugovi prebaciti na moje dijete, a sestra odbija ikakav dogovor i suradnju.
  Zahvaljujem na odgovoru.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja, kao i za režije na naslijeđenoj imovini srazmjerno nasljeđenom dijelu. Dakle, ako ste vas dvoje, po pola, ukoliko druga strana ne podmiruje svoje obveze, možete pokrenuti tužbu, ovrhu, i sjesti ovrhom na drugi dio naslijeđene nekretnine. Ili riješiti spor mirnim putem što je uvijek najpametnije. Lp

   Reply
 31. ivica at |

  Imam ovrhu od banke koja je moje dugovanje prodala B2Kapitalu . Banka prije , a sada B2kapital ima na FINI moje dugovanje tj.Ovrhu , osim što imam ovrhu na Fini , B2kapital je cjelokupni iznos duga s preslikom moje izjave poslao i kod mog poslodavca koji b2Kapitalu isplaćuje određeni iznos tj. iznos koji je preko 2/3 mojeg osobnog dohotka jer imam otvoren zaštićeni račun . B2Kapital nije na FINI prvi na listi naplate duga pošto imam još jednu ovrhu .
  Zanima me da li B2Kapital može poslati dugovanje mom poslodavcu i naplatiti se prije nego ostatak plaće legne na račun i onda Fina nema novca za isplatu onome koji je prvi stavio ovrhu u FINI , ili da i onaj koji je prvi kod FINE isto pošalje zahtjev mome poslodavcu .
  LP – Ivica

  Reply
  1. Redakcija at |

   B2 Kapital nema pravo na takvo postupanje. Ukoliko vam se već uskraćuje 1/3 primanja ovrhom, svi ostali ovrhovoditelji moraju čekati u redoslijedu naplate. Kad se prvi ovrhovoditelj namiri, nakon toga na redu je drugi, i tako redom, ali nikad više od 1/3, pa čak i da ste osobno dali suglasnost da vam se uskraćuje veći iznos. To što rade nije zakonito, upozorite na to računovodstvo vaše tvrtke, ali i FINU.

   Reply
   1. ivica at |

    Poštovani
    Isto što ste Vi napisali prenesao sam svom poslodavcu , ali odgovor je bio da su iz B2Kapitala poslali koliko je moje dugovanje s preslikom moje izjave i da mi oni na zaštićeni račun isplaćuju zajamčeni iznos , a ostalo B2Kapitalu kao moju potpisanu administrativnu zabranu na osnovu potpisane Izjave , u ovom slučaju nešto manji iznos jer nemam svaki mjesec istu plaću . Razlog je kao i da sam s izjavom potpisao da mi se može ovršiti plaća prije nego se iznos od 1/3 pošalje na blokirani račun. Tražio sam od B2Kapitala da mi skine ovrhu na Fini pošto sam voljan plaćati i više od 1/3 samo da nisam blokiran , ali zahtjevaju da najprije maknem prvu ovrhu na Fini (dogovorio sam se s vlasnikom prve blokade da će me odblokirati ako B2Kapital makne blokadu) . Jer ako bi prvi maknuo blokadu , a B2Kapital ne makne svoju oni bi onda bili prvi na listi na naplati . Osim plaće imam i druge povremene uplate na blokirani račun i iste dobiva prvi na listi , a B2 kapital ono što mi skinu na iznos od 1/3 plaće.
    Da li mi možete napisati na koji član OZ se mogu pozvati i obavijestiti poslodavca i FINU .

    Reply
    1. Redakcija at |

     Obzirom na činjenicu da se s plaće_________________ usteže više od 1/3 primanja koliko je Ovršnim zakonom propisano, upozoravamo da je isto protupravno i nezakonito. Svaka pravna i fizička osoba u Republici Hrvatskoj dužna je postupati po odredbama Ovršnog zakona koji nalaže da se svakom djelatniku/ovršeniku može ustegnuti najviše do 1/3 primanja iz njegove plaće. Svaka slijedeća zapljena dužna je čekati red nakon što se namiri prvi ovrhovoditelj po redoslijedu. U ovršnom postupku poštuje se pravo prvenstva.

     X.Y. ima već zapljenu plaće do dozvoljene zakonom 1/3 primanja, i druge zapljene ne mogu se izvršiti, te svako drugo postupanje protivno odredbama Ovršnog zakona predstavlja grubo kršenje njegovih Konvencijom i Ustavom RH zajamčenih prava. Čak i u slučajevima gdje je radnik sam potpisao neki akt kojim je dozvoljeno ustezanje primanja više od 1/3 primanja, po istom se ne može postupati jer NITKO U REPUBLICI HRVATSKOJ NIJE IZNAD ZAKONA I USTAVA, pa čak niti sam ovršenik tj. dužnik.

     Člankom 92. Ovršnog zakona koji je stupio na snagu 25.10.2012. godine propisano je;
     1) Ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, i radi naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini jedne polovine prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta, u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

     2) Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine plaće ovršenika, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini jedne polovine neto plaće ovršenika.

     3) Prosječna neto plaća u smislu stavka 1. Ovog članka je prosječan iznos mjesečne neto plaće isplaćene po jednom zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, za razdoblje siječanj – kolovoz tekuće godine, koju je dužan utvrditi Državni zavod za statistiku i objaviti je u „Narodnim novinama“ najkasnije do 31. prosinca te godine. Tako utvrđeni iznos primjenjivati će se u narednoj godini.

     Člankom 102. Ovršnog zakona propisano je postupanje ukoliko postoji više ovrhovoditelja tj. Prednosni red.

     1.) Prednosni red stjecanja založnih prava određuje se prema datumu, satu i minuti predaje ovršnog naloga ili rješenja o ovrsi Agenciji, odnosno ovršenikovom dužniku, osim ako ovim ili drugim zakonom nije drugačije propisano.

     2.) Ako su ovršni nalozi ili rješenja o ovrsi više ovrhovoditelja primljeni kod Agencije, odnosno ovršenikovog dužnika istoga dana, a ne može se utvrditi vrijeme njihovog primitka, založna prava imaju isti prednosni red.

     3.) Tražbine s istim redom prvenstva namiruju se srazmjerno ako se ne mogu namiriti u cijelosti.

     Također su obustave na plaći regulirane i člankom 113. Ovršnog zakona kojim je propisano da se ovrhe provode na temelju pravomoćnosti naloga odnosno rješenja, poštujući odredbe iz čl. 92 – o izuzimanju iz ovrhe 2/3 plaće, i odredbe iz čl. 102. Ovršnog zakona o prednosnom redu.

     Reply
     1. ivica at |

      Poštovani sve sam razumio. Zbog još nekih nejasnoća dajem primjer.
      Plaća mi je cca 5800,00kn . Na zaštićeni račun dobijem cca 3780,00 – 2/3 ostalo tj. razlika od 3780 do 5800 – 1/3 se ne uplaćuje na blokirani račun, nego iznos koji ostane nakon što moj poslodavac isplati 1000,00 kn B2Kapitalu na osnovu preslike moje Izjave koja se vodi kao da sam potpisao izjavu o Administrativnoj zabrani i ono što ostane ide na blokirani račun te taj iznos dobije prvi na listi kod FINE .
      Ovrha koja je prva na listi je nastala prije nego je B2Kapital napravio cesiju s PBZ , a i PBZ nije nikada bio prvi na listi kod FINE .
      Samo me zanima da li je postupak B2Kapitala pravno u redu ili bi istog trebao prijaviti FINI pošto su cjelokupnu ovrhu zabilježili i na FINI . Tj meni se ne uzima više od 1/3 , ali me muči da li drugi koji je na listi može dobiti prije prvog na listi tj. da li sav iznos od 1/3 mora biti uplaćen na blokirani račun te da FINA onda najprije namiri dugovanje prema prvome ili se može i ovako preko preslike Izjave- navodno administrativna zabrana. Da li sve ovrhe moraju ići preko FINE .

    2. ivica at |

     Poštovani sve sam razumio. Zbog još nekih nejasnoća dajem primjer.
     Plaća mi je cca 5800,00kn . Na zaštićeni račun dobijem cca 3780,00 – 2/3 ostalo tj. razlika od 3780 do 5800 – 1/3 se ne uplaćuje na blokirani račun, nego iznos koji ostane nakon što moj poslodavac isplati 1000,00 kn B2Kapitalu na osnovu preslike moje Izjave koja se vodi kao da sam potpisao izjavu o Administrativnoj zabrani i ono što ostane ide na blokirani račun te taj iznos dobije prvi na listi kod FINE .
     Ovrha koja je prva na listi je nastala prije nego je B2Kapital napravio cesiju s PBZ , a i PBZ nije nikada bio prvi na listi kod FINE .
     Samo me zanima da li je postupak B2Kapitala pravno u redu ili bi istog trebao prijaviti FINI pošto su cjelokupnu ovrhu zabilježili i na FINI . Tj meni se ne uzima više od 1/3 , ali me muči da li drugi koji je na listi može dobiti prije prvog na listi tj. da li sav iznos od 1/3 mora biti uplaćen na blokirani račun te da FINA onda najprije namiri dugovanje prema prvome ili se može i ovako preko preslike Izjave- navodno administrativna zabrana. Da li sve ovrhe moraju ići preko FINE .

     Reply
     1. Redakcija at |

      Sve ovrhe moraju ići preko FINE ako ih podnosi javni bilježnik, postoji i način da ovrhovoditelj pošalje direktno poslodavcu, administrativnu zabranu, mjenično očitovanje, suglasnost za zapljenu i slično, ali poslodavac ne mora ih provesti ukoliko je već plaća ovršena, jer se mora poštivati prednosni red. Prednosni red mora poštovati i FINA, nema naplate preko reda neovisno o kojoj i kakvoj ispravi se radi.

 32. Kkk1707 at |

  Ima li neko iskustva s cash expertom? Brze pozajmice naime pozajmio sam iznos od 3000kn i pokrenuli su ovrhu pa me zanima hoce li mi placa uredno sjest i hocu li je moc podic i sta mi je dalje ciniti.hvala unaprijed

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, s njima je uvijek neizvjestno i teško je znati na koji način ih se možete riješiti. Jedini pametni savjet mogli smo vam dati prije nego ste se zadužili, bježite od tih cash experata – što dalje.

   Reply
 33. Natan at |

  Postovani,

  Molim vas savjet vezano za ovrhu i izvanbracnog partnera
  naime, prijeti mi ovrha u iznosu koji cijeli zivot necu moci isplatiti. Nezaposlen sam, a zivim u registriranoj izvanbracnoj zajednici. Partnerica je vlasnik stana kojeg otplacuje kreditom koji je na njeno ime. Zanima me moze li se ovrha provesti nad njenom imovinom, kad se meni ne moze bas nista uzeti, jer nista nemam? Ako moze, sto se dogada ako sluzbeno razvrgnemo izvanbracnu zajednicu? Dug je nastao u vremenu kad je izvanbr. Zaj. Vec bila registrirana

  unaprijed hvala!
  Natan

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ovrha se ne može provesti na njenoj imovini ako vam nije bila sudužnik ili jamac.

   Reply
 34. Sugic Sanela at |

  Poštovani
  Vec tri godine ne zivim sa suprugom…2008.god.sam podignula kredit u iznosu od 36000kn…kredit je otplacivan cca 4 godine(gubitkom posla napravljen je reprogram u trajanju od 6mjeseci)…od 2013.godine,uopće se ne uplacivaju rate kredita.Jučer je na adresu(muzevu,jer sam odjavljena sa iste),doslo pismo od B2 kapital,u kojem piše :Opomena pred pokretanje ovrhe.Cifra koju moram u roku 8dana platiti iznosi 95000kn.Nemam nikakvu pokretninu niti nekretninu na svoje ime.Zanima me sto napraviti i da li se može imovinabivseg(s kojim sam jos zakonski u braku) ovrsiti?Hvala

  Reply
 35. ivica at |

  Da li se može s Izjavom napraviti ovrha kod poslodavca za 1/3 primanja i isto blokirati račun na FINI , a kod poslodavca je priložena preslika Izjave
  lp

  Reply
  1. Redakcija at |

   Samo jednom se može provesti ovrha 1/3, ili da poslodavac odmah obustavi jednu treći i isplati ovrhovoditelju, ili da ovrhu provodi FINA. 2/3 morate dobiti na zaštićeni račun.

   Reply
 36. Josip at |

  Rjesenje javnog biljeznika o ovrsi je stupilo na snagu 21.01.2011 (HRT)a uruceno je dana 13.03.2017. dakle stajalo je u njegovoj ladici 6god.i sada trazi kamate za svo to vrijeme. plus javnobiljeznicku naknadu u iznosu od 917.95k.i to vjerovatno sa kamatama. a sam dug je iznosio 480.kuna.Sta raditi.Unaprijed hvala…

  Reply
 37. tamy at |

  Cijenjeni,

  Imam jedno pitanje u svezi ovrhe: naime, prijateljica je bila dužna novce jednoj osobi koej nije jednostavno mogla vratiit. Ta osoba je tužila i sada se ček apresuda. Ono što me zanima je da li je moguće da sud donese odluku o ovrsi na nekretnine koej ona posjeduje? ili se uvijek mora ići prvo an ovrhu na plaću? što u slučaju da ona prebaci nekretnine na drugu osobu?
  Unparijed zahvaljujem

  Pozdrav

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, radi vas, ali i radi svih drugih koje muče slična pitanja pojasniti ću vam. U slučaju nedefiniranog odnosa između stranaka, potraživanja duga, povrata u vlasništvo ili slično pokreće se parnica – tužbom. Nakon što sud usvoji tužbu i donese presudu stranke imaju pravo žalbe. Presuda postaje pravomoćna ako se stranke ne žale, ili kada presudu potvrdi drugostupanjski sud. On može presudu ukinuti, potvrditi, ili preinačiti.

   Tek kad je presuda pravomoćna, strana u čiju korist je donešena na temelju pravomoćne presude može tražiti ovrhu. TAda može sa presudom ovršivati sve i račune, i imovinu, i to neposredno u FINI, samo se ispuni obrazac i istog dana se blokira račun, ili najkasnije sutradan.

   Kod ovršnog postupka isti se pokreće na temelju vjerodostojne isprave (neka potvrda, račun, konto kartica, izvadak o stanju duga i sl.) i na temelju istog javni bilježnik donosi Rješenje o ovrsi. Na isto imate pravo žalbe 8 dana od dana zaprimanja, a nakon što javni bilježnik primi žalbu istu šalje na sud i postupak ide u parnicu. Na žalost, ako krenu s ovrhom, do 6.000,00 kn vrijednosti odmah blokiraju sredstva a potom se dokazuje da li je ovrha osnovana. Ako uspijete u žalbi rješenje o ovrsi se ukida i vama se vaš novac vraća, ako ne odlazi ovrhovoditelju. Tijekom ovrhe može se tražiti odgoda ovrhe – Prijedlogom za odgodu ovrhe koji je potrebno dobro obrazložiti.

   Ako se pokreće ovrha na temelju solemnizirane ovršne isprave onda istu može podnijeti odvjetnik ili stranka sama, prijedlogom za ovrhu, opet nadležnom sudu. Potom sud donosi Rješenje o ovrsi i postupak je jednak kao i prethodno opisani.

   Reply
 38. josip at |

  Koliko dugo moze javni biljeznik drzati u ladici pripremljenu ovrhu koju je napisao tocno u roku 1 god.a vec su prosle cetiri god.da nije urucena.Sto vise ide vrijeme jer se radi o minornoj neuplati za hrt.od dvije rate u 2012.god.Stoga ako je ovrha napisana 2013g.on je moze u ladici drzati i devet god.a drzati se zakona da je napisana unutar godine nastajanaj duga..

  Reply
 39. Tomislav at |

  Poštovani.Iz zakona o reprogramu poreznog duga fizičkim licima NN 55/13 poništenje tog rješenja ponovo se zadužuje samo kamata a da se porezni dug se vrača po godinama kada je nastao ili od datuma kada je poništeno rješenje.
  Koliko vidim u zakonu samo se nanovo zadužuju kamate ali ne od tog datuma se ne uzima ponovo porezno zaduženje-. Dali mogu tražiti zastaru za porez koji je bio svrha reprograma.
  Hvala!

  Reply
 40. Željka Purić at |

  Poštovani,

  molila bih za pomoć, naime prije 5 dana sam dobila od općinskog suda Rijeka riješenje o ovrsi prema sudskom rješenju iz 2010 godine a kojim me se tereti za T-mobile račune iz 2008/2009 godine. Dugovanje je u cijelosti podmireno po primitku prve presude no kkao je prošlo već 7 godina potvrde više nemam u posjedu. – što napraviti ?
  Također po novoj presudi terete me za nastale kamate na dugovanje od 2010 godine kao i kamate na odvjetničke troškove od 2010 do danas. Naravno nigdje nije iskazan obračun istgih niti su igdje navedeni točni brojevi računa po kojima me terete.

  Najljepše zahvaljuejm na pomoći

  Reply
 41. MARIJA at |

  Poštovani,trebam jedan savjet.Suprugu je prije dva mjeseca došlo rješenje o ovrsi za dug od prije 12 godina. Mi smo kontaktirali odvjetničko društvo i dogovorili plaćanje na 6 rata. Mene sad zanima kome trebamo uplatiti troškove zateznih kamata i ovršnog postupka,Hrvatskom Telekomu ili odvjetničkom društvu? I još jedno pitanje,dali nam oni sad mogu blokirati račun iako smo se dogovorili za plaćanje? ( putem E-mail-a,ali bez nekog posebnog dokumenta)
  Unaprijed Vam hvala i lijep pozdrav!

  Reply
 42. Aleniva at |

  Postovani, racun mi je pod ovrhom vec 3.5 godine, 2je godine nemam primanja na taj racun, osim alimentacije koja ide na zasticeni racun, koliko obicnoo treba da dodje do promjene ovrhe i da mi se ovrsi nekretnina u suvlasnistvu? Kako ide taj postupak i dali postoji odredjeni iznos duga zbog kojeg se moze ovrsiti nekretnina ili nema razlike s obzirom na visinu duga? Hvala unaprijed

  Reply
 43. Sinisa at |

  Postovani meni je stavljena ovrha na stan u 7 mjesecu 2016, mi ne zivimo u hrvatskoj, sud nema moju adresu vani I nismo bili nikako obavjesteni sve dok nismo na internet vidjeli vlasnicki list da je ovrha stavljena to je bilo sad u 2 mjesecu 2017, da li imate kakav prijedlog za ovakav slucaj
  duzni smo 5-6 tisuca kuna I ovrha je u tom iznosu sto da radimo.

  Reply
 44. Igor at |

  ozdrav, trebam jedan pravni savjet od Vas ako može naravno. trebao bi kupiti pola kuće koja je na dražbi na sudu zbog ovrhe od jedne banke iz 2010 godine, a drugu polovicu bi se dogovorio sa drugim vlasnikom koji nije dužan niti pod ovrhom. i sad kažu mi da ako na dražbi ponudim najveću cijenu kao kupcu nekretnine brišu se sva zaduželja i ovrhe na toj nekretnini i da je nekretnina bez ikakvog tereta, ali da bi mi možda naknadno mogli na nekretninu biti upisana druga dugovanja i ovrhe te osobe za naprimjer racune za vodu ako nije placao ili struju ili tv pretplatu i sl. sto se odnosilo na nekretninu. e sad zanima me Vaše mišljenje i iskustvo u takvim slučajevima i da li je moguće upisati ovrhu i ta dugovanja nakon datuma kad netko kupi nekretninu jer meni nije logično da se netko naknadno na drugog vlasnika upisuje na nekretninu možda nisam u pravu pa se nadam da če te mi pomoći. hvala unaprijed

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, u pravilu se brišu sve zabilježbe i ovrhe, a dugovi koji je načinio prethodni vlasnik, nakon prodaje kuće i upisa na vaše ime, ne mogu opterećivati nekretninu.

   Reply
 45. Iva at |

  molim vas ako mi mozete odgovoriti,zaista o ovakvim stvarima malo znam.. htjela sam na pretplatu kupiti mobitel..medjutim-nemogu jer prije 7 godina imam ne naplacena sredstva u korist TELE 2. Ostala sam iznenadjena jer neznam o cemu pricaju(za sada ni o kojem iznosu) posto nikad nisam koristila njihovu mrezu. Tokom godina nikad nisam dobila niti jednu obavijest,a ispada da dug postoji. Kakav korak bi mi bio najpametniji da nedodje do onih silnih troskova o kojima uvijek slusam. UNAPRIJED ZAHVALJUJEM

  Reply
 46. ivica at |

  Poštovani,mene zanima što mogu poduzet po pitanjima ovrha iz 2010,2011,2012 od strane javnog bilježnika koje su pravomoćne.radi se o kreditnoj kartici,tekućem,i računu za mobitel.nemam nikakav primanja već 5 godina ,nema nikakvih uplata ni imovine.kako se riješiti ovrha?

  Reply
 47. Juraj at |

  Poštovani, dobio sam prijedlog ovrhe od javnog bilježnika, a radi se ovako 30.12.2015 dobio sam kaznu za parking, da ne duljim pisao sam prigovor koji je odbijen, platio kaznu 102,00 kn, ali nisam sačuvao račun, pa sam ponovo za tu istu kaznu dobio opomenu koji sam platio i sačuvao račun, a sada mi javno bilježnički ured piše prijedlog ovrhe za kaznu koju sam dva puta platio?? Rastresen sam i imam ubilačke primisli zbog birokracije koja me krade, vara, šteti mome fizičkom i mentalnom stanju, moje pitanje je što da napravim i kako mogu ostvariti naknadu za duševnu bolu koju su nanijeli meni i mojoj obitelji?

  Reply
 48. ZGfloki at |

  Poštovani
  molim Vas za pomoć tj. da mi razjasnite upravnu stvar.
  Ovrhom su mi blokirani računi te oduzeta sredstva koja su bila na istima.
  Trenutno je ovrha povučena jer se radi o protuzakonitoj radnji. Naime nepoznata osoba na meni nepoznatoj adresi se koristila mojim imenom za plačanje komunalnih računa i iste je prestala plaćati 2015 godine. Komunalno poduzeće je tražilo od gradskog stambenog podatke a gradsko stambeno je tražilo podatke OIB-a od APIS-a koji su iz nepoznatih razloga dali baš moj OIB iako se moje ime i prezime te adresa uopće ne vežu s adresom na kojem su nastala potraživanja. GS je proslijedio komunalnom poduzeću a to komunalno poduzeće zastupaju Handžeković&partneri koji su meni stavili ovrhu na račune putem FINE. Meni osim sto je nanesena materijalna šteta te problemi s blokiranim računima, FINA naplaćuje svoje troškove zatvaranja računa (zapravo ne znam kakvi su to troškovi) i to sam morao platiti jer u protivnom ne žele mi odblokirati moje račune iako više ne postoji zapravo osnova blokade. Moje pitanje je tko je tu zapravo ovršitelj, znam da sredstva koja su mi skinuta s računa potražujem od komunalnog poduzeća no od koga tražim povrat troškova koje sam morao platiti FINI da bih mi odblokirali račun koji uopće mojom krivnjom nisu blokirani? da li je u ovoj situaciji ovršitelj Handžeković&partneri koji su tražili prisilnu naplatu ili…?
  Unaprijed hvala na odgovoru!!!!

  Reply
 49. Slavica at |

  Poštovani…Imam sudsku parnicu koja je presudjena u moju korist(radi se o privatnoj stvari). Gospodja je uložila žalbu..i sada predmet ide dalje..Nadam se da ce presuda opet biti u moju korist…S obzirom da je prevarila vise ljudi i nije vratila novce ne vjerujem ni da ce meni.Citala sam da se moze pokrenuti (ako se zabiljezim na nekretninu) prodaja stana ali je to preskupo jer bih ja trebala platiti pristojbu…Da li imate savjet kako da probam vratiti svoje novce na drugi nacin.. Koliko znam vec su dvije stranke zabiljezene na stanu…Ne vjerujem da je ista na njoj… Lp!

  Reply
 50. jakov at |

  Poštovani
  Htio bi kupiti radni građevinski stroj.Stroj ima vlasnika koji ga nije prepisao od prijašnjeg vlasnika i na njemu su papiri odnosno samo kupoprodajni ugovor iz 1997 god. pošto ga nikad nije registrirao na policiji jer ga nije koristio po cesti nego samo na terenu. Taj prijašnji vlasnik na kojeg glase papiri je bio obrtnik i ostao je dužan državi.Ja sam išao na poreznu provjeriti da li je i taj stroj popisan pošto je čovjek ostao dužan i našao sam ga na popisu ali sasvim slucajno jer nije niti navedena godina proizvodnje kako treba niti broj šasije ali sam skuzio da je to taj stroj jer čovjek nije imao drugi stroj nego taj. To je popisano 2003 god. i nije unešeno u kompjuter nego mi je na poreznoj čovjek dao papire sa popisom imovine na koju porezna na odijelu za ovrhe ima zalozno pravo da ga sam tražim na popisu jer se njemu nije dalo tražit. Čovjek od kojeg ja sad kupujem stroj mi se kune da se može obaviti prijepis jer je on kupio i stroj i kamion od tog dužnika i kamion je uredno registrirao i prepisao i u to sam se uvjerio jer mi je pokazao dokumente na uvid iako je i on bio na popisu imovine di i stroj i na njega imaju založno pravo na onom popisu u poreznoj na odijelu za ovrhe. Mene interesira da li porezna može plijeniti to vozilo ili u mom slučaju stroj iako ga ja uredno prepišem na sebe. da li postoji kakva zastara na to? Hvala

  Reply
 51. Emil at |

  Poštovani,

  prije nekoliko mjeseci supruga i ja smo darovali nekretninu na svoje dvoje maloljetne djece. Ono što nas sada muči je to što imamo kredit (gotovinski, nije vezan za nekretninu) na 10 god koji plaćamo već 4 god. I sada nas zanima u slučaju gubitka poslova i nemogućnošću daljnjeg plaćanja kredita, da li banka može ovršiti i tu nekretninu ili poništiti taj ugovor o darovanju ?

  Zahvaljujem se unaprijed na odgovoru.

  Sa poštovanjem,
  Emil iz Pule

  Reply
 52. Darinka at |

  Poštovani,
  na obiteljskoj kući i u kojoj živim s obitelji, a koju sam naslijedila poslije smrti roditelja, upisano je založno pravo temeljem rješenja iz 2004. godine na očev dio kuće jer su otac (umro 2015) i majka (umrla 2106) bili vlasnici 50:50. Majka se po očevoj smrti odrekla svog dijela u moju korist. Ovrhovoditelj je Ministarstvo financija (otac je imao obrt koji je po sili zakona brisan retrogradno). Vjerojatno je nebitno ali napominjem da smo majka i ja imale ugovor o doživotnom uzdržavanju. Postoji li mogućnost zastare založnog prava po bilo kojoj osnovi? Postoji li rok u kojem se ovrha mora pokrenuti? Što učiniti kad jednog dana ovrhovoditelj krene provesti ovrhu? Da je iznos manji, rado bih ga platila i riješila se duga, ali radi se o gotovo 300.000 kn…
  Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Pokušajte ovim slijedom. U Ministarstvo financija kao nasljednica napišite prijedlog za otpis dugovanja obzirom da je na porezni dug nastupila zastara (6 godina). Vjerovatno ste već proveli ostavinsku raspravu, ako jeste, pretpostavljam da je javni bilježnik uputio rješenje o nasljeđivanju u zemljišne knjige pa ste sada upisana kao vlasnica. To znači da Ministarstvo financija (ako ste vi vlasnica) može pokrenuti ovrhu protiv novog vlasnika nekretnine obzirom da hipoteka slijedi nekretninu. Međutim, ako je još otac upisan kao vlasnik, ovrha se mora prekinuti a potom obustaviti, obzirom da se protiv mrtve osobe ne može voditi ovršni postupak, Znači, u sudski spis, u broj ovr pod kojim je upisano založno pravo, zatražite prekid postupka, u Ministarstvo financija uputite zahtjev da se dug otpiše zbog zastare, pa pričekajte što će odlučiti. Provjerite je li pisana žalba na rješenje o ovrsi, ako nije pisana prije, možete podnijeti i žalbu iako su rokovi prošli. Postoji rok u kojem se ovrha treba pokrenuti, pa ako slučajno pokrenu možete se žaliti na zastaru, obzirom da je na pravomoćno sudsko rješenje rok zastare 10 godina.

   Reply
 53. Marko at |

  Poštovani,nemam još ovrhu za kredit ali bi mogla ubrzo doči,zanima me odlazim raditi u inozemstvo i naravno mislim dug vračati, ne mislim se oglušiti na njega nego vratiti u cijelosti,sad ako ovrha dođe prije odlaska u inozemstvo kada otvorim račun u inozemstvu dali mi mogu blokirati račun makar ču mjesečno uplačivati rate,da nebudu htjeli uzeti sva sredstva sa računa LP

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako ćete mjesečno uplaćivati kredit, onda vam ne bi smjela doći niti ovrha, ako ćete biti u inozemstvu, a ovrha bude pokrenuta, neovisno o tome, ovrhu će sud provesti, a ako bude pravomoćna, pomoću europskog platnog naloga će naći gdje raditi i ovršiti vas.

   Reply
   1. Marko at |

    Poštovani,hvala na odgovoru,zanima me još dali je moguče u inozemstvu otvoriti zaštičeni račun LP

    Reply
 54. Nikola at |

  Postovani.
  Kako nisam u stanju banci vise vracati kredit a imam na sebi dva automobila i nesto zemlje koja i nije neke vrijednost.
  Zanima me kako izbjeci ovrsenje pokretnina i nekretnine ukoliko dode do ovrhe?
  Moze li se pokretnine zastititi darovnicom zeni ili djeci koja su maloljetna?
  Hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, ako prenosite darovnicom u obvezi ste platiti porez na darovane nekretnine, isto tako i na Ugovor o dosmrtnom uživanju (koji se odmah knjiži u zemljišnim knjigama kao vlasništvo primatelja darovnice). U pravilu možete prenijeti i jedno i drugo ako nema zabilježbi ovrhe, ali ste izloženi i dodatnim troškovima, pa sami procijenite.

   Reply
 55. Marija at |

  Postovani,imam ovrhu opcenito na imovini ovrsenika vec 1.5 god,zadnja tri mjeseca mi se steze s place 1/3. Ja bi trebala naslijediti auto,dali mi se odmah auto prodaje ili se za to mora prvo obavijestiti mene??
  Posto sam majka troje djece i auto mi je potreban.
  Imam vise ovrha koje su sjele i sada su na cekanju da se naplate.
  Hvala Vam unaprijed

  Reply
  1. Redakcija at |

   Odrecite se nasljedstva u korist nekog tko vam je blizak i drag, i prenesite auto odmah na tu osobu, ne na sebe. Tako ćete se zaštititi.

   Reply
 56. Anita at |

  Poštovani,
  zahvaljujem na odgovoru ali što mi znači takav način rješavanja kad nisam milioner. Za isplatu trebam uzeti kredit i nije mi svejedno da li isplaćujem trećinu stana ili čitav( iznos za cijeli stan je prevelik da bih dobila kredit). I zašto bih isplaćivala samu sebe preko Fine?

  Reply
 57. Anita at |

  Poštovani,
  vlasnik sam 2/3 stana u kojem živim, drugi suvlasnik koji mi odbija prodati svoj dio zatražio je razvrgnuće suvlasničke zajednice isplatom i donešeno je sudsko rješenje da se stan proda na dražbi po pravilima ovršnog postupka. Dao je i prijedlog za ovrhu za pokretanje dražbe. Mene se u tom postupku tretira kao ovršenika navodno iz formalističkih razloga jer je on pokrenuo ovrhu pa je automatski ovrhovoditelj a ja ovršenik. Međutim meni se i praktički slijedom toga ne priznaje vlasništvo jer u statusu ovršenika upitno je moje sudjelovanje na dražbi kao i ako mi bude dozvoljeno da sudjelujem na dražbi koja se odvija preko Fine navodno ću trebati položiti jamčevinu i isplatiti čitav stan t.j i samu sebe? Što da radim da me ne izigraju i izbace iz stana?

  Reply
 58. covjek iz Dijaspore at |

  Postovani,

  treba mi jedan savjet:
  imam jednog klienta, kojemu moram podnijet ovrhu. Poduzetnik ima d.o.o., ali sad se bojim, cim dobije od suda ovrhu, da ce se zaliti istome i onda zatvoriti obrt. Na koji nacin mogu isto tako da osobno direktora “uhvatim” za dugovanje, jer je ocigledno da je iz pocetka htjeo da ne plati svoje racune, t. j. od pocetka je pokrenuo sa namjerom prevare. Na razna pitanja, kad ce da plati racune, uvijek je odugovlacio, i na karju, kad je dobio opomenu od creditreforma, rekao je da prvo to se mora rijesiti, i da nece da plati bilo kakve troskove. Vec 1 mjesec cekam na takozvano pismo njegovog odvjetnika, medjutim, niti meni, niti creditreformu nise stiglo NIKAKVO pismo.
  Na koji nacin doci do svog prava iako sam u njemackoj??
  Kako se moze ubrzati postupak ovrhe, ili kako tog “direktora” d.o.o. mogu osobno da pritisnem za naplatu cijeloukupnog duga, koji je BEZ troskova ca. 7200 €??

  Reply
  1. Redakcija at |

   Trebali ste tražiti zadužnicu kao garanciju, onda se njome možete naplaćivati bez suda, pokušajte sada lijepo, reći mu da ćete ga pričekati nek vam da zadužnicu, pa onda krenite u naplatu, drugačije ne možete izbjeći troškove. Međutim, vi kažete da dotični ima d.o.o., velika je razlika između d.o.o. (poduzeća) i obrta. Vlasnik za obveze poduzeća ne jamči svojom imovinom, osim ako je jamac, a obrtnik je odgovoran za sve obveze koje je napravio obrtu. Dakle, i ako ugasi obrt, vi se možete naplatiti na njegovoj privatnoj imovini, a ako bi se dogodilo da pokrene stečaj ili likvidaciju tada se u postupku morate prijaviti kao vjerovnik da bi ostvarili svoja prava. Na žalost “osobno” pritiskanje, i ubrzanje naplate bez redovnog puta, baš i ne ide….probajte s njim da vam plati na rate…..Imate i sud časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pa oni donesu odluku puno brže (ali i to se plaća).

   Reply
 59. Marija at |

  Poštovani,
  u sporovima od 1992. god s bankom u vezi prekoračenja dobila sam rješenje Županijskog suda da moram platiti sva potraživanja zajedno s kamatama iz tog razdoblja.. Međutim, ne znam koliki je točan iznos duga, niti mi odvjetnik te banke želi reći tu informaciju.Na koji način mogu doći do te informacije? Ukoliko se provede ovrha da li se najprije uzimaju novčana sredstva, u mom slučaju mirovina? Može li se oduzeti imovina koja je pod hipotekom?

  Reply
  1. Redakcija at |

   U presudi vam mora biti točno označeno koliko i što morate platiti, plus obračunanu kamatu do dana isplate. (Obično vam to piše u presudi prvog stupnja). Ako vi ne znate taj podatak imate presudu u spisu, sa istom možete otići u FINU i zamoliti da vam obračunaju kamatu, koliko ona iznosi. Na temelju pravomoćne i ovršne presude ovrha se provodi direktno, na svim vašim računima, ali ovrhovoditelj uvijek ima pravo promijeniti sredstvo ovrhe, pa tako krenuti i na imovinu. Hipoteka nije zapreka za provedbu ovrhe. Ako se vodi već jedan ovršni postupak na nekretnini, onda se novi ovrhovoditelj mora priključiti dotadašnjem ovrhovoditelju jer se može voditi samo jedan ovršni postupak na toj nekretnini, ali ovrhovoditelj može, ako tako piše u ovršnoj ispravi tražiti naplatu i na svoj drugoj imovini.

   Reply
 60. Velimir at |

  Poštovani,
  rješenjem o ovrsi od 17.03.2003 g određena je ovrha na plaći. Kako ovrha nije provedena ,ništa nije uplaceno po dugu, 2.12.2016 g sud donosi riješenje da se ovrha na acu obustavlja , i isti dan zaprima novi prijedlog za promjenu sredstava ovrhe i otvara ovrhu. pod novim brojem .Dali je nastupila zastara i dali se treba žaliti na oba riješenja?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Da trebate se žaliti na svako rješenje koje dobijete i u kojem imate uputu o pravnom lijeku s pravom žalbe, osim na ono rješenje koje ide vama u korist. U ovom slučaju, na rješenje o obustavi ovrhe se ne morate žaliti jer nije nepovoljno, ali na drugo rješenje o nastavku ovrhe da…. u njemu možete istaknuti sve prigovore propisane žalbenim razlozima u Ovršnom zakonu. Ovršni zakon se primjenjuje onaj koji je bio na snazi u vrijeme pokretanja ovrhe (znači zakon koji je bio na snazi 2003. godine). Kako se mnogi ne snalaze u tim promjenama zakona i gdje ih naći http://www.digured.hr/ – možete ih naći ovdje. U tražilicu ukucajte zakon koji tražite i pronaći ćete sve promjene zakona i nadopuna te tako odrediti koji se zakon primjenjuje na vas. Isto tako moraju biti objavljeni i u Narodnim novinama. Pozdrav.

   Reply
 61. Marija at |

  Poštovani!!
  Zanimam me imam dugove i riješenja o ovrhama za kredit i minus po tekućem računu.
  Nezaposlena sam već 4 godine. Nemam ni nekretnina ni pokretnina na svoje ime. Blokiran mi je račun u fini na koji ne primam nista.
  Zanima me sto mi se dalje može dogadjati po tom pitanju???
  Ako odselim u drugu zemlju i odjavio se privremeno iz HR da li mogu sjesti na placu u inozemstvu.
  Hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, odlazak u inozemstvo neće vam riješiti problem, niti deblokirati račun. Postoje neki od načina kako možete pokušati riješiti problem, za dva tri dana, možda i danas objaviti ćemo članak kako si možete pomoći vezano uz eventualnu deblokadu koja vam se nalazi na računima i kako to pokušati učiniti. Nešto pregovorima nešto na temelju zakona. Pozdrav.

   Reply
 62. mario at |

  Lijepi pozdrav.
  Imam problem i bio bih jako zahvalan ako me možete savjetovati.
  Imao sam kafic(obrt) koji sam zatvorio i nisam u potpunosti namirio dug prema dobavljaču pića ,imao sam zadužnicu kod njega i sada mi na temelju te zadužnice žele ovrsiti roditelje i uzeti im bilo sta da se namire.ja,zena i novorođenče živimo sa njima na istoj adresi ali nismo vlasnici ničega.oduvijek je otac bio vlasnik svega.obrt nije imao sjedište na istoj adresi nego na adresi poslovanja.sutkinja je odredila da se ovrha može izvršiti iako je moj otac dao izjavu da ja samo živim tamo i da mi ne pripada ništa niti sam ičega vlasnik.
  Pitanje glasi -dali mi imaju pravo ovrsiti roditelje?

  Reply
 63. Katarina at |

  Poštovani,
  od hrvatskog odvjetnika sam dobila, priporučenom pošiljkom na slovensku adresu, rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave sa strane javnog bilježnika zbog duga od 130 kn. U osam dana mogu na to rješenje izjaviti prigovor. Ja sam slovenski državljan. Zanima me, dali su zahtjevani troškovi sa strane ovrhovoditelja ispravni, odnosno, dali sam dužna platiti sljedeče troškove, kao što su navedeni u rješenju:
  -sastav prijedloga za ovrhu: 75,00 kn
  – trošak pribave podataka o dužniku: 500,00 kn
  – trošak prijevoda po ovlaštenom sudskom tumaču: 300,00 kn
  – javnobilježnička nagrada: 60,00 kn
  – trošak poštarine: 33,00 kn
  administrativni trošak: 20,00 kn.
  Ukupno: 1235,00 kn.
  Glavnica: 130,00 kn.
  Dogovaram se sa jednim hrvatskim odvjetnikom, da napiše prigovor na to rješenje, jer se ne slažem sa svim tim troškovima ali ne znam šta da napravim. Molim vas za savjet.
  Zahvaljujem se na odgovoru. Lijep pozdrav.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Imate pravo prigovori na troškove, iste uglavnom određuje sud i trebali bi odgovarati stvarnim troškovima. Ovrhovoditelj ima pravo naplatiti svoje troškove, ako uspijete u žalbenom postupku iste ne morate platiti. Pozdrav

   Reply
 64. Iva Stancic at |

  Postovani, 2013 u sijecnju mi je Erste Card Club skinuo sa racuna za jedini neplaceni racun (ovrhom) cca 5200kn…sad nakon 4 godine u Oktobru 2016 skinut mi je od Erste Card Cluba opet iznos za istu ovrhu cca 7200kn…posto sam u inozemstvu, jucer sam dobila izvod na kojem mi je vidljivo da je opet skinuto i sad trazim sto kako i kad posto je proslo 2 mjeseca od duplo izvrsene ovrhe..sto mi je ciniti? Molim Vas pomoc i savjet

  Reply
  1. Redakcija at |

   Morate od ovrhovoditelja tražiti da vam vrati preplaćeni iznos, uz dokaz da ste već platili, ili u suprotnom pokrenuti protuovrhu u istom postupku i tražiti da vam vrate ono što su vam neopravdano oduzeli.

   Reply
 65. Mate at |

  Poštovani!
  Zaprimio sam rješenje o ovrsi na koje sam se žalio, ali je žalba odbijena. Naknadno sam od suda dobio rješenje kojim mi se obustavlja ovršni postupak određen prednje navedenim rješenjem iz razloga što se ovrha nije mogla izvršiti.
  Danas (godinu dana nakon sudskog rješenja), primio novo rješenje o ovrsi kojim mi je određena plijenidba 1/3 mirovine.
  Zanima me da li je novo rješenje pravovaljano obzirom da mi se prethodnim sudskim rješenjem obustavila ovrha.
  Također, u novom rješenju za ovrhu nije navedeno da se isto dostavlja ovršenikovu dužniku(HZMO) radi isplate sredstava ovrhovoditelju.

  Reply
 66. Marija at |

  Poštovani …
  Dobila sam rješenje od suda za ovrhu 2400 kn te je određena ovrha općenito na imovini ovršenika dali to sada ide blokada računa ?

  lp

  Reply
  1. Redakcija at |

   Morate se žaliti, ako se ne budete žalili, i naveli žalbene razloge, blokirati će vam račun, a ako ne bude na računu dovoljno novca za namirenje, ići će u pljenidbu pokretnina.

   Reply
 67. Jack the Ripper at |

  Poštovani, zanima me otprilike do kojeg iznosa može narasti dug koji bih trebao platiti nakon pokretanja ovrhe zbog duga od 2400kn? Platio bih to najkasnije 3-4mj od početka ovrhe.

  I ako mi možete reći je li dozvoljeno da mi uzmu cijelu plaću ako nemam zaštićeni račun, ili moram zaštititi račun kako mi ne bi uzeli cijelu?

  Puno hvala.

  Reply
 68. Komma at |

  Postovani, molim za pravni savjet. Da skratim pricu: 08.08 je NAPRAVLJENO rjesenje o ovrsi kod javnog biljeznika
  11.08. Sam podmirio dug neznajuci da je pokrenuta ovrha protiv mene
  10.09. Dobio sam rjesenje o ovrsi, ali sam ignorirao znajuci da sam platio dug
  05.11. Su mi sjeli na racun sa svim naknadnim i nastalim troskovima
  Kazu mi da ce vratiti iznos, ali bez ovoh troskova, da nemam pravo na te troskove.
  Kako mi mogu naplatiti nesto sto nisam ni znao sa trebam? Imam li pravo po nekoj zdravoj logici na povrat i tih troskova?

  Hvala
  Lp

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, ovako, zdravom logikom imate, ali zakon je nešto drugačiji. Naime, morali ste bili ispoštovati proceduru. Nakon što ste dobili rješenje o ovrsi morali ste podnijeti žalbu i u žalbi sve to što ste ovdje napisali iznijeti, priložiti uplatnicu da ste podmirili dug. Onda bi rješenje o ovrsi bilo ukinuto i troškovi jer se radi o njihovom propustu. Ovako, imate jedino mogućnost protuovrhe što će vam opet izazvati jednake troškove. Ako vam nisu maknuli ovrhu, zato jer ste platili, FINA nam neće po vašem zahtjevu obustaviti ovrhu, već morate se obratiti sudu koji je donio Rješenje o ovrsi, Podneskom na broj predmeta koji vam ili daju u FINI ili ga imate, i tražite da se ovrha obustavi obzirom da je ovrhovoditelj namiren te da se Rješenje o obustavi ovrhe dostavi u FINU radi deblokade računa. Troškove će vam naplatiti . Lp.

   Reply
 69. Sanja Pavelic at |

  Postovani, ocu je blokiran tekuci i devizni racun, ovrha od strane FINA-e, trenutno smo u De, nikakva opomena nije stigla kuci, nitko nas nije trazio, susjeda prima postu, postar nas zna, niti rjesenja, niti icega… Fina ne zeli dati informaciju telefonski tko je podnio zahtjev za ovrhu niti u kijem iznosu. Sto nam je ciniti? Ukoliko i saznamo tko je, sto napraviti po pitanju da su blokirali racune covjeku bez primanja i bez ikakvog predhodnog upozorenja, racuna i obavijesti? Unaprijed hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Teško je to ovako reći, ali možda postoji neka zadužnica, mjenica i slično koju je otac u proteklih deset godina ovjerio kod javnog bilježnika? Bio nekom jamac ili slično? U tom slučaju ovrha se provodi direktno, znači uopće vam ne šalju rješenje. Drugo, ako je donešena neka pravomoćna presuda, može biti i radi ogluhe (ako su vas zvali na sud pa niste došli), onda na temelju te pravomoćne presude mogu opet neposredno podnijeti zahtjev da vam se ovrši račun. Točno je da bez osobnog dolaska u FINU ne možete dobiti informaciju, na žalost zakomplicirali su život tim propisima svima, a ne samo ljudima koji su vani. Osim toga, ako neko od rješenja niste primili, ili nije slučajno primio susjed (preporučenu poštu za koju poštar ostavi obavijest ne može u pošti podići susjed), rješenje se vraća natrag na sud, a nakon osam dana ide na oglasnu ploču gdje nakon proteka roka opet postaje pravomoćno. Znači, jedini je način da ako vi osobno ne možete da u Njemačkoj načinite specijalnu punomoć sa ovlaštenjem da netko za vas ode u FINU, sazna sve podatke i da onda eventualno poduzmete radnje. Žalbu i dr.

   Reply
 70. maja at |

  postavani mene zanima da li mi mogu uzet kucu ali nista nije na meni samo zivim u kuci s roditeljima imam na mobitela dva ovrhu i ta je ovrha donesena 1.9.2015. prosle godine nesto sam platila jos mi ostalo .

  hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako ne glasi na vas ne mogu vam je uzeti. Lp

   Reply
 71. Mira Komljenović at |

  Molim odgovor da li kod prodaje duga po pravomoćnoj ovrsi od banke, može novi vlasnik duga pokrenuti ovrhu. Hvala!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako je prijenos potraživanja učinjeno javnobilježničkom ovjerom onda može. Ako nije, ne može.

   Reply
 72. Marina at |

  Poštovani
  Zanima me sto ako imam auto na sebi a doslo mi rjesenje o ovrsi… Imam jos jedan dug i tu isto cekam rjesenje o ovrsi. Placu primam. Dakle zanima me jel mi mogu ovršiti auto ili na placu sjesti. Dug je oko 6000kn. Hvala Vam unaprijed. Lp

  Reply
  1. Redakcija at |

   Neovisno o ovrsi na plaći, ako u rješenju piše “općenito na imovini” može se provesti ovrha i na svim drugim pokretnim i nepokretnim stvarima, pa tako i na automobilu. Prenesite automobil na nekog drugog. Čim prije.

   Reply
 73. Ana at |

  Poštovana,
  Nekretnina je prodana na sudskoj dražbi,sud donosi dosudu,kupac je na temelju rješenja o dosudi predao zahtjev za knjiženje.Kojim pravnim putem tražiti odgodu knjiženja dok se ne završe sporovi vezani za isti predmet.Poznaje li sudska praksa takvu mogućnost i da li je ikada dosuda ukinuta.Da li činom knjiženja novi vlasnik odmah preuzima nekretninu ili postoji pravna procedura…ulazak u posjed,deložacijaLijep pozdrav i hvala

  Reply
 74. Kata at |

  Poštovani,moj muž već četiri godine plaća kredit od svoga oca jer mu je bio sudužnik,ne cijeli iznos mjesečne rate jer si je otvorio zaštićen račun.A u međuvremenu je taj kredit njegovom ocu otišao cijeli na naplatu.Bili smo u fini i tražili izvodnik tamo su nam rekli da moj muž plaća kamatu a glavnica ostaje,ta svota je već narasla na 172.000kn. Zanima me dali će to otići na ovrhu?Jeli ima kakvo riješenje?

  Reply
 75. Nikola Čondić Bijadeer at |

  Poštovani, ljubazno Vas molim još jedan odgovor.
  Mogu li obustaviti postupak ovrhe iz razloga što bi sporazumom sa ocem sklopio ugovor o upisu založnog prava na nekretnini na temelju presude o uzdržavanju? Je li dovoljno da tako sročeni ugovor priložim sudu uz zahtjev za obustavu postupka (gdje otac dobrovoljno pristaje na upis založnog prava na nekretnini)?
  Moramo li ovjeriti prethodno kod javnog bilježnika taj sporazum?
  Mogu li se u tom sporazumu pozvati na članak 307.Zakona o vlasništvu…kako sam kao laik pronašao?
  S poštovanjem i hvala unaprijed na odgovoru!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, ovrha slijedi nekretninu, i ako je zabilježena na nekretnini neće vam dozvoliti prijenos u zemljišnim knjigama. Ne znamo pojedinosti, tko vas ovršuje, je li to ovrha na nekretnini, po kojoj osnovi, od kada je ovrha, i sl. Postoji niz načina kako rješavati postojeću situaciju, ali je svaka situacija specifična, i zavisno od stanja nekretnine i stanja ovrhe. Više detalja pomoglo bi u korisnijem savjetu. Može i na mail hazud.hr@gmail.com

   Reply
 76. zeljka at |

  Postovani,
  Ovrseni smo…tocnije moj sin, za sredstva zajednicke pricuve, i to za racune koji su placeni.
  Radi se o stanu koji je od 2013.g. u vlasnistvu mog sina i od tada su placeni svi racuni toj firmi.
  Medjutim prijasnji vlasnik nije placao racune i postoji dug od 6600kn od cega su 4500kn vec ovrsene prijasnjem vlasniku al se ne mogu naplatiti.
  Oni sad ovrsuju mog sina za isti taj iznos ovrhe ali navode racune koji su vec placeni…
  Apsurd…kontaktirala sam ih i kazu da su nesto zabrljali ljudi koji su uskladjivali karticu. Ja sam im rekla da cemo namiriti razliku od cca 2300kn ali se vise ne javljaju na telefon. Rekli su mi da se zalim!!!
  Sto da radim? Plasim se jer ici u borbu s rogatima u ovoj zemlji je strasno.

  Reply
 77. goranka bašić at |

  poštovani, recite mi molim vas šta da napravim.Već dvije i pol godine mi je isključena struja zbog duga koji neću moći još dugo platiti,a nastao je u vrijeme dok se mogla ovršiti cijela plaća i tako se skupilo dosta duga. Da li postoji mogućnost zastare ako sam dobila ovršni prijedlog od javnog bilježnika prije dvi i po godine? I recite mi jel smije HEP uzeti moj sat za struju (s obzirom na onaj zakon iz 2007 god)?Oni su ga doslovno iščupali i odnijeli.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Cijenjena gospođo, stari dug za koji je pokrenuta ovrha na žalost zastarijeva a deset godina od pravomoćnosti Rješenja o ovrsi neovisno o tome što je to dug za struju. Dug koji je nastao prije odnošenja brojila a za koji nisu pokrenuli ovrhu zastarijevaju za godinu dana.

   Zastara za komunalnu naknadu nastupa nakon tri godine
   Račun za struju nakon godine dana odlazi u zastaru
   Zastarijevaju i računi za osiguranje nakon tri godine, isto tako i za telefon
   Račun za pričuvu zastarijeva nakon tri godine
   Zastara poreznih obveza, ali i prava nakon tri godine, apsolutna zastara poreznih obveza (i kad je rješenje o ovrsi pravomoćno) nakon šest godina

   Na žalost, obzirom da je HEP u prednosti jer su vam iskopčali struju i odnijeli brojilo, preporučili bismo vam da pokušate s njima pregovarati, odnosno netko iz vaše obitelji na kojeg brojilo nije glasilo da zatraži da ponovno stave brojilo uz obročno plaćanje starog duga, ukoliko za to imate financijske mogućnosti. Na žalost, vrlo je teško pronaći neko drugo rješenje osim dugotrajnog parničenja s njima, a vjerujemo da za to nemate ni financijskih sredstava ni mogućnosti obzirom na situaciju. Slažemo se da je to krajnje nekorektan čin prema ljudima koji nisu u mogućnosti platiti usluge HEP-a.

   Reply
 78. goranka bašić at |

  poštovani . da li se može provesti ovrha na kući zbog jednog dužnika koji je jedan od petorice vlasnika te kuće?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost može, ovrha se može provesti nad imovinom bilo kojeg suvlasnika. U ovršnom postupku se prodaje dio koji glasi na tog vlasnika, tj. jedna petina.

   Reply
   1. Matilda isek at |

    Postovani!suprug mi je posjedovao kamion,druga stranka traktor koja je preko njuskala konstanto insistirala da se zamjene ,jedno za jedno,suprug je otisao po traktor o svom trosku dosta udaljeno mistio i dovezao traktor za par dana isti je dosao po kamion i tada se predomislio trazeci da mu se traktor vrati ,suprug mu je rekao da dode po njega sam da nece opet o svom trosku vracati ,par mj nista nije bilo iza toga mu salje pismeno da vrati traktor suprug mu odgovara jer je RVI da je na terapijama i to pismeno da dode po njega ,odgovora nema da bi u meduvremenu isti poslao ovrhu u vrjednosti traktora i sudski troskova ,suprug je u meduvremenu operiran od karcinoma prostate sad ide na zracenja odvjetnika smo uzeli ,rocista bila sad se treba donjet presuda poslin nas svjedoka ,ako sudac presudi iznos koji je a to je 70 tisuca kuna ,oce li mu presuda tj ovrha ici na mirovinu i u kojem iznosu s obzirom da imavi kredit od 800 kn il na nekretninu unaprid hvala

    Reply
 79. Nikola Čondić Bijadeer at |

  Poštovani,
  Pokrenuo sam postupak ovrhe na kuću ocu zbog neisplate uzdržavanja. Kako se radi o osjetljivim odnosima oca i sina, naime tim postupkom želja mi je bila samo potaknuti ga da ozbiljnije poradi na isplati uzdržavanja, dva puta sam već odgađao postupak ovrhe na 6 mjeseci. Zanima me da li bi, u slučaju da potpuno odustanem od ovrhe, u tom slučaju ipak ostala zabilješka tereta na kući? Naime, nema primanja, a dosta dugova (npr. Porezna uprava) mu se osim duga prema meni već upisalo kao tereti na kući
  Hvala unaprijed?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani da bi vam dali ispravan savjet prvo bismo morali znati koji su još tereti na kući, kad se Porezna uprava upisala teretom i na temelju koje isprave, postoji li neka hipoteka upisana na kući i dr. Naime, ako koliko smo shvatili vaša namjera je bila sa sinom riješiti neke međusobne odnose a ovrhu ste pokrenuli da biste mu pokazali ozbiljnost bez stvarne namjere da mu prodate kuću. Međutim ovršni zakon propisuje da nakon što odgodite ovrhu na šest mjeseci, odnosno dva puta po šest mjeseci ako ne stavite prijedlog za nastavak ovrhe, ovršni postupak će se obustaviti. Ako pak povučete prijedlog za ovrhu otvoriti ćete put drugim vjerovnicima koji imaju založno pravo stečeno na toj nekretnini na ovaj ili onaj način. Pitanje je tko je prvi pokrenuo ovrhu na nekretnini? Ako ste ju vi pokrenuli onda možete pomoći sinu da riješi problem. Naime, na nekretnini se može u isto vrijeme voditi samo jedan ovršni postupak, pa ako ste vi prvi vi ste u tom dijelu u prednosti da postavljate određene uvjete. Dakle ako imate ispravu kojom “držite pravo jačega u odnosu na druge ovršenike”, nemojte povlačiti prijedlog za ovrhu već nastavite sa ovrhom i potrudite se kupiti kuću u ovršnom postupku. Ako postoje pravne mogućnosti da na ovaj način postupite, da možete kupiti kuću bez plaćanja jamčevine i bez plaćanja kupovnine (ne znamo o kojim vrijednosnim odnosima je riječ i koja isprava je u pitanju), onda bi sud nakon donošenja Rješenja o dosudi morao donijeti i odluku da se brišu svi tereti na nekretnini i sve zabilježbe. Time biste zapravo kroz vaše međusobne razmirice pomogli sinu da se rastereti dugova. Nakon što kuća glasi na vas, možete ju pokloniti sinu, odnosno ugovorom o doživotnom uzdržavanju, odnosno o dosmrtnom uzdržavanju ponovno rješavati vaš odnos i pitanje vlasništva kuće. Lijep pozdrav

   Reply

Leave a Reply