45 komentara

 1. Neretva at |

  Dali neko zna šta je potrebno napravit da komentari budu objavljeni?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Treba ih potvrditi administrator. Koji je bio na godišnjem preko praznika. Lp

   Reply
 2. Neretva at |

  Ovdje se očito zamjenjuje uzrok i posljedica. Ko su Slaveni, od čega su postali i zašto su tako nazvani? Slaveni se pojavljuju relativno kasno. I to u područjima u kojima žive Hrvati. Germanska plemena su ih nazivala Vendi, Venedi, Veneti…(u prevodu navodno “oni koji napasaju stoku”) Dok su oni Germane nazivali Nijemci, dakle oni koji neznaju govorit. Neki ruski povjesničari pokušavaju povezat Slavene i Skite (Skolote).
  Slaveni su nazvani Slaveni zato što mnoga imena završavaju na “slav” (Tomislav, Dobroslav, Radoslav, Miroslav, Rastislav, Svitoslav, Višeslav, Boljeslav… ) i to od stranaca. Oni sami sebe u to vrijeme nisu nazivali Slaveni. Kasnije su se počeli nazivat slavenima i postali su Slovenci, Slovaci, Slavonci… Od riječi Slaven dolazi i germanska riječ rob jer su slaveni u to vrijeme najvise prodavani kao robovi (najviše Arapima u današnju Španjolsku, sjevernu Afriku itd.). Pošto kršćanstvo nije spojivo sa ropstvom, ropstvo se kasnije (prividno) ukida u Europi.
  Bogumili su bili jedna kršćanska sekta (slična Mormonima) koja se nije pridržavaća propisa crkava pa im je Ban Kulin zabranio da se nazivaju kršćanima (po nalogu pape). Svjedoci su bili Dubrovački i Mađarski biskup (izjava bogumilskih biskupa na Bilinom Polju kod Zenice).

  Reply
 3. Neretva at |

  Ne samo da Hrvati jesu Slaveni nego su i svi drugi Slaveni postali od Hrvata. To je nepobitno.

  Reply
 4. Neretva at |

  Stvari su potpuno drugačije, najnovija istraživanja pokazuju da su svi Slaveni postali od Hrvata. Hrvati brzo mijenjaju imena kao što vidimo to na Balkanu. Nazivaju se po rjekama kao Nertljani, Bosnjani, Bunjevci, Ramljaci itd, stranim nazivimna koje izmisle drugi kao Dalmatinci, Slčavonci, Istrani itd.

  A to da potiču iz Irana (kao i svi ostali današnji “Slaveni”) je istina.

  Reply
 5. Mate Jebach at |

  Slabi su to dokazi. Hrvatstvo je nacionalnost. Hrvat je nacija a ne narod. Naroda koji tvore Hrvatsku naciju ima mnogo, Dalmati, Liburni, Histri, Vlasi (rumunji) te različiti turski i arapski narodi po dalmatinskoj zagori (ostaci otomana), zatim doseljenici iz 17-18 stoljeća u močvare na sjeveroistoku zemlje – česi, slovaci, mađari (ili horvati – mađarsko pleme, ima ih 16% u Hrvatskoj, većina živi u mađarskoj – a njihovo ime nam je nametnuto kao ime nacije) zatim rusi doseljeni iz pravca slovenije u zagorje. Ima i manjih grupa, ostataka drevnih neolitskih naroda. Čudo informacija su donjela istraživanja genetike hrvata, samo valja pratiti rezultate koje su napavili genetičari a ne lokalni službaši i “povjesničari” koji nikad nisu čuli za hapo grupe i mitohondrijsku analizu.

  Reply
  1. srecko radovic at |

   Očito, Vi ne razlikujete naciju i narod. Narod je grupa koja čini narod i govori istim jezikom i maju iste običaje. Nacija je država, a ne puk, pa nacionalnost dobivamo na temelju države. Isto Vam nije jasdno da su Dalmati, Liburni, Vistri, a ne Histri, i Vlahi samo tuđe ime za Hrvate. Genetika ne može dokazati više nego je dokazala jer su na ove prostore dolazili Hrvati sa različitih prostora.

   Reply
 6. Alen Fabijanic at |

  Povijest treba tumačiti kroz dokazane dokumente ili arheoloska nalazista s obilježjima koji dikazuje postojanje jednog naroda i to nije problem .
  Naj veći problem jednog naroda je ako ne radi na sebi u sdašnjosti .jer rad i izgradnja na sebi je garancija napretka naroda .A ne prepirke jesmo li Slaveni ili ne ,to bi trebalo bez opterećenja prepustiti znanosti.
  Hrvati trebaju vezu S Bogom i obračenje da bi opstali kao i svi narodi na svijetu ako žele živjetu u MIRU.Sve ostalo su zablude .

  Reply
 7. Fabijan Horvat at |

  Odlično, a što je s nošnjama koje danas imamo? S jezikom koji danas pričamo? Što je sa širim kulturnim kontekstom i mentalitetom koji baštinimo? Svi slavenski narodi od Jadrana do Varšave i Moskve, baštine razna različita kulturna podrijetla. Naši preci koji su se nazivali Hrvati, ako su i bili Iranci ili Iliri ili Goti ili Avari ili proto-Bugari, mi današnji Hrvati to svakako više nismo. Narodi su neodvojivi od jezika koji govore. Pogledajte nesretne Irce, Velšane, Bretonce, Škote, Mance i Kornvolce… dakle keltske narode koje melju engleski i francuski. Narode čije zemlje danas imaju samo 20 miliona stanovnika upravo zato što nisu prepoznali svoje sličnosti i snagu u zajedništvu. Cijeli Pirenejski poluotok, Francuska.. pa sve do naših zemalja i Turske naseljavali su Kelti. Kelti koji nisu prepoznali snagu svojih sličnosti i snagu zajedništva. Jer je svako pleme stajalo za sebe. I nas polagano gazi engleski jezik, a vama su veći problem dobrij denj i dzienj dobži, nego činjenica da nam se zemlju susavno uništava sa zapada. Samo slijep čovjek ne vidi da smo mi na zapadu nebitna stoka, a da su oni bogovi koji okupiraju naša kina, naše televizore, naše plakate, naše škole svojim jezicima. Vi od nas pokušavate stvoriti bilo što, samo da izgubimo svaku kulturnu sličnost koju su naši preci imali s ostalim Slavenima. Naravno da je velikosrpstvo zlo… jednako zlo kao i ovo što vi radite. Nismo Srbi, ali smo Slaveni… i ne kidajte nas od grane kojoj i dalje nedvojbeno pripadamo. Ništa se ne razlikujete od Jovana Deretića, Miroljuba Petrovića, Vojislava Šešelja, Dejana Lučića i ostalih prevrtača, obmanjivača i raspačivača slavenskih naroda. Vama je bolje da završimo kao Kelti, nego da sa ostalim Slavenima riješimo nesuglasice. Malo nas je… to i njima postaje jasno.. ako nastavimo s ovakvim kretenskim ideologijama koje veze s pameću nemaju, neće biti ni nas ni njih ni nikoga osim malih amerikaniziranih ovaca.

  Reply
  1. srecko radovic at |

   Najprvo bi trebali znati kada se pojavio naziv Slaven i od čega je nastao. Naziv Slaven je nastao od naziva Claven. To je semitski naziv jer slovo L stoji za izvorno slovo R. Dakle, Hravečan = Claven = Slaven. Slično su Hrvati bili poznati kao Cerveni, što je nametanjem kršćanstva postalo Cerve, a Cerve se odrazilo kao Serve, a Serve kao Serbe, što je bizantski naziv za Hrvate. Cerve = Gerve = Gerbe (GRB)= Kerve (KRV) = Kerbe. Ovo nam pokazuje da je hrvatstvo bila civilizacija čiji jezik se zvao haravača, a drugi ga nazivaju sanskrit.

   Reply
 8. […] Autor: D.K./hazud.hr […]

 9. Boosman at |

  Samo da odgovorim ovom “covjeku”

  Bosanci, Bosnjaci, Bogumili, Iliri, Kelti… kao najstariji narod ovih prostora… postojali, postoje i postojat ce!!!
  Hrvati i Srbi, nomadska plemena sa podrucja Irana po dolasku na ove prostore, zajedno sa Slavenima, odricu se paganske vjere i pod prisilom Rima, Bizanta prihvataju krscanstvo ali i obavezu da one starosjedioce, koje za 6-7 stoljeca Rim nije mogao pokrstiti, pokrstavaju i oduzimaju njihove posjede. Zbog toga se granice Srba i Hrvata stalno mijenjaju sve do dolaska Turaka-okupatora, na ove prostore. Nasilno pokrsteni Iliri, Bogumili od strane Hrvata, Srba dobijaju naziv Srbi, Hrvati ali su daleko od Srba, Hrvata koji korijene vuku iz Azije-Irana ili odakle vec zele da budu.
  Bosanski Srbi, Hrvati i Bosnajci imaju najcisce gene prastanovnika ovih prostora.
  Kao Bosnjak, Bogumil, Ilir …. nemam nista protiv da i Srbi i Hrvati tragaju za svojim predcima, za svojom vjerom i svojiom istorijom ali ostavite nas, nase predke i one koje ste zatekli na ovim prostorima po dolasku vasih pra-predaka u 6-7 vijeku.
  Koga su plemena Slavena, Srba, Hrvata zatekli na ovim prostorima prije 1300 – 1400 godina i sta ste bili po dolasku na ove prostore ?????
  Katolici, Pravoslavci niste bili sigurno!!!!!!
  Bili ste i ostali sluge Rima i Bizanta….

  Reply
 10. mirjana malbaša at |

  Ali nacioni su skupine koje niti nisu određene haplo markerima gena I12 I r1a, nego namjesto biološke kategorije po naciju najvalidnija kulturološka(jezična) i sociološka(povjesna-antifa)
  Jezik koji je sačuvan je glavni identitet slovena hrvata nema se šta raspravljti; Jezik je ključna odrednica etnije jer je ključna odrednice kulture odnosno riječ je o slovenskoj skupini jezika i sukladno tome slovenskoj skupini naroda pripadajućoj – hrvatima hrvatske

  Reply
 11. Ante Škrabić at |

  Genetika nema veze s nacionalnošću. Inače i Hrvati bili samo oni s markerom EU7 a to je manje od pola populacije. Taj marker odnosi se na Dinarce a ima ga i u okolnih naroda ćak i Njemaca. Kao i svi narodi mješavina smo svih genetskih kombinacija. Po logici nekih onda npr Italijani ne bi postojali kao nacija jer kod njih nema što nema. Nacionalnost je relativno novija stvar i stvar je opredjeljenja i prihvačanja odrednica identiteta,zajedničke povijesti,i mnogo drugoga. Govoriti o Hrvatima od prije tisuća i tisuća godina na ovim prostorima,još s prepoznatljivom kulturom podsjeća me na neke srpske znanstvenike koji vuku porijeklo od Adama i Noe tu u Šumadiji i po svom svijetu.To je kompleks malih koji na silu hoče biti veliki. Ako baš hočemo naša najstarija sačuvana nacionalna kultura je slavenska. Uzmite toponime skoro svi su slavenski,mitologija je slavenska,jezik nam je slavenski i nemamo se toga stiditi nego ponositi. Ponavljam genetski smo mješavina kao i svi današnji narodi i normalno da vučemo porijeklo iz prednje Azije,Kavkaza, Palestine, od Avara i Mađara,i od Hrvata Sarmata iranskog porijekla,u konačnici svi smo iz crne Afrike.

  Reply
  1. srecko radovic at |

   Zašto se javljaš kad ne razumije temu? Hrvatski jezik se ranije zvao haravača, a dans ga stranci zovi sans-krit. Sufiks Krit je ime za Hrvate, a ti to ne možež znati jer nisi ni obrazovan ni načitan.

   Reply
 12. Antonio at |

  Svaki narod je dobio ime po nećemu što nešto znači, pa tako i srbi po latinskoj i grčkoj riječi, servo, serbo što hoće reći u prijevodu sluga, rob. Kako se srbi stalno spominju uz Hrvate kao jedna manja društvena skupina pod Kavkazom, u današnjoj Ukrajini ili bjeloj Hrvatskoj pa tako i na Balkanu zato što su bili Hrvatski robovi. Kako su Hrvati bili ratnici nisu mogli i nisu imali vremena baviti se stočarstvom i poljoprivredom a netko im je morao proizvoditi hranu i od nečega su morali živjeti pa su imali robove koji nisu išli u rat ali su morali zato proizvoditi hranu za Hrvate ratnike. Poznato je da srbi nisu nikad bili ratnici i ni jednu bitku a kamo li rat dobili. Protiv Turaka su 1371 godine izgubili bitku na rijeci Marici, a na Kosovu 28.VI.1389 god. protiv Turaka je vodio rat Hrvatski Kralj Tvrtko koji je bio kralj Bosne, Zapadnih strana, Dalmacije, Hrvatske i Primorja a okrunio se 1377 i za kralja srbije. Kakav je to narod koji kroz povijest nemaja niti jednog kulturnog spomenika, kipara, književnika, slikara, muzičara, a narod bez kulture nije narod, jedini spomenik što imaju je kako oni kažu namastir svetog Save. Pa nemaju ni jezika jer govore Hrvatskim jezikom štokavskim dijalektom ekavskim narječjem, dokaz tome je što su hrvatski pisci Držić, Hektorović, Marulić i drugi još prije 500-600 godina pisali Hrvatskim narodnim jezikom a srpska pismenost počimnje tek niti prije 200 godina sa Vukom Karađićom pa čiji je to onda jezik hrvatski ili srpski.Prvi srpski pisac je tek Branislav Nušić koji je 1860-ih napiso onih par komedija, zato su svajatali hrvatke pravoslavce i kulturu, Petra Preradovića, Nikolu Teslu (koji je jednom bio u Beogradu i kad su mu rekli “ti si naš bre srbin,” odgovorio im je “nisam ja geđo” i nakon sat vremana otišao iz Beograda). Fredmaršal Borojević najviši čin Austrougarske vojske koji je bio Hrvatski pravoslavac, a nije htio biti srbin i govorio im je da je on Hrvat pravoslavac svu imovinu, imanja mu je kralj Aleksandar oteo, obitelj pobio i rastjerao, a on nije mogao živjeti u svojoj otadžbini već je kao prognanik živio i umro u Klagenfurtu. Gospodine Galina Vi morate objaviti tu knjigu a za štanpanje knjige slobodno tražite finansijsku pomoć od ministrice kulture koja je zamjenila ministra Hasanbegovića. Kada je mogla financirati Dance koji su snimili film laži u Dvoru da su ustaše počinjenile masakr nad hrvatima onda mora finacirati i štanpanje Vaše knjige o porijeklu Hrvata, a ako neda znači da Hrvatsku vode antihrvati, srboslaveni i udbaši, koji su se uvukli u sve pore ovog društva i upravljaju Hrvatskom, i trebamo se svi dignuti i izaći na prosvjed. Te ustaše u Dvoru su bili ustaše sa bradom kao i oni iz II.svjetskog rata, ustaše sa bradom, ustaše popa Đuića koji su oblačili ustaške uniforme i klali po Hrvatskoj i Bosni po hrvaskim i muslimanskim selima a djecu odveli u srpske internate dali im imana Vuk, Kraina i Kraišnik isprali im mozak sa ustašama i stvorili od njih srpske janjičare. Za sada tek toliko da se zna da nas ima, a budu li provocirali pisati ću cjelu istinu o nihovoj mitomaniji koja se zasniva na neistinama i laži.

  Reply
 13. Redakcija at |

  Što vi svega ovdje nadrobiste. Eto, nek se čuje i vaš glas……

  Reply
 14. ivana at |

  Hrvati dokazano imaju vrlo vrlo dugi KONTINUITET IMENA I ZNAKOVLJA. Kako to tumačiti to najbolje znaju etnolozi, muzikolozi, povjesničari, a vidim da je gospodin Galin upravo tih kvalifikacija. Uz to je apsolvirao pravo što ga kvalificira i u postupku logičkog razmišljanja i postupku dokazivanja. Zato zaključujem da je knjiga gospodina Galanina u najmanju ruku iznimno zanimljiva i smatram da bi bilo korisno prevesti je na velike svjetske jezike pa da i strani mjerodavni stručnjaci kažu svoje mišljenje o nalazima ovog gospodina. Ne očekujem da će se baš svi u startu složiti ali može se razviti interesantna diskusija. Problem Hrvata je što su malobrojan narod i samim tim su podcjenjen narod jer se nitko relevantan njime ne bavi. Isto se događa i izvanrednim umjetničkim djelima “malih” naroda da nemaju pravu valorizaciju. Npr. kad su Hrvati imali Marulića Shakespeare se nije ni rodio. Ili da je Sheakspeare kojim slučajem Hrvat sigurno se sa istim djelima ne bi ni blizu afirmirao. To je na žalost tako. Drugi problem Hrvata je da su sami propustili “zapisati” svoju povijest. Zapisali je jesu imenom, znakovljem, glazbalima i narodnim običajima ali nisu pisanom riječi bar od trenutka kad su postali pismeni (bar jedan dio njih kad je postao pismen). Nema ni jasne usmene predaje, za razliku od npr. Izraelaca koji su svoju povijest zapisali ili usmeno prenosili prije nego su se opismenili, a opismenili su se mnogo prije nego Hrvati. Problem hrvatske etnogeneze je dakle višeslojan. Da je sve jasno i neoborivo ne bi postajale brojne teorije. Ali to ne znači da se ne treba baviti tim pitanjima. Hvala svima koji daju svoj doprinos da se približimo istini, koja nas doduše ne će riješiti ovovremenih problema ali će biti korisna u širem kontekstu. Sarmati Harvati, Levant, Huriti, Harvati, Perzija… crveno-bijela šahovnica… konjanici, bojovnici ili pak Samarijanci ili oboje? Tko to zna? Daleka prošlost, migracije ali i markeri genetski trag koji daje opciju dedukcije. Etnogeneza je prilika za interdisciplinarnu avanturu i za puno uzbuđenja i zabave.

  Reply
 15. 43mm at |

  srbčići kao i obično se bune

  Reply
 16. jenna at |

  Kako vi hrvati mrzite odvratnoj prljavo a sto ste vi posebni ,zato sto ste krvav narod kroz istoriju,a sada ste malo veci nivo.Hrvati su postalisch od Serba hteli vi to ili. ne das mi je zao i krivo Risiko je ogromno kako sada mrzeti sopstveno pokoljenje,a tu krvavu crtu moracete utopiti u picu ili u vecim stvarima kao sto je posteno posteno raditi ,a ne ziveti od lazi i mrznje,ako vas budemo Jos hteli Herr hladno mi Öko srca kad pomislim na hrvate…

  Reply
  1. Ema at |

   Nemoj misliti na nas da se ne prehladis.Ostavite VI nas na miru , znamo zivjeti i bez Vas.

   Reply
  2. Mate Jebach at |

   Srbi nisu ni postojali tokom povjesti, dok se Murati, Osmani i Ahmeti nisu pokrstili nakon propasti Otomana. Na vašem području su živjeli neki drugi narodi, koji su pobjegli ili isčezli. Vas su doveli Otomani, kasnije su vas popovi pokrstili i rekli vam da se sad zovete Srbi. Naučili ste dalmatinski jezik, dobili dalmatinske zanatlije, pismene ljude i stručnjake koji su pobjegli iz tadašnje AustoUgarske. Pa sad nazivate da su Dalmatinci – SRBI?????
   Jedan vaš je našao radove dalmatinskih lingvista o pravopisu i gramatici pa je to postao “Vukov srpski jezik”?? Alo buđenje, dosta si pio.

   Reply
 17. dragana at |

  moguce, ali samo oni koji ne nose prezime Popovic, Dragovic, Josifovic …
  Osim toga koliko je bitno ko je ko u ovim suludim vremenima?
  Dok nas politicari jebu sa svih strana, umesto da se udruzimo i lepo zivimo, mi se stalno delimo.
  Svi se sastojimo od atoma i molekula, zar je ostalo vazno?

  Reply
 18. Rvatina at |

  A di je zadnja seoba “rvata” u australiju i ameriku?

  Reply
 19. Eugen Savojski at |

  Adam najstariji – mislim da je Beograd postao srpski tek nakon odlaska Turaka. Prije je bio u sastavu nekih drugih država. Provjerite.
  Koliko znam ova teorija o Dalmatincima kao narodu s Kavkaza ne stoji, jer su Dalmatinci puni nekakvih autohtonih genetskih markera koji su se tu našli prije 35.000 godina. Od Ledenog doba. Najviše ih imaju Dalmatinci, Hercegovci i pogotovo Hrvati u Srednjoj Bosni, naravno u postotku. Ovi svi kulturni utjecaji o kojima je ovdje riječ mogli su nastati dolaskom Hrvata, a to je mogla bit grupa onodobnih “konkvistadora” koja je bila mala, organizirana, zadržala veze s pradomovinom, donijela vlast i kulturu i utopila se u masi domaćeg stanovništva. Ko to zna… Otkud mu i Baski u cijeloj priči. Ja bih mu dao neka objavi knjigu, neka je veselo. Kad je mogao Deniken objaviti onoliko knjiga, zašto ne?

  Reply
  1. Adam Najstariji at |

   Beogradom su vladali Stefan Dragutin i Stefan Lazarevic pre dolaska Turaka, sto nema nikakve veze sa Klicevackim idolom. Evo nekoliko podataka o njemu sa http://klicevac.free.fr/version_serbe/idol_srb.html,
   http://hrcak.srce.hr/file/76656,
   http://www.vumidet.net/forum/archive/index.ph/t-7025.html.
   Pronaden je 1881 u Klicevcu, potice iz bronzanog doba kada je u Podunavlju i Banatu zivela posebna kulturna grupa koju po glavnim nalazistima iz Dubovca i Zutog brega kod sela Usija, nazivamo dubovacko-zutobrdska kultura. Obuhvata vreme od 1500 do 1000 pne. Potice najverovatnije iz druge polovine tog razdoblja. Kasnije su nadeni slicni primerci u Vrscu ,u banatskom Podunavlju, u Viminacijumu, kod Dalja i Bapske. Za vreme prvog svetskog rata, od austrijskog bombardovanja Beograda razorena je zgrada Narodnog muzeja i, sa drugim eksponatima, unisten je i klicevacki idol ( dakle nije skriven jer “svjedoci o visetisucljetnom prisustvu Hrvata na ovom prostoru”). Simbol klicevackog idola nalazi se na grbu grada Pozarevca.
   Po mr.sc. Galinu Hrvati su izgleda sa Bliskog Istoka dosli nekoliko puta: pre 25000, pre 6500, pre 3900 godina, jedino su Hrvatice dosle sa Slovenima i Avarima. Hrvatska izgleda magnetski privlaci istocnjake, sto objasnjava najnovije migracije.
   Ali u pravu ste Vi, a ne Galin, Dalmatinci imaju malo genetske slicnosti s narodima Kavkaza; upravo ti autohtoni genetski markeri, t.j. “EU7”, koji su u Evropi od pre ledenog doba, svedoce o slicnosti Hrvata sa drugim slovenskim narodima koji isto imaju “EU7”. Tag markera imaju najvise i Srbi, mada imaju vise “kavkaskih” markera od Hrvata. Na Balkanu najslicniji kavkaskim narodima su Albanci i Grci. “Marticevci” iz Obrovca poticu iz istocne Hercegovine, odakle su u Hrvatsku doneli ijekavski govor, a mozda i diple. Dakle nisu Obri. Neki lingvisti smatraju da su baskijski i sumerski jeziku u srodstvu.
   Genetsko i kulturno naslede ranijih stanovnika Balkana delimicno se ocuvalo u danasnjim narodima, ali jednostavno nema dokaza da su se oni zvali Hrvati, Srbi ili Bosnjaci.

   Reply
 20. Ivan medvedović at |

  Istu takvu priču smo čuli i od nekog srbijanskog “istoričara svetskog glasa” naravno, ali je ime Hrvat zamijenjen za Srbin, pa tko je od koga prepisao tu teoriju. Srbi su osim navedenog čak prepoznali na odjeći Egipćana “4C” pa time dodatno dokazuje da su upravo Srbi došli iz krajeva bliskog istoka a ne Hrvati. Izgleda, da što ne žele Hrvati, to ne žele ni Srbi. Osim toga, nije to jedina teorija podrijetla Hrvata. Ima jedna teorija da su Hrvati u stvari Germani jer da hr. narod koristi i neke germanske riječi. Sve čudne teorije.

  Reply
 21. Čiča Gliša at |

  Potičemo od paramecija, a to je profesor prešutio.

  Reply
 22. Helen Jelena Kuprešak Oršanic at |

  Za vrijeme NDHa to se znalo i učilo da mi nismo slaveni; dokazano da smo Przianci (Persian). Isto, tko učIto korijena ( roots) Evropske jezike, European Languages, zna da su svi osim jedan, Potekli iz Sanskrit. In other words, Sanskrit iz the real root of all European languages except one (Romanian?)Therefore it also proves the historical origin of most European countries.

  Reply
  1. Constantin Paleolog XI at |

   Populaciona genetika je vec poprilicno razresila misteriju o poreklu Hrvata i Srba, uzgred ona maltene i ne poznaje bosnjake kao poseban narod, sto i nije nista cudno. Nego da se vratimo na sledece, dokazano je da smo mi ovde negde cucimo jedni pored drugih izmedju 17.000 – 24.000 godina, jer je najveci udeo genoma u oba naroda paleobalkanski (I-2 30-65%) i odgovara najvise Ilirima i Tracanima, i to , sto blize planini Balkan, veca je koncentracija genoma poreklom od Tracana, i to ponajvise Meza i pogotovu Tribala (terminom koji su Rimljani i Grci upotrebaljavalo za Srbe, i ciji je Grb i bio na zastavi Srpskog Carstva). Suprotno sto bilize Dinarskim planinama to veci udeo poreklom od Ilirskoa (po kojoj su nekad nazivali predeo Hrvatske, npr Napoleon). Sledeci udeo jeste logicno Slovenski u oba, nesto vise prisutan u Hrvatskoj u odnosu na Srbiju (R1a 20-35%). Takodje bitno napomenuti da oko Dunava , poprilican udeo vodi i Keltski genom u skoro istom odnosu u oba naroda (R1b 10-15%). Ostali su u znatno manjoj meri pristutni. ovo je vrseno 2008, na Y hromozomima, koji se prenosi sa oca na sina(muski polni hromozom), i koji ima mali br gena. Nadamo se da ce ovo biti potvrdjeno mitohondrijskom DNK, koja se prenosi sa majke na potomke.

   Reply
 23. Tomislav at |

  Obožavam kada mi Srbi sa svojim “naučnim istraživanjima” dokazuju bilo što glede Hrvata… genetski Bođnjaci ne postoje, jer Bošnjaci su politički izmišljen narod u Jugoslaviji.

  Reply
  1. Boosman at |

   Bosnjaci – Bosnjani – Bogumili – Iliri – Kelti i tako 10 000 – 20 000 unazad.
   Srbi-Hrvati, nomadi sa podrucja Irana zajedno sa Slavenima u 6-7… vjeku dolaze na ove podrucje, odricu se svjoe, paganske, vjere i nemilom primaju krscanstvo ali obavezu da pokrstavaju one koje su zatekli na ovim prostorima… i tako je to do dana danasnjeg.
   Bosanski Srbi i Hrvati nemaju nista, osim tog srbi-hrvati, sa onima koji su se dovukli na ove prostore prije 1300-1400 godina.

   Ko su bili Srbi, Hrvati prije dolaska na ove prostore, koje vjere, koga su zatekli na ovim prostorima ????

   Reply
 24. prigorka at |

  gluposti svake vrste , gdje to zapisano sto je bilo prije 2000 godina,to sto znamo od kada je zapisano,kako vjera tumaci svi smo postali od Adama i Eve

  Reply
 25. Deajan Babuder at |

  Hrvati, pa amebe, pa Sumeri… 🙂

  Reply
 26. Adam Najstariji at |

  Klicevacki idol je unisten prilikom bombardovanja Beograda u I svetskom ratu. Toliko sto se tice kulture. Sto se tice genetike, ona potvrduje da su Hrvati vecinom slovenskog porekla, a tek manjim delom poticu od populacije slicne Jermenima ( i Irancima). I jedni i drugi su na Balkan dosli pre 1000-1500 godina. EU7 ( haplogrupa, a ne gen) verovatno jeste u Evropi 25000 godina, ali se kod Slovena ( Hrvati, Bosnjaci, Srbi, Poljaci, Rusi itd) uglavnom srece njena varijanta ( subhaplogrupa) I-CTS10228. Njeni nosioci poticu od muskarca koji je ziveo pre oko 2200 godina, sto je donja granica za bilo kakvu seobu Slovena. Vise detalja mozete naci na:
  http://www.yfull.com/tree/I2/
  https://www.yfull.com/tree/I-CTS10228/
  https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zuIAt80Mz9gc.klyNZQnHIYT0

  Reply
 27. aristotel at |

  e blago vama takvim budalama…dokazano milon puta

  Reply
 28. Said muminovic at |

  Neka je profesor Galin potvrdio da Dalmatinci nisu genetski hrvati……Dalmatinci su geneyski Boshnjaci naravno.

  Reply
  1. mirjana at |

   Meni se cini da niste pazljivo citali,ustvari sam sigurna

   Reply
   1. DRAZEN at |

    BOZE KOJA GRUPA IDIOTA , MOJA KULTURA I DOKAZI MOJIH PREDAKA SEZU JOS OD OKO 2000 GOD, PRIJE KRISTA VEC SAM OBJAVIO VISE PICS IZ MOJE ZUPE POZDRAV OD DRAZENA A NA KRAJU TO NIJE NITI BITNO NEGO UJEDINIMO SE ZAJEDNO PROTIV DUSMANA, ZDS HRVATI I HRVATICE GDJE GOD BILI B.B.

    Reply
    1. Antonio at |

     Svaki narod je dobio ime po nećemu što nešto znači, pa tako i srbi po latinskoj i grčkoj riječi, servo, serbo što hoće reći u prijevodu sluga, rob. Kako se srbi stalno spominju uz Hrvate kao jedna manja društvena skupina pod Kavkazom, u današnjoj Ukrajini ili bjeloj Hrvatskoj pa tako i na Balkanu zato što su bili Hrvatski robovi. Kako su Hrvati bili ratnici nisu mogli i nisu imali vremena baviti se stočarstvom i poljoprivredom a netko im je morao proizvoditi hranu i od nečega su morali živjeti pa su imali robove koji nisu išli u rat ali su morali zato proizvoditi hranu za Hrvate ratnike. Poznato je da srbi nisu nikad bili ratnici i ni jednu bitku a kamo li rat dobili. Protiv Turaka su 1371 godine izgubili bitku na rijeci Marici, a na Kosovu 28.VI.1389 god. protiv Turaka je vodio rat Hrvatski Kralj Tvrtko koji je bio kralj Bosne, Zapadnih strana, Dalmacije, Hrvatske i Primorja a okrunio se 1377 i za kralja srbije. Kakav je to narod koji kroz povijest nemaja niti jednog kulturnog spomenika, kipara, književnika, slikara, muzičara, a narod bez kulture nije narod, jedini spomenik što imaju je kako oni kažu namastir svetog Save. Pa nemaju ni jezika jer govore Hrvatskim jezikom štokavskim dijalektom ekavskim narječjem, dokaz tome je što su hrvatski pisci Držić, Hektorović, Marulić i drugi još prije 500-600 godina pisali Hrvatskim narodnim jezikom a srpska pismenost počimnje tek niti prije 200 godina sa Vukom Karađićom pa čiji je to onda jezik hrvatski ili srpski.Prvi srpski pisac je tek Branislav Nušić koji je 1860-ih napiso onih par komedija, zato su svajatali hrvatke pravoslavce i kulturu, Petra Preradovića, Nikolu Teslu (koji je jednom bio u Beogradu i kad su mu rekli “ti si naš bre srbin,” odgovorio im je “nisam ja geđo” i nakon sat vremana otišao iz Beograda). Fredmaršal Borojević najviši čin Austrougarske vojske koji je bio Hrvatski pravoslavac, a nije htio biti srbin i govorio im je da je on Hrvat pravoslavac svu imovinu, imanja mu je kralj Aleksandar oteo, obitelj pobio i rastjerao, a on nije mogao živjeti u svojoj otadžbini već je kao prognanik živio i umro u Klagenfurtu. Gospodine Galina Vi morate objaviti tu knjigu a za štanpanje knjige slobodno tražite finansijsku pomoć od ministrice kulture koja je zamjenila ministra Hasanbegovića. Kada je mogla financirati Dance koji su snimili film laži u Dvoru da su ustaše počinjenile masakr nad hrvatima onda mora finacirati i štanpanje Vaše knjige o porijeklu Hrvata, a ako neda znači da Hrvatsku vode antihrvati, srboslaveni i udbaši, koji su se uvukli u sve pore ovog društva i upravljaju Hrvatskom, i trebamo se svi dignuti i izaći na prosvjed. Te ustaše u Dvoru su bili ustaše sa bradom kao i oni iz II.svjetskog rata, ustaše sa bradom, ustaše popa Đuića koji su oblačili ustaške uniforme i klali po Hrvatskoj i Bosni po hrvaskim i muslimanskim selima a djecu odveli u srpske internate dali im imana Vuk, Kraina i Kraišnik isprali im mozak sa ustašama i stvorili od njih srpske janjičare. Za sada tek toliko da se zna da nas ima, a budu li provocirali pisati ću cjelu istinu o nihovoj mitomaniji koja se zasniva na neistinama i laži.

     Reply
     1. bobeta at |

      Domoljublje je posljednje utočište nitkova-reče jedan učen čovjek, pogotovo što se samo glupan ponosi onim u čemu nije nimalo zaslužan, tj. izborom vjere ,zemlje rođenja , nacije itd. Dragi moji to se drugim riječima zove šovinizam, što je kod normalnih ljudi dosta omražena riječ. Ali badava konju govoriti da je sjeno poskupilo. Bolje da zamislimo od kakvih smo svi mi majmuna postali, malo smo se fizički izgleda uljepšali vremenon, ali mozak osta u većine bez velikih promjena.
      Pozdrav svim sličnim meni, bez obzira na vjeru i naciju.

     2. Mate Jebach at |

      Pa i mi Hrvati smo dobili ime po Mađarima – Horvatima – jer nas je katolička crkva namjenila za sluge njima – dražim i vjernijim Mađarima. Pa nije išlo. I mi imamo mitomaniju koja je sklepana tako da budemo poslušni i pokorni pred mađarima i germanima, također i taljanima. Pa ni to nije išlo. Pa se gomila pismenih i školovanih dalmatinaca u 19 stoljeću selila u Srbiju, bježeci od mađaronizacije i germanizacije i tamo postajali značajni i ugledni, donoseći jezik, pismenost, stručna znanja te dalmatinska imena i prezimena među Osmane, Hasane, Murate i ostale Srbe. A sad su svi oni – SRBI??? I koja je u biti razlika između Srba i Hrvata (i Bošnjaka)? Po tome koja je crkva vladala u tom kraju pa su nas nazivali Hrvatima ili Srbima (ili Bosancima)- kako je već crkvi pasalo.

  2. čovjek at |

   bošnjaci ne postoje
   to je turska ostavila
   jebo vas sulejman
   vi ste mi druge vjere…

   Reply
   1. Boosman at |

    Ne postoje Bosnjaci, Bogumili, Iliri, Kelti…. oni koji su na ovim prostorima preko 20 000 godina, ali eto postoje oni koji su dosli na ove prostore prije 1300- 1400 godina, ostavili svoju vjeru, prihvatili krscanstvo ali i obavezu da one koje su zatekli na ovim prostorima, ( Kelte, Ilire, Bogumile, Bosnjake..) pokrstavaju i otimaju zemlju njihovih pradjedova.
    Pokrsteni Bogumili, bosanski Srbi, Hrvati i Bosnajci nemaju zajednicke korijene sa onima koji su se dovukli na ove prostore u 6-7 stoljecu….

    Koga su plemena Slavena, Hrvata, Srba… zatekli na ovim prostorima po dolasku na ove prostore????
    Koje su vjere ta plemena bila????

    Krscani sigurno nisu bili !!!!

    https://hamdocamo.wordpress.com/2014/01/30/zbogom-slaveni-mi-smo-iliri/

    Reply
    1. Mate Jebach at |

     Nitko nije doseljavao prije 13 stoljeća. Ne postoje nikakvi niti fizički-arheološki dokazi a niti zapisi, ne postoje ni sukobi i bitke koje bi se dogodile da se doseljavala takva velika skupina ljudi. To je mađaronska izmišljotina koju su kasnije prihvatili i germani – austrijanci pokušavajući podvaliti bajku da su oni starosjedioci i da je hrvatska i bosna njihova jer su doselili 2-3 stoljeća prije. Slaveni su doseljavali u 17-18 stoljeću, vlasi u 15tom kao i razni turci koji su se naseljavali na područjima pod Otomanima. Iliri – čiji geni su i danas najbrojniji na području Hrvatske i Bbosne – naročiti Dalmacije, su tu bili tko zna od kada. To je sve zapisano čak i u turskim arhivama, koje naši “povjesničari” tako rado zaobilaze isto kao i sve hrvatske historografske izvore, oslanjajući se samo na mađaronske bajke.

     Reply

Leave a Reply