516 komentara

 1. Marta at |

  Postovana, nakon nasljedstva koji se podjelio na više nasljednika dobili smo ovrhu za ne placanje komunalnih naknada. ne placeni racuni su iz 2011 god i ranije. dali je vec nastala zastara? i dali se dug dijeli s obzirom na visinu nasljedstva (nisu svi dobili isti dio) ili se djeli po broju nasljednika, dakle svaki nasljednik placa isto? Takodjer na koji nacin banka podmiruje dugovanja ukoliko se dug ne plati, sjeda svima na racun ili? Banka ce podmiriti od svakog nasljednika dio? Hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovana, nasljednici odgovaraju do visine primljenog nasljedstva. Znači razmjerno primljenom, i drugi nasljednici odgovaraju za dug, a ne samo vi. Međutim, ako dokažete da ste podmirili neko drugo dugovanje, a čime je pokrivena vrjednost nasljedstva, niste dužni više od toga platiti ali to morate dokazati sudu. Nadalje, banka ne kreće direktno u naplatu, ako se pokreće naplata na imovini nasljednika, ili na novčanoj tražbini, moraju prvo podići tužbu a tek nakon pravomoćne odluke krenuti u naplatu ovrhom. Tijekom tog postupka imate pravo prigovoriti zastari. Računi komunalnih naknada iz 2011 godine su u zastari. Lp

   Reply
 2. Josip at |

  Poštovani/a,
  radi se o dugu za odvoz komunalnog otpada za vikendicu. Dug je za 5 godina, pa me zanima da li je to otišlo u zastaru i kada se mogu pozvati ako je zastarni rok od godine dana? Poslana mi je opomena još u 9. mjesecu.
  Hvala unaprijed!

  Reply
 3. Antigona at |

  Dogodilo mi se nešto slično s ovrhom kao Berislavu Jankoviću. Sumnjam da je javni bilježnik u sprezi s poštarom, jer prijedlog za ovrhu nikada nisam dobila. Kada sam na fini dobila obaviejst da sam blokirana temeljem vjerodostojne isprave (računa), na temelju kojih je bilježnik podnio prijedlog za ovrhu, ostala sam u čudu, jer nikakva pismena od bilježnika nisam dobila. “vjerodostojni računi” su računi nastali 4 godine nakon raskida suradnje s mojim bivšim odvjetnikom.
  Otišla sam kod javnog bilježnika uraditi uvid u spis predmeta, da bih vidjela da je poštar kod primatelja označavao da je “nepoznat”. I tako dva puta. Nakon toga bila sam na oglasnoj ploči suda, nakon čega se imam smatrati obaviještenom, te je rješenje o ovrsi postalo pravomoćno.
  Ja se dakle nikome nisam žalila niti prigovorila, jer nisam niti znala da je pokrenut prijedlog za ovrhu.
  Sad zašto sumnjam na spregu je taj što su računi po kojima se pisao prijedlog za ovrhu u apsolutnoj zastari, te bih da sam prijedlog za ovrhu dobila u redovnom tijeku stvari, najnormalnije javnom bilježniku napisala prigovor.
  Daljnjim razgovorom s poznanicima vidjela sam da se uz tog javnog bilježnika vezuju takve opskurne aktivnosti s dostavom.
  Dakle ovršena sam na velik iznos na temelju zastarjelih računa za nepostojeće usluge mog bivšeg odvjetnika u iznosu koji nema veze ni sa čim. Inače tom sam odvjetniku već jako puno plaćala dok smo bili u suradnji o čemu mi je sam ispisivao potvrde.
  Našla sam se na vjetrometini kriminalne organizacije na razini javni bilježnik – moj bivši odvjetnik, te poštar.
  Makinacijom s dostavom su postigli to da totalno pravno neodrživi prijedlgo za ovrhu postane pravomoćan.
  Osjećam se mizerno i u užasnom šoku radi ove prevare, te me zanima što sve mogu s kaznenopravnog i građansko pravnog aspekta poduzeti u ovom slučaju?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovana, kada ste saznali za ovrhu mogli ste u roku od 8 dana podnijeti žalbu, uz obrazloženje zašto niste primali poštu na svojoj adresi i sve ostale žalbene razloge. Iz kojih razloga niste tada podnijeli žalbu? Ovako imate pravomoćno rješenje o ovrsi koje je vrlo teško ukinuti. Možete eventualno ustati tužbom i u parnici dokazivati da ste oštećeni, ali morate biti spremni na dugotrajan postupak.

   Reply
   1. Kara at |

    Pozdrav

    Hvala na odgovoru. Tako sam postupila. Podnijela sam prigovor tri dana nakon sto sam obaviještena o tome da sam ovršena. Sada se vec 55 dana postupak nalazi na općinskom sudu, a ja sam i dalje blokirana

    Reply
  2. melita gaši at |

   Poštovani, ovako imam ovrhu iz 2010od vip-a nemam primanja pa ništa nije naplačeno no oovih dana stigao mi je dopis od odvjetničkog društva o dogovoru otplate, interesira me dali mogu tražit zastaru za tu ovrhu i kome šaljem zahtjev?

   Reply
 4. Anita at |

  Poštovani,
  Namjeravam pokušati s prijedlogom za obustavu ovrhe iz 2006. temeljem odredbi ČL. 337 Ovršnog zakona (NN 139/2010) i ČL. 369 Ovršnog zakona (NN 112/2012).
  Molim Vas odgovor kome šaljem prijedlog ako je rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave donio Javni bilježnik. Da li je za takve ovrhe iz 2006. u međuvremenu postao nadležan neki Općinski sud?
  Drugo pitanje je da li je ovrha iz 2006. god koja čeka u redu za naplatu u zastari? Po toj ovrsi nikada nije naplaćeno ništa niti je ovrhovoditelj pokretao ikakve druge radnje. Te isto tako da li ovrha iz svibnja 2006.god koja se trenutno mjesečno naplaćuje iz osobnog dohotka u zastari?

  Veliko hvala na odgovorima i želim Vam svako dobro.

  Reply
 5. Goran Levačić at |

  Ovako mi je rekao moj odvjetnik: Zadarski sud je poslao depešu Handžekoviću što to radi njegova tužba koja je već 11 godina neaktivna ! I onda je navedeni gospodin aktivirao tu tužbu za naplatu koja je preko 11 godina neaktivna.
  A kaže moj advokat: AKO SUD POKRENE NEKU PRAVNU AKCIJU U VEZI NEKOG STAROG PREDMETA, ONDA AUTOMATSKI PRESTAJE ZASTARA !!!!!!!!!!!!!!!??????????????????

  To je totalna luda kuća ! Kako neki zahtjev suda nekom odvjetniku može prekinuti apsolutnu zastaru od 10 godina !!???
  Kaže advokat da može ! Trebalo bi se obratiti na ustavnu tužbu, ali to košta lijepe novce i treba čekati lijepi niz godina !!
  Dakle, ako mene neko tuži da sam mu dužan neke novca iz 1997. , neće biti zastare ako je u par navrata pokušavalo naplatiti. U mome slučaju su slali ovrhu na adresu firme gdje ja ne radim više.
  I zdanji put je pokušana naplata 2000. Sud onda ove godine obavještava vjerovnika što on misli sa tužbom iz 1997. koja je u mirovanju od 2000. godine. I onda se vjerovnik sjeti i ponovno pokrene postupak, sa novim kamatama. I nema zastare jer je sud poslao obavijest. A da je to vjerovnik sam pokrenuo, onda bi bila zastara.
  OVO JE OČIGLEDNO KRŠENJE NEUTRANLONSTI SUDA !!!!!
  JER SUDSKI AKT PREKIDA ZASTARU, I TO ONU STARIJU OD 10 GODINA.

  Reply
 6. dokla at |

  Poštovani, molim Vas pravni savjet u vezi prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave. Naime, 2006g. imam minus po računu u HAAB d.d.,te je zadnja transakcija po računu bila te iste godine. Jučer sam dobila prijedlog za ovrhu temeljem vjerodostojne isprave na kojoj sam ja kao ovršenik, B2 kapitak kao ovrhovoditelj te Addiko bank d.d. kao prošli vjerovnik. nikada u ovih 11 godina nisam dobila nikakvu obavijest o prijenosu duga niti pokretanje bilo kakvog postupka do jučer. Moje pitanje glasi, je li ovaj dug u zastari( obzirom da ja ne mogu doći do financijske kartice jer je u B2 kapitalu nemaju, a Addiko banka kaže da oni nemaju više ništa s tim, ili se mogu pozvat na nepotpunu dokumentaciju obzirom da na izvadku iz poslovnih knjiga ima samo stanje dospjelog duga na 02.08.2017.

  Puno hvala na odgovoru

  Reply
  1. Redakcija at |

   Obavezno podnesite žalbu na rješenje o ovrsi. Prigovorite zastari, i istaknite prigovor nedostatka aktivne legitimacije ovrhovoditelja obzirom da je B2 kapital preuzeo potraživanje.

   Reply
 7. Vladimir at |

  Postovani,
  imam dug prema vip-u iz 2005 god, na racunu su u redosljedu posljednjih 7 god,na racunu nije bilo priljeva do pocetka god.Sad pocetkom ove godine sam se zaposlio te mi je Hanzekovic poslao pismo da se dio plati,a dio otpise ili ce me ovrsiti. Prije par dana kada sam isao po ocevidnik na Finu, u ocevidniku pise da je hanzekovic i dalje u redosljedu naplate.Zanima me dali njegova pasivnost u ovrsi (drugi model naplate ili ovrha na pokretninama, zakonsko micanje sa racuna ukoliko nema priljeva) dali mogu to koristiti na sudu kao dokaz da je trazbina zastarjela jer nije postivan ovrsni zakon.

  Unaprijed Hvala.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, ovrha nije zastarjela ukoliko je rješenje o ovrsi pravomoćno. Međutim možete koristiti mogućnost obustave ovrhe po čl. 369 Ovršnog zakona (ovisno o Ovršnom zakonu koji je bio na snazi u vrijeme pokretanja ovršnog postupka (znači pogledajte datum pokretanja ovrhe, a potom ukucujte u google tražilicu Ovršni zakon – godina u kojoj je pokrenuta ovrha, provjerite koje su to NN i koja godina kada je donešen Ovršni zakon koji je primjenjiv u vašem slučaju tj. koji Ovršni zakon je bio na snazi u to vrijeme) pa se u Podnesku sudu pozovite na pasivnost ovrhoviditelja i zatražite obustavu ovrhe.

   Reply
 8. Damir at |

  Postovani,
  stigla mi je obavijest da imam otvorene stavke u leasing kuci za koje traze da se podmire.
  Radi se o dvije stavke;
  1. porezu na motorna vozila- 500 kn, dospjece 05.11.2014.
  2. naknadi za likvidaciju stete – 200 kn, dospjece 21.08.2014.

  Prilikom zatvaranja leasinga i preuzimanja vozila u privatno vlasnistvo bio sam trazen podmiriti sve troskove prije preuzimanja i imam potvdu od njih kako su sva dugovanja podmirena, medutim da zadrzavaju pravo naknadnih naplata. Vratili su mi bianco zaduznicu.
  Dali se po predmetnim racunima mogu pozvati na zastare i dali imaju temelja za pokretanje ovrhe na navedeni iznos? Hvala na savjetu i lijepi pozdrav.

  Reply
 9. ivana at |

  Poštovani,
  u izvadku iz zemljišne knjige postoji teretnica na kuću koju sam naslijedio od oca nakon njegove smrti 2002. godine. Od 1995. godine do svoje smrti 2002. godine otac je dobivao naknadu od centra za socijalnu skrb. Zanima me hoće li me centar za socijalnu skrb nakon 15 godina teretiti da kao nasljednik podmirim iznos koji je dobivao moj otac.
  Zahvaljujem na Vašem odgovou.

  Reply
 10. Nina at |

  Poštovani,

  radnik se kod nas zaposlio u petom mjesecu ove godine, te smo od FINE zaprimili obavijest o otvaranju posebnog računa ovršeniku, te smo uplaćivali 1/3 plaće na redovan račun, 2/3 na zaštićeni račun. Krajem lipnja smo od Eos Matrixa zaprimili obavijest i pravomoćno rješenje o ovrsi općenito na imovini ovršenika, te zahtjev da se sredstva uplaćuju na njihov račun, te snošenjem sankcija za štetu. Obzirom da se u čl. 284 Ovršnog zakona navodi kako ovrhovoditelj može izravno zatražiti od poslodavca da mu se isplati iznos kojim će se namiriti njegova tražbina. Molim Vas kako postupiti u takvom slučaju, te hoćemo li mi kao poslodavac imati sankcije ako se oglušimo na zahtjev Eos Matrixa?

  Reply
 11. Nina at |

  Poštovani,
  radnik ima otvoren redovan i zaštićeni račun. Mi smo kao poslodavac uplaćivali 1/3 plaće na redovan račun i 2/3 n zaštićeni račun. Dva mjeseca nakon što je radnik sklopio s nama ugovor o radu, zaprimili smo zahtjev od Eos Matrixa, koji nam je dostavio i javnobilježničko pravomoćno rješenje o ovrsi. Te nadalje traže da im mi kao poslodavac na njihov račun isplatimo glavnicu, iznos troškova ovrhe, zatezne kamate. Kako nismo postupili po njihovom zahtjevu traže naše očitovanje. Pitanje je trebamo li od sada uplaćivati Eos Matrixu 1/3 ili i nadalje na redovan račun, pa neka Fina raspoređuje sukladno prvenstvenom redu? I možemo li zbog neuplate Eos Matrixu snositi odgovornost i za njihovu štetu ili gubitak? Zahvaljujem.

  Reply
 12. Vedran R, at |

  Poštovana,
  po provjeri stanja ovrhe, putem e-predmeta, stoji datum pokretanja ovrhe 17.3.2009. , te datum arhiviranja u sudu 03.3.2017. i rok čuvanja spisa 31.3.2017.
  Možet li, molim Vas, malo pojasniti što to znači ??
  hvala

  Reply
 13. Lucija at |

  Poštovana,
  kako i kome uputiti sudski prijedlog o obustavi ovrhe temeljem odredbi čl. 337. Ovršnog zakona (NN 139/2010) ili čl. 369. Ovršnog zakona (NN 112/2012) , ako niti jedan Sud nije donio odluku o ovrsi, već je ovrha pokrenuta temeljem potraživanja od strane ovrhovoditelja i FINE ??

  hvala

  Reply
 14. Lucija at |

  Poštovana,
  pokrenut je ovršni postupak krajem 2007.g. od strane HT-d.d. u iznosu od 2330kn. Pošto u međuvremenu ništa nije naplaćeno, podignula sam očevidnik radi podataka, u kojima stoji da je HT-d.d. u srpnju 2014.g. pokrenuo i kamatu na taj iznos(radi raskida telefonskoga ugovora), pa je sada taj dug 3530kn. Ja nisam dobila nikavu obavijest o tome, pa da li je moguće da zatražim zastaru za to potraživanje?
  I molim Vas, da li možete objasniti postupak pokretanja prijedloga sudu, i kojem sudu, da je nastupila zastara ovršne isprave.
  hvala Vam,
  Lucija

  Reply
 15. Branka at |

  Poštovana
  prije par dana stiglo mi je pismo od odvjetničkog ureda sa naslovom Predmet; Mogučnost podmirenja duga. Pismo je naslovljeno na moje udato ( sad već nevažeće prezime od 2004g) i na staru adresu na kojoj stanuje bivši suprug. U predmetu mi se odvjetnik obraća u vezi njegovog klijenta Erste banke radi mogućeg dogovora o reguliranju moje obaveze prema . Prije više od desetak godina ostao mi je dug prije Erste banci na temelju dozvoljenog minusa po tekućem računu. Zbog raznih životnih teškoća nisam ga uspjela podmirit. Sad već više od 5 godina ne živim ni ne radim u HR. Koji je vaš prijedlog . Da li da se obraćam tom odvjetničkom uredu ili ne?

  Reply
 16. Sanela Mrđan at |

  Poštovani, 2015 javni bilježnik mi je poslao ovrhu za tv-e pretplatu, zanima me da li sam obvezna platiti sve troškove od strane javnog bilježnika ili samo dugovanje na osnovu tv-e pretplate, da li postoji zastara za dugovanja starija od dvije godine.
  Lp, Sanela

  Reply
 17. nikola at |

  Poštovani,
  molim Vas za pomoć i savjet što bi mi bilo najbollje činiti u nastaloj situaciji.
  Tvrtka u kojoj sam bio vlasnik i direktor brisana je iz registra trgovackog suda 14.9.2015.
  Dok je tvrtka još postojala 2008. sklopila je financijski leasing za kupnju vozila koje je naposljetku vraćeno 2011. zbog nelikvidnosti i nemogucnosti plaćanja rata. Leasing društvo je vozilo preuzelo krajem 2011.
  Danas 24.7.2017. mi je stigla obavijest od FINE da leasing kuca želi aktivirati zadužnicu iz 2008. na kojoj sam jamac. Obzirom da je proteklo 6 godina od povrata vozila, a 2 godine od brisanja tvrtke iz sudskog registra interesira me ima li leasing društvo mogućnost naplate preko FINE ovog potraživanja na iznos 40 000 kn? Osim toga, od leasing kuće nisam nikada dobio nikakve račune tako da ni ne znam o kakvom se dugovanju/potraživanju radi?
  Što mi je sada činiti? tražiti FINU kopiju zadužnice prema kojoj se žele naplatiti? Tražiti leasing društvo očitovanje o kakvom se dugovanju radi? Postoji li mogućnost zastare obzirom da tvrtka ne postoji?

  Hvala i lijepi pozdrav

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, evo redom….. obzirom da ste vozilo vratili, s tim datumom trebate vidjeti kakav je dug postojao, ako je postojao, i eventualno na to pribrojati kamate…..

   Što se tiče statusa brisane tvrtke, na žalost, obzirom da ste zadužnice dali kao jamac leasing kuća ima pravo pokušati se naplatiti na vašim računima ili imovini. Zadužnica zastarijeva za deset godina, znači da tu nisu povrijedili zakon.

   Jedino što možete učiniti pribaviti sve podatke o osnovi naplate kojom vas ovršuju, vidjeti je li ona usklađena sa činjenicama, pa ako nije, i ako imate osnova za prigovor, možete Tužbom za stavljanje izvan snage zadužnice tražiti da se ovrha proglasi nedopuštenom. Taj postupak pokreće se pred nadležnim sudom, i traje…. Sretno

   Reply
 18. Vladimir Bazina at |

  Poštovani,dana 4.7.2017.g.umrla nam je kćer, ima samo 1 dijete(punoljetno je),otplaćivala je uredno POS stan, ostao je iza umrle još veliki dio rata duga PBZ te APN, uz to bila joj je blokirana 1/3 invalidske mirovine sa visoko naraslim dugovima(kamatama naročito od onih što otkupljuju dugove),tako da sve to prelazi vrijednost otplaćenog stana, ima li kakvo rješenje ili jedino da njeno dijete ne prihvati naslijeđe? Da li se može što postići da se temeljem smrti otpišu dugovi (jasno, osim kredita za stan),jer sve te ovrhe su starije od 10 godina. Kako da joj kćerka ne završi “na ulici”!?Molimo, pomozite savjetom.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, prvo vam izražavamo iskrenu sućut zbog vašeg gubitka, a onda da vam pokušamo pomoći odgovorom. Na žalost, zakon je složen tako da nasljednici su obvezni platiti i dugove ostavitelja, međutim, u ovršnom postupku imaju sva prava kao da se ovrha pokreće iz početka. Točnije, ovrhovoditelj mora putem suda tražiti da se ovrha pokrene na nasljedniku, a onda nasljednik može prigovoriti zastari. To je što se tiče blokiranog računa. Što se tiče drugih obveza, hipoteka slijedi nekretninu pa neovisno o tome tko postane vlasnik mora podmiriti obveze. Na žalost, ne postoji opcija da se otpiše dug zato što je osoba preminula, već se postupak ovrhe prekida a potom obustavlja, a onda ovrhovoditelj ima pravo pokrenuti ovrhu protiv nasljednika. Uz malo sreće, možda bi i uspjeli žalbom.

   Reply
 19. Sanja at |

  Poštovani,
  dobila sam ovršni postupak na temelju neplaćenog duga Čistoći od 291,05 Kn iz 2008.godine.
  U Čistoći su mi rekli da se radi o kamatama iz 2008.godine,kada sam platila glavnicu,a kamatu ne.
  Moram li to platiti ili je nastupila zastara?

  Reply
 20. Visnja at |

  Postovani …stvarno lijepo od vas da tako detaljno i brzo odgovarate na nasa pitanja..sve cestitke,,
  Nasla sam se i ja vec dugo u vrlogu i kaosu ovih prijedloga za ovrhu i rjesena o ovrhi…od 2006-2011.
  Nakon tih Prijedloga nista se vise nije dogadjalo…nisu se mogli vecina njih naplatiti,, jer nisu imali od kud..Ziro racun je odavno blokiran ..jer ne svojom krivicom ,,imala sam jako otezan posao kao privatnik.
  Zivim vec dugo u morama dugovanja,,,pa sam rijesila polako to rjesavati koliko budem uspjela…nisam financijski potkovana da bi mogla uzeti odvjetnika ali uz pomoc vasih savjeta pokusat cu.
  Recite mi molim vas koja je razlika u ovrsi Prijedlog i Rjesenje o ovrsi …i ako se vec od navedenih godina nije ponovila ovrha …dali da svakom od nih napisem dopis za zastaru ili da pricekam neki dopis pa onda da napisem prijedlog za zastaru.
  Zbog dugovanja Poreznoj upravi.. iz raznih stavki ..uknjizila mi se 2010. zbog dugovanja na jedini stan u iznosu od 145.772.55 od glavnice iz 2008 ,,sa godisnjom zateznom kamatom 14%..dali da ima napisem neki dopis …dali je nastupila neka zastara..iako nakon toga dugovi su se digli cetverostruko sa kamatama …posto ima dosta pitanja tesko mi je sve ovdje pisati…dali mislite da je odvjetnik prava osoba…. za pomoc oko ovog rascicavanja ili neka druga osoba ..molim vas sto mi savjetujete…Najljepse se zahvaljujem na brzom odgovoru….

  Reply
 21. Mario at |

  Poštovani,
  12.07.2017. godine dobili smo Rješenje OGSZ o ovrsi od 2005. godine za navodno neplaćene račune za vodoopskrbu iz 2004. godine. Rješenje se sastoji od prijedloga Vodoopskrbe za ovrhu i donošenje rješenja za ovrhu, te na dnu stoji rješenje suda u korist ovrhovoditelja (prijedlog je podnešen sudu prije isteka godine dana od dana dospjeća računa).
  Naime, kako je moguće da je prošlo 12 godina od dana donošenja rješenja do dostave istog, odnosno kako je moguće da u ovih 12 godina redovno i uredno plaćamo sve račune, te da nismo dobili nikakvu opomenu niti ukazanje da postoji navedeni dug??
  Uputa o pravnom lijeku je da možemo uložiti prigovor na rješenje u roku od 8 dana od dana dostave rješenja – prigovor je potrebno platiti?
  Radi se o navodno 3 neplaćena računa u iznosu od cca 175kn i kamatom u iznosu od cca 30kn … ali govorimo o kamati u razdoblju od 2004. do 2005. godine kada je doneseno rješenje.
  Molimo Vas da nas uputite kako dalje postupati.
  Zahvaljujemo !

  Reply
 22. lucija at |

  Poštovani
  za jednog našeg zaposlenika nam je dostavljeno Rješenje o ovrsi i obavijest kako je tvrtka Eos matrix preuzela potraživanja od jedne kartične kuće. Na naš zahtjev naknadno nam je dostavljen Ugovor o cesiji kojom je tvrtka Eos matrix postala vlasnik potraživanja te kuće.
  Moje pitanje je: da li je to dovoljno da postupimo po tome i obustavljamo dio plaće zaposlenika u korist Eos matrixa ili bi Eos matrix trebao sudskim putem ishoditi rješenje o ovrsi na svoje ime?
  Hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Trebali bi imati sudsko rjesenje da bi izvrsili obustavu s place.

   Reply
   1. lucija at |

    Zahvaljujem na odgovoru..i mislili smo da je tako.
    LP

    Reply
 23. darko at |

  postovani.nisam mogao isplatiti kredit u svicarskoj do kraja ostalo mi je oko 20000chf.2008 svicarska banka prebacuje dug na odvjetnicko drustvo u zg.209 dobijam resenje o ovrsi i blokadu racuna.do dana danasnjeg mi je racun blokiran.a imam zasticeni racun di mi skidaju jednu trecinu.nikad nisam dobio poslije nikakvu obavjest iz banke,.preostali dug nije naplacen ni pola,.dali se mogu pozvati na zastaru il ima kakvo drugo rjesenje.hvala,.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na zalost nije zastara jer je postupak u tijeku. Mozete ih tuziti sukladno zakonskim odredbama kojima su regulirani krediti u CHF (Zakon o izmjenama i dopunama zakona o potrosackom kreditiranju)

   Reply
 24. Rinka Klobucar at |

  Postovanje,
  cini mi se da sam ja jako tupava, naime tri puta sam procitala tekst i ne uspjevam skuzit ono sto u naslovu pise i sto mene zanima:” kada i kako nastupaju zastare na OVRHU?” DALI OVRHA MOZE ZASTARIT?
  Znam sve koliko treba za koji racun da bi zastario, ali se zato vjerovnik potrudi da prije nego zastari da podigne ovrhu. E mene zanima dali ta ovrha moze zastarit i kad. Evo konkretno:
  1. Nije placena televizijska pretplata. u zakonskom roku dosla ovrha. Nista se po tom pitanju nije napravilo 3 godine. Dali ta ovrha jos vazi ili je otisla u zastaru i sta trebam napravit po tom pitanju.
  2. Nije placena skolarina u Ivori. U zakonskom roku podignuta ovrha. Dali ta ovrha moze zastarit i kada i sta napravit po tom pitanju.
  Najljepse vam se zahvaljujem.

  Reply
 25. Goran at |

  Poštovani,
  U koji rok zastare ulazi ovrha koju je očito pokrenuo javnobilježnički ured a temeljem duga odnosno troška koji je nastao prekidom sudskog procesa gdje sam ja bio tužitelj, a tuženik, koji nije bio dostupan (nije ni sada) te mu je dodijeljen odvjetnik po istoj dužnosti.
  Tu se očito radi o naknadi tom odvjetniku.
  Napomenuo bih još da nisam dobio nikakvu obavijet na e-Građanin o postupku.

  Reply
 26. Ana at |

  poštovani s današnjim danom stiglo rješenje o ovrsi…vezano za toplinarstvo…..računi se odnose na 2001. i 2002 godinu kada smoi bili u progonstvu i sami se snalazili s plaćanjem svega i svačega….nismo koristili smještaj države…..nismo dobijali nikakve opomene vezane za isto…kako je prošlo punih 15godina …dali imaju ikakvo pravo isto potraćivati ili je nastupila zastara…unaprijed hvala..

  Reply
  1. Redakcija at |

   Morate obvezno napisati žalbu na Rješenje o ovrsi, ili prigovor, ovisno što vam piše u Uputi o pravnom lijeku, i to u zakonskom roku, prigovorite zastari, napišite da niste primili nikakve račune i da niste bili korisnik usluga koje su vam obračunali. U Žalbi/prigovoru morate napisati adresu (onog tko vam je poslao Rješenje o ovrsi- sud ili bilježnik), broj ovrhe obvezno, podatke o ovršeniku, u sredini pišete ŽALBA, potom u sadržaju obrazložite sve razloge za ukidanje rješenja o ovrsi, a potom tražite tijelo da Rješenje o ovrsi u cijelosti ukine. Pozdrav, Sretno

   Reply
 27. Lucy at |

  Poštovani,
  2. lipnja 2017. sam od Zagrebparkinga dobila prijedlog za promjenu predmeta i sredstava ovrhe radi 250 kn. duga za pogrešno parkiranje.
  Sporni događaj zbio se 7.11.2005.
  Za isto je izdan i nalog za premještaj vozila. Sigurna sam da sam u vezi sa spornim događajem nešto platila a u Zagrebparkingu tvrde da je vjerojatno za prometni prekršaj a ne za troškove premještaja vozila jer ti računi dolaze odvojeno. Pretpostavila sam da sam sa tom uplatom podmirila svoje obveze. U međuvremenu Zagrebparking pokreće prisilnu naplatu za troškove premještaja vozila a da ja o tome ničim nisam bila obaviještena. Oni tvrde da su slali dopise ali ja nikakvu obavijest o ovrsi nisam potpisala sve do danas. U međuvremenu se dug popeo na preko 860,00 kn. !!!
  Molim vas za informaciju koji pravni lijekovi mi stoje na raspolaganju te dali taj dug uopće moram platiti.
  Unaprijed se zahvaljujem.

  Reply
 28. Slobodan Vucelić at |

  Poštovana,
  molim za pomoć.
  Od Porezne uprave (Službe za prekršajni postupak) dobio sam 25.05.2017., kao odgovorna osoba u d.o.o., prekršajni nalog zato što nisam uplaćivao doprinose za obavezna osiguranja za mjesece 01/12 do 03/2013.
  Nalog je izdan na osnovu optužnog prijedloga Porezne ispostave od 22.05.2013. godine.
  Radi se o doprinosima koje nisam uplaćivao za sebe jer posao nije bio baš tako uspješan kako sam se nadao.
  Firma je brisana iz registra.
  Od Porezne uprave do sada nisam dobio nikakvu obavijest o potraživanju.
  Zanima me da li postoje elementi zastare.
  Na Prekršajni nalog sam dao prigovor u kojem sam se pozvao na zastaru. Ne znam da li je osnovano. Prigovor sam dao zbog dobivanja vremena.
  Zahvaljujem na odgovoru.

  Reply
 29. Danijel at |

  Pozdrav
  Imam par pitanja vezano za jednu ovrhu pa bi želio znat vaš savjet i mišljenje.
  Naime ovršen mi je račun 2012. godine od strane raiffaisen banke zbog nenamjenskog kredita koji sam digao 2008.
  Čitajući neke komentare ako je ovrha krenula na zastaru se ne mogu pozvat ili??

  Sljedeća stvar je ta da su u međuvremenu oni “prodali” dug eos matrixu koji me konstanto naziva i maltretira pozivima
  Pozivaju se na navodni ugovor o cesiji koji sam ja u više navrata tražio na uvid i od raiffaisena i od eosa u oba puta sa pismom sa povratnicom al nisam nikad dobio ništa što bi taj ugovor potvrdilo,umjesto toga su mi slali nekakve kopije nekih dokumenata koji nisu ovjereni ničim osim njihovim žigom a to mi se čini smješnim

  Nadalje,kada sam bio u fini prije cca 3mjeseca vjerovnika za ovrhu bio je raiffaisen banka,isti taj dan odlazim u raiffaisen banku di mi njihov službenik govori da ja nemam nikakav dug prema njihovoj banci ????!!!
  Prekjučer opet odem u finu reko dat ću vremena da se sustav ažurira pa da vidim jel se što promjenilo oko vjerovnika al odgovor je opet isti i u fini i u rba
  Pošto imam m mzabu jasno mi je vidljivo da moj ovršeni dio i dalje odlazi na raiffaisen banku a po njima ja nisam njima ništa dužan!!?? gdje taj novac odlazi onda??

  zanima me dal ste se susreli do sada sa takvim slučajem i što bi bio vaš savjet za daljni korak?

  Unaprijed zahvaljujem

  Danijel Devčić

  Reply
 30. m21550 at |

  Pozdrav, može mala pomoć naime otac je je 2003 godine kupio stan i nije plaćao vodu znači radi se o vodovodu i odvodnji, 2011 godine rastavom stan je pripao majci i od tada ona uredno plaća račune, međutim cijelo vrijeme računi su dolazili na bivšeg vlasnika koji je pokojni od 2003 godine. uputili smo 2011 god zahtjev da se to riješi međutim nije se ništa napravilo, i od vodovoda predstavnik zgrade je zaprimio upit o tome tko je vlasnik stana.Kad smo otišli riješiti to shvatili smo da postoji dug oko 7000 kn i da su pokrenute ovrhe i to mislim 2007, 2010,2015 i 2016 međutim sve ovrhe su pokrenute na pokojnika na sudu smo provjerili nema ništa utuženo, očito se one se nalaze kod javnog bilježnika i to na ime pokojnika, koliko sam shvatila još nisu pravomoćne, kad smo upitali dali se možemo pozivati na zastaru rečeno nam je da ne možemo jer su pokrenute ovrhe. Sad možemo li uložiti žalbu da nikad ovrhe primili nismo pa nismo ni mogli se žaliti računi nikad nisu bili na ime vlasnika niti smo ih primali jer je većinu poštar nije ostavljao jer nije znao na koga se odnose, uz to šta se vode na pokojnika te tražiti poništavanje takvog rješenja i pozvati se na zastaru. Hvala puno na Vašem odgovoru, lp

  Reply
 31. Papillon at |

  Postovani,

  zanima me sto uraditi u sljedecem slucaju. Naime, dug prema Vipu je iz 2010.g., pokrenuli su ovrhu 2011.g., naprijedlig o ovrsi sam se zalila i tek je prije par dana na moju adresu stiglo rijesenje o nadopuni zalbe, dakle 2017.g. Mogu li se podnjeti prigovor o zaatari ili donosenju rijesenja u razumnom roku? Hvala

  Reply
 32. Dusko Vrbanc at |

  Poštovana,

  Imam dugovanja prema PBZ u iznosu od 285.000,00 kuna, dug na korištenju Amerikan kartice. Dobio sam rješenje da dug preuzima Kapital B, te sam pod ovrhom i blokadom na Fini od 09.2011. Godine. Nemam nikakve imovine i ne radim nigdje, tako da se ne mogu naplatiti. Skoro svaki dan dobivam telefonske pozive na koje ne odgovaram.
  Zanima me kako se izvući od ove omče? Dali postoji zastara na ovrhu?
  Srdačan pozdrav,
  DV

  Reply
 33. kraco at |

  Pozdrav stiglo mi riješenje za ovršni postupak na koji se imam 8 dana pravo žaliti, naplata stiže iz 2012. godine te je prošlo više od 5 godina od neplaćanja školske članarine za upis u 2. godinu studija, tražio sam odgodu plaćanja te pošto tada nisam imao novaca za plaćanje skupe školarine odustao sam od daljnjeg školovanja, nisam znao da sam upisan u novu akademsku godinu te je tako nisam niti pohađao. molim savijet, lijep pozdrav

  Reply
 34. Anita Kučan at |

  Poštovani!Molim pomoč!Bila sam obrtnik.Zatvorila sam ga u 12.mj.2014. zbog sve lošije finanijske situacije.U 4.mjesecu 2014.g.je moj tadašnji najmodavac došao s aneksom ugovora o najmu u kojem je stajalo da će sav inventar i dio robe ostati njemu u vlasništvo,budući da je planirao otvoriti istu djelatnost na istom mjestu,tako reći preuzeti moj obrt na sebe,pošto je on uvidio da ja imam problema oko poslovanja a on imao viziju kako još sve skupa poboljšati i proširitii mogučnosti za to.Međutim on je trebao tražiti sve one dozvole koje sam ja ishodila prije otvaranja svog obrta,ni nije ih nikad zatražio.U trenutku mog zatvaranja vrijednost mojeg inventara i robe je bila veća od njegovog potraživanja u ime najma.Sve je tamo ostalo.U 11.mj.2016. ja dobivam ovršno riješenje od strane njega gdje on opet od mene traži namirenje duga,ja radim prigovor.Sad sam dobila poziv na pripremno ročište.Koje su mi mogučnosti?Šta sad da radim?
  Unapred se zahvaljujem na odgovoru!

  Reply
 35. Mirela at |

  Poštovani, molim vas za pomoć.Tata je danas saznao da mu je račun blokiran i to temeljem Rješenja o ovrsi iz 2010. i 2013. godine za Čistoću. Što mu je sad dalje činiti, da li se ikako može pozvati na zastaru, s obzirom da se on ne sjeća da je primio ikakva Rješenja o ovrsi, a još manje jer su iz 2010 i 2013. godine.? I nakon koliko zastarijevaju porezne obveze? Hvala Vam unaprijed.

  Reply
 36. Marijana at |

  Postovani,
  Ja nigdje ne pronalazim kako se poziva na zastaru i kome, da li da idem na Finu pitati ili? Imam dugovanja za namjenski i nenamjenski kredit sve skupa oko 50000 kn sto je kroz sedam godina doslo na 100000 kn, kako nisam u mogucnosti placati, postoji li nacin da se pozovem na zastaru bar za jedan dio da imam manje za placati posto sam napokon dobila posao za stalno?
  Veliki pozdrav

  Reply
 37. anajiram at |

  Postovani,
  Imam sad oko 90000 kn raznih dugova starih oko 7 godina, zaposlila sam se napokon za stalno, do sad sam radila samo sezonski i na minimalcu tako da mi fina nista nije uzimala, sad me zanima odakle da pocnem, koja je procedura za trazenje zastare i da li je to uopce moguce? Jedan dio je namjenski kredit preko Auto Hrvatske tj Reiffeisen banke, a drugi je namjenski kredit Zagrebacke banke, no to je uz pomoc kamata naraslo na vise od duplo… Molim vas za neku smjernicu, unaprijed hvala

  Reply
 38. Jasminka at |

  Postovani,

  imala sam dug kod Privredne banke koji je preuzeo B2 Kapital.
  Ne zele mi dostaviti ugovor o cesiji. Mozete li mi reci jesu li mi duzni dostaviti isti, jer zapravo nemam niti jedan sluzbeni dokument iz kojeg bi se vidjelo da su preuzeli dug.

  Reply
 39. Zoki at |

  Dobar dan. Evo ovako. Meni traje već godinama ovrhe. Sve je pokrenuto prije isteka roka zastare. Bez prethodne najave i obavještavanja opomena pred ovršni postupak. Mene zanima da li ja to sad moram čekati da prodje 10god.od dana pokretanja ovrsnog prijedloga ili se mogu opozvati na zastaru regularnim putem od 3god.?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako ste dobili samo opomenu, bez Rješenja o ovrsi, onda ne morate još ništa poduzimati, nego kad dobijete (ako dobijete) rješenje o ovrsi onda pišete žalbu i stavljate prigovor zastare.

   Reply
  2. Sanja at |

   Upravo sam na ime duga Ht -u uplatila 780 kn radilo se je o ovrsnom rj.iz 2016 g i racunu iz 2015 g na rjesenje je bio ulozen prigovor i kako bi izbjegla rociste sve sam platila i Hanzekovicu popravila “krvnu sliku”.
   Dali sam mogla uloziti prigovor zastare temeljem cl. 232 ZOO
   Hvala
   Lp

   Reply
   1. Redakcija at |

    Na žalost niste. Ovako paušalno rečeno nije nastupila zastara. Pogledajte članak o zastarnim rokovima. Lp.

    Reply
  3. Goran at |

   Zaprimio sam poziv na pripremno rociste u vezi Vip racuna iz 2015 postojalo je rjesenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprsve na koje je ulozen prigovor dali mogu prije rocista uloziti progovor zastare

   Reply
   1. Redakcija at |

    Možete, možete i na samom pripremnom ročištu

    Reply
 40. Iva at |

  Postovani, račun mi je blokiran od HT. To sam tek danas primjetila, jer mi je fina danas sve pare sa računa uzela. živim u inostranstvu. Zvala sam u HT-u, nešto je bilo 2006 a ne mogu mi točno reći, ali da će mi se kao za 7 dana javiti. FINA mi ne daje informacije preko telefona. Nisam nikad dobila opomenu za otvoren račun ili neko pismo od bilo koga. Šta sad da radim. Pomozite mi, još uvjek sam pod šokom.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Morate od FINE preuzeti rješenje kojim su vas ovršili, saznati broj Ovr pod kojim se vodi ovrha, i na isto podnijeti žalbu nadležnom sudu.

   Reply
 41. Splitt1459 at |

  Postovani,
  2011. mi je od stiglo ovrsno rijesenje u kojem je ovrhovoditelj Vip u vezi racuna iz 2010., u roku od 8 dana sam pisala prigovor i do dan danas nije stigao nikakav odgovor na taj prigovor, a racun mi nije blokiran, sto mi je raditi? Ukoliko nesto stigne mogu li se pozvati na zastaru?

  Reply
 42. Ivan at |

  Poštovani, moj otac je prije 10ak godina imao obrt i ostao je dužan 30.000 za robu jednom poduzeću i izdao im je zaduznicu na svoje ime od 100.000.
  Prije 9 godina je meni darovao kuću darovnim ugovorom.
  Prije nekih 10 dana dolazi kod njega ovršni izvršioc sa Suda i popisuje po kuci stvari za javnu dražbu i predlaže mu da se dogovori s vlasnikom firme i kriz mjesec dana će biti dražba . Otac ne dolazi na dogovor-ima malu penziju i nema od čega platiti dug
  Danas dolazi riješenje sa katastra na moje ime da se ta firma upisala u vlasništvo na kući ( po riješenju Suda na osnovi tužbe) iako sa tim nisam imao ništa -obrt je bio na oca
  Šta da napravim dalje ?

  Reply
 43. Krešimir Gager at |

  Poštovani ,

  Zbog poreznog duga d.o.o.-a sam u blokadi od 2013god a i upisali su mi se na 1/6 nekretnine koja je bila na meni.
  Negdje sam pročitao da u slučaju upisivanja na nekretninu ne postoji mogućnost zastare istog duga pa vas molim da mi odgovorite da li je to istina
  a ako nije kad je apsolutna zastara??
  Unaprijed zahvalan.

  Lp

  Reply
  1. Redakcija at |

   Zastara je 6 godina na porezni dug, ali kod upisa na nekretninu upisuju se temeljem pravomoćne isprave, a za sve pravomoćne isprave je zastara 10 godina. Međutim, činjenica je da kad se upišu na nekretnine oni prisilno založno pravo već imaju i mogu krenuti u prodaju nekretnine ako su za to ispunjeni uvjeti. DA biste riješili problem s njima, prvo morate pokrenuti postupak porezne zastare, zahtjevom prema nadležnoj poreznoj, a tek ako donesu rješenje o zastari poreznog potraživanja, na temelju pravomoćnog rješenja možete tražiti brisanje iz zemljišnih knjiga.

   Reply
 44. Sunce at |

  Postovani,
  imam pitanje, majci je blokiran račun za neplaćeni dug Vip-a iz 2000 god. koji je iznosio 3500 kn a s kamatama je 15500 kn . Majka nikad nije dobila nikavu obavijest o ovrhi, niti opomenu, ništa.U Vipu smo saznali da su pokrenuli sudski postupak 2010, ali nikad nikakvu obavijest nismo dobili. Da li se možemo žaliti na zastaru s obzirom da je ovrha u tijeku?

  Reply
  1. Davor Jakovac at |

   Poštovani,
   ja imam drugačiji problem i želim pitati postoji li neki rok u kojem treba donijeti pravomoćnu presudu u ovršnom postupku. U mom slučaju kartičarska kuća je podnijela prijedlog za ovrhu 19.12.2003. Ja sam podnio prigovor, a 25.8.2005. sud je donio rješenje o stavljanju izvan snage rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave. Zadnja aktivnost u ovom predmetu je moja žalba od 13.9.2005. Od tada se ništa nije dešavalo do 4.4.2017. kad ŽS odbija tu žalbu iz 2005.
   Imam li ja ikakvu mogućnost za nekakvu apsolutnu zastaru. Mislim ako je ovršni postupak počeo 2003. godine, a još do danas nije pravomoćno završio.

   Reply
   1. Redakcija at |

    Na žalost ne, možete pisati izvanrednu reviziju ako vam se isplati radi iznosa, obzirom da revizija košta jer ju mora pisati odvjetnik. U svakom slučaju, tražite odgodu ovrhe. Rok za reviziju je mjsec dana od dana kad ste zaprimili rješenje. Lp.

    Reply
 45. Marko at |

  Postovani,

  dobio sam tuzbu od osiguranja za naknadu stete

  prije nesto vise od 3 godine vozio sam leasing vozilo od svog poslodavca te prouzrocio stetu na vozilu udarom u most. Steta je bila samo na automobilu. Moja krivnja je neupitna.

  Poslodavac popravio stetu, nadoknadio istu od kasko osiguranja, sad mene isto osiguranje tereti za naknadu iste stete.

  Kada zastarjeva takva trazbina?
  3 godine ili 5 godina?

  Osiguranje se dosad nikad nije javilo da nadoknadim stetu mirnim putem, nego sad prvi put trazi i to direkno tuzbom preko suda.

  Lijep pozdrav

  Reply
 46. Ernest at |

  Poštovani,
  Prije tri dana sam doznao da mi je ovršen račun, odlaskom u FINU doznajem da je dug od parkinga iz 2012 g. od sto kn te da moram platiti oko 450 kn. Nikad nisam zaprimio niti jednu obavijest, a riješenje je od JB ureda. Što učiniti dalje imam li pravo na žalbu ili nešto drugo.
  Hvala unaprijed.

  Reply
 47. Mario at |

  Poštovani , imam upit oko kredita kojega sam podigao u “Štedno kreditnoj zadruzi ” 20. 09. 2006 god. U Osijeku . S rokom otplate dvije godine . znači trebao sam ga otplatiti 21.09.2008.god . Po mojoj evidenciji je otplaćeno oko 70% kredita i zbog gubitka radnog mjesta ostalo je tih 30 % ne otplaćeno . Nisam dobio nikakvu opomenu niti išta drugo … niti su se pokušali prisilno naplatit , pa me zanima što mi je činiti vezano uz to ?

  Reply
 48. Željko Solina at |

  Poštovani.
  Uzeo sam krediti 2007 god. u privrednoj banci i redovno ga plačao do 2010.god.
  Onda sam prestao s plačanjem i nikakva ovrha nije pokrenuta nego su mi se sad javili prije godinu dana iz firme b2kapital da su oni otkupili moj dug od banke i potražuju od mene sve kamate i glavnicu.
  Danas mi je došla obavijest o izvansudkoj nagodbi ili če u protivnom pokrenuti ovrhu.
  Što mi je činiti i dali imam pravo na zastaru duga?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako se radi o solemniziranoj ovršnoj ispravi onda zastara nije nastupila jer je za solemnizirane akte rok zastare 10 godina. Ukoliko se radi o Ugovoru o kreditu koji nije solemniziran, tada se ne morate bojati jer ukoliko pokrenu ovršni postupak, imate pravo prigovora zastare.

   Reply
 49. mario at |

  Postovanje,
  Bio sam dobio rijesenje o ovrsi:
  Dugovanje po ovrsi pod posl.brojem Ovrv-15817/09 odnosi se na neplaćene
  telekomunikacijske usluge za CRONET-GSM priključak 0995613266 za razdoblje
  neplaćenih računa:
  kn 374,28 od 20.05.2008.
  kn 628,91 od 04.06.2008.
  kn 564,71 od 20.06.2008.
  kn 235,74 od 20.07.2008.
  kn 112,49 od 20.08.2008.
  kn 1.170,03 od 20.02.2009.

  Dostavu ovrhe izvršio je Javni bilježnik Lada Škaričić-Sinčić sukladno
  odredbama Ovršnog zakona te člancima 142. i 143. Zakona o parničnom
  postupku koji propisuju način osobne dostave.
  Budući da nismo dobili povratnu informaciju o dogovoru plaćanja navedene
  ovrhe, dugovanje je proslijeđeno na prisilnu naplatu Financijskoj agenciji
  dana 07.11.2011. gdje do danas stoji u redosljedu naplate.
  S obzirom da Vam zakonske zatezne kamate teku od 2008. godine do danas su
  Vam slana dva dopisa u kojima Vas podsjećamo na nepodmireno dugovanje.
  Samo da napomenem ja osobno nisam dobio nikakvu obavijest niti sam potpisao da sam primio postu od njih.
  I sad su opet poslali na adresu ali nisam potpisao jer me nema u Hrvatskoj,zena otvorila postu.
  Zanima me kako dalje.
  Unaprijed hvala.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, obzirom da niste pisali žalbu na Prijedlog za ovrhu i rješenje koje je donio javni bilježnik, rješenje je očigledno postalo pravomoćno. Možete iz FINE dobiti presliku rješenja, te pokušati pisati žalbu izvan roka, uz obrazloženje da niste bili u Hrvatskoj (ako vam to prihvate), te da niste imali saznanja da je ovrha u tijeku. U tom slučaju možete prigovoriti zastari obzirom da se radi o računima iz 2008 godine.

   Reply
 50. Anita at |

  Poštovani, Nakon zatvaranja obrta uslijedilo je nekoliko ovrha na naše račune. Većina ovrha je iz 2006. god. tako da planiramo zatražiti obustavu ovrha zbog zastare od 10.god. Ljubazno Vas molimo da nam objasnite na koji način da to zatražimo i kamo da šaljemo zahtjev/prigovor/molbu? Što je potrebno navesti u zahtjevu?
  Da li možemo zatražiti zastaru za ovrhu iz veljače 2006, koja se trenutno naplaćuje putem tekućeg računa.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ne znamo iz kojeg ste grada, ali u pravilu dostavljate Zahtjev za otpis duga zbog zastare u Ministarstvo financija, možete u Avenija Dubrovnik. Tamo možete i osobno predati. U Zahtjevu jednostavno napišete (nema neke propisane forme), otpis duga (detaljno opišite kako je nastao i od kada), te navedite da je nastupila zastara prema Općem poreznom zakonu, kao i da ste u teškoj financijskoj situaciji, te da molite otpis poreznog duga koji je u zastari. Nakon nekih mjesec dana dobiti ćete rješenje. Možete probati isto i za ovrhu iz 2006. godine, obzirom da je i taj dug dospio u zastaru, iako sumnjam da će vam za taj dug izdati rješenje, jer u pravilu zastara nastupa ako se ništa kroz taj period nije događalo, a vama skida novac sa računa. Sretno.

   Reply
 51. Anđelka at |

  Poštovani,
  naslijedila sam dug prema kreditu pa me zanima kada počinje zastarni rok.
  Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru.
  S postovanjem!!

  Reply
 52. sanjin at |

  Poštovani, na adresu mi prije 10 dana dolazi ponuda odvjetničkog društva za dug prema HT-u iz 2001g. Kazu da moje dugovanje na dan 27.02.2017.iznosi 2259,17 kn, a da se isto sastoji od glavnice od 650kn, zateznih kamata 1413kn i troškova postupka 195.32kn. nude mi da platim dug i troskove postupka te da ce obustaviti postupak protiv mene. rjesenje o ovrsi je iz 2002g. Da li je ovdje doslo do zastare? Lijep pozdrav

  Reply
 53. Marica Arić Zagreb Kušlanova 37 A at |

  Poštovani
  Bez obavjesti oduzeli su mi sa mirovine za 02-17.Na zahtjev za izdavanje obavijesti o provdenom postupku dana 09.03.2017 saznala sam da se radi
  o ovrsi od 06.04.2009.Po istoj ovrsi sada sam saznala plijene drugom jamcu
  već četiri(4) godine.Što mogu sada učiniti.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem

  Reply
  1. Redakcija at |

   Morate vidjeti po kojoj osnovi vas ovršuju, o čemu se radi, ako je kakav kredit u pitanju vjerojatno je ovršna isprava u pitanju, možete podnijeti žalbu ali teško da ćete s njom uspjeti, osim ako nisu grubo povrijedili zakon. Možete tražiti odgodu ovrhe na novčanim sredstvima, ali sve zavisi od toga tko vas ovršuje i po kojoj osnovi. Od ovrhovodtielja tražite konto karticu sa ispisom uplata da vidite koliki je uopće dug kako biste znali što dalje. Za žalbu je rok 8 dana od dana saznanja.

   Reply
 54. Ema Prenc at |

  Poštovani,

  suprugu je otac umro 2001. godine. Imaju isto ime i prezime zbog čega vlada sveopća konfuzija. Nakon nedavne ovrhe, saznali smo da u podružnicama Holdinga, kao i na sudu ima još predmeta koji su pokrenuti nakon smrti suprugovog oca. Saznala sam da se protiv pokojnika ne može donijeti rješenje o ovrsi, nego se slučaj odbacuje. Zanima me može li Holding pokrenuti postupak ovrhe protiv mog supruga nakon odbacivanja postupka protiv suprugovog oca? Od kad se u ovom slučaju računa zastara? (od dospijeća računa ili datuma odbacivanja tužbe)

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovana ne može pokrenuti ovrhu protiv vašeg supruga samo zato što se isto zove. Ovrha se veže uz osobne podatke, OIB ili matični broj ne uz ime. U slučaju smrti ovrha se ne odbacuje nego prekida a potom obustavlja. Potom se može opet pokrenuti protiv nasljednika. Ako se provodi protiv nasljednika, onda je nasljednik obvezan samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

   Reply
 55. Danijela at |

  Poštovani,
  živim u Njemackoj i dobila sam Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave. Naime, u njoj stoji da nisam platila parking (100 kuna dnevna karta) 2015. godine i sada mi stize na njemacku adresu taj prijedlog u kojem stoji da moram platiti 1488 kuna + 506 kn. A meni nikada nije ni stigao račun na kojem se temelji ta ovrha. Da je stigao ili bi ga platila ili bi se zalila na njega. Molim Vas sta da radim?

  Reply
  1. Sonja at |

   Dobila sam od odvjetničkog društva Nagodbu za vip .Iz 2002 godine .Do sada nikad nisam dobila nikakav racun ovrhu blokadu nista Dali je u ovom slučaju mozda zastara jer prošlo je više od 15 godina ?

   Reply
 56. Tanja Bilić at |

  Poštovani, je li moguće ovršiti račun dužnika bez prethodne opomene.
  Naime dobili smo rješenje o ovrsi radi duga za pričuvu, a da prethodno nismo dobili opomenu i nismo imali pravo žalbe. Ovrha je provedena i sa svim javnobilježničkim troškovima.

  Reply
 57. Andrea Šeketa at |

  Poštovani!
  Dana 10.10.2013.moja mama je dobila rješenje o ovrsi.Ovrhovoditelj je Croatia osiguranje, dužnik moj brat a jamac moja mama.Radilo se o dugu od 16 483 kn.Kredit je isplaćen 20.07.2011.Nažalost,moja mama je preminula u 1.mjesecu 2014.Moram napomenuti da je na vrijeme otvorila zaštićeni račun,a da joj se sa drugog nezaštićenog ništa nije uzelo,možda zato što je bila u dopuštenom minusu ali blizu prekoračenja.
  Moj brat u ove 3 godine nije podmirio dug.
  Početkom 2 mjeseca ove godine od odvjetničkog ureda koji zastupa Croatia osiguranje stigla je opomena pred ovrhu u iznosu od 33 956 kn,naslovljena na mog tatu koji je naslijedio nekretninu po pokojnoj mami.
  Budući da se ne mogu naplatiti od mog brata jer je u blokadi,a nema nikakvu imovinu,naplatiti će se od mog tate. Budući da tata već ima jednu ovrhu na mirovinu,u odvjetničkom uredu su rekli da će se zabilježiti na nekretninu.
  Nekretnina se vodi kao oranica iako je na njoj kuća za koju moj tata ima građevinsku dozvolu,(građena je 1980.)greškom kuća nije upisana,a sada se ni ne može upisati jer nije legalizirana,zahtjev za legalizaciju je odbačen jer se tražena dokumentacija nije predala na vrijeme.
  Najljubaznije Vas molim za savjet,da li postoji kakav rok zastare,da li da se tata žali kad dobije rješenje o ovrsi(a to će biti za koji dan),da li se ovrhovoditelji mogu upisati na cijelu nekretninu ili samo na dio,svaki savjet će biti dobrodošao jer ja ne vidim izlaz iz ove situacije.
  Napominjem da tata ima 70 godina i da mu zdravstveno stanje nije dobro(moždani udar prije 8 mjeseci,teška upala pluća prije 2 tjedna)i bojim se kad dobije rješenje da će mu biti još gore jer teško podnosi jednu ovrhu a ne znam kako će ovu drugu.
  Zahvaljujem unaprijed na odgovoru!

  Reply
 58. Marko at |

  Poštovana,

  imam pitanje:
  postoji rješenje o ovrsi iz 2004 godine, 2010 umire mi otac koji je ovršenik, sada 2017. sud je donio rješenje o nastavku postupka i od mene sada traži uplatu od cca 1100 kuna jer sam ja nasljednik. Ovrhovoditelj je Croatia osiguranje.
  Zanima me da li je nastupila zastara po ovom predmetu?

  Reply
 59. Anamari at |

  Poštovani, ovršitelj je skinuo ovrhu (sa alimentacije) ali dug nije u potpunosti plaćen, međutim nikakvo rješenje sa suda nije dostavljeno. Dostavljeno je Centru za socijalnu skrb ali ne i ovršeniku. Zanima me što sad s dugom koji je ostao? Idu li i dalje kamate, nastupa li zastara ako ovršitelj ne pokrene ponovo ovrhu u nekom vremenskom roku?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Provjerite na sudu kakvo je rješenje donešeno. Je li ovrha povučena, obustavljena, odgođena? O tome ovisi što može dalje učiniti.

   Reply
 60. Violeta at |

  Poštovani,

  dobila sam prijedlog za ovrhu koja glasi:
  “obavještavam Vas kako dug prema HEP- Toplinarstvu u svezi kojeg se vodi ovršni postupak pred javnim bilježnikom Mladenom Burecom, posl. broj: Ovrv-5412/10, iznosi
  – 1.472,15 kn na ime nepodmirene glavnice,
  – 787,20 kn na ime ovršnog troška,
  – te na ime kamata obračunatih na dan 16.02.2017. godine 1.917,95 kn.”
  Poslala sam upit u odvjetničko društvo vezano uz specifikaciju duga i dobila odgovor da se odnosi na račune od rujna 2009. do siječnja 2010. godine. Ukoliko mi možete dati savjet ili uputu na pozivanje na zastaru duga ukoliko postoji mogućnost.

  Hvala unaprijed

  Reply
  1. Redakcija at |

   Napišete žalbu na Rješenje o ovrsi i u žalbi navedite da prigovarate zastari potraživanja obzirom na zakonom propisani zastarni rok. Tražite da se rješenje o ovrsi ukine, i sve provedene radnje.

   Reply
 61. Davorin at |

  Danas mi je račun u banci blokirala Fina zbog duga iz 2006 g od ht,nisam dobio nikakvu obavjest od suda ili od ht zbog dugovanja zanima me kome se mogu obratiti?

  Reply
 62. Franjo Požega at |

  Poštovana,
  imam dva pravomoćna sudska prijedloga za ovrhu na plaći kod mog poslodavca iz 1997. ( manji iznos neplaćenog računa za isporučeno pivo Zg.pivovare ) i iz 2002.g. (neplaćena najamnina za 4-5 mjeseci za poslovni prostor od moje bivše firme).
  Ovaj prvi ovrhovoditelj je ponovio ovršni prijedlog putem istog suda 2001., a drugi ovrhovoditelj mi je sudskim putem zaplijenio neke moje “radničke dionice”, mislim 2004.g. što nije bilo dostatno za podmirenje duga.
  Naplatiti se nisu mogli sa mojih plaća, jer cijelo vrijeme plaćam alimentaciju u visini 1/3 plaće.
  Smatram da je u oba slučaja nastupila zastara, ali ne znam šta da učinim da se ti predmeti povuku ili ponište iz računovodstva moje firme.
  Unaprijed zahvaljujem za savjet, s poštovanjem.

  Reply
  1. Redakcija at |

   http://www.hazud.hr/obustava-ovrhe-temeljem-odredbi-cl-337-ovrsnog-zakona-13910-cl-369-oz-a-1122012/

   Pokušajte napisati podneske sudu, na svaki broj ovrhe posebno, i pozovite se na odredbu iz Ovršnog zakona koje su navedene u ovom tekstu, ovisno o tome kada je ovrha pokrenuta. Tražite obustavu ovrhe jer ovrhovoditelj nije zatražio nastavak ovrhe sukladno zakonu, u roku tri mjeseca od dana stupanja novog Ovršnog zakona na snagu.

   Reply
 63. Nenad Cetušić at |

  postovanje imam jedno pitanje i trebo bi pomoćni odgovor šta mi je činit imam problem oko stare štete hrvackim sumama koje su bile pravomocnom presudom od 2003 godine onda je sumarija njihova pravnica pokrenula ovrhu tek 2010 godine pa mi nisu imali sto naplatit ni otkud a ja sam bio i 2008 zaposlen u hrvackim šumama kao radnik i niko me nije ništa pitao da bi te 2010 počela pravnica koja zastupa hrvacke sume podnosi ovrhu na moj racun bez ikakvog znajna ili obavjesti meni da pkrece ovrhu dok se ja nisam zaposlio 2013 u svojo firmi i neznajuci da mi je rčun zablokiran ja si prebacim placu i dodem u banku onda saznam da mi je racun zblokiran i na upit djelatnice u banci ona mi kaze da mi je zablokirala racun hrvacke sume od tada ja otplacivam dug od 11.085,12 kuna i sad oni me terete za kamate od 2003 godine pa vas molim da mi odgovorite dali imaju pravo ili ne čak sam 2013 godine uputio pismenim putom ministru za pomoc jer za dugovanje koje me se tereti oni su poslali inspekcijski nazor u hrvacke šume i odgovorili da mojeg imena nema u hrvackim sumama da sam im dužan ali to prvnica nije htjela ni gledat rekla je da ima pravo na naplatu a neznam onda po kojem ona to ima pravo na naplatu unaprjed vam hvala a odgovor mi mozete poslat na moj mel sta mi je cinit

  Reply
  1. Redakcija at |

   Prvo, treba vidjeti u rješenju po kojoj osnovi su vas blokirali. Otiđite u FINU, tražite da vam daju rješenje po kojem vas ovršuju. U rješenju mora sve pisati. Drugo, od kad dobijete rješenje, ako niste prije pisali žalbu, imate pravo 8 dana za žalbeni rok, pa sve te navode napišite sudu. Ovrhu može zaustaviti jedino sud, sudskim rješenje, ili ovrhovoditelj ako obustavi postupak. Ako smatrate da je došlo do zlouporabe i da su vas potpuno neosnovano ovršili, podnesite kaznenu prijavu. Možete i u policijskoj postaji, na zapisnik.

   Reply
 64. Goran Kovačić at |

  Poštovani, samo kratko pitanje vezano za ovrhu na mom tekućem računu od strane poduzeća Crtorad Varaždin, a vezano za neplaćenu kaznu za parkiranje iz 2010. godine. Dana 02.02.2017. godine ovršen mi je tekući račun na iznos od 1750,00 kuna, a što sam utvrdio na FINI, gdje sam dobio i izlist iz kojeg je vidljivo da je odvjetnička tvrtka je javnobilježnički ured iz Varaždina na zahtjev Crtorada pokreću ovrhu a sve zbog neplaćene kazne za parkiranje iz 2010. godine. Navode da sam dobio opomenu po kazni koju nisam podmirio, pa mi sada nakon proteka šest godina zbog kazne od 100 kuna ovrše tekući račun na sveukupni iznos 1750,00 kuna, u koji iznos sapadaju troškovi odvjetnika, javnog bilježnika i fine. Molim savjet vezano za zastaru???? Na kućnu adresu također nisam dobio rješenje o provođenju ovrhe na koju bi se mogao žaliti.

  Reply
 65. Sinisa at |

  Postovanje,kako doci do dobrog odvjetnika koji razumije ovrsne zakone?

  Reply
  1. Goran Kovačić at |

   Poštovani, samo kratko pitanje vezano za ovrhu na mom tekućem računu od strane poduzeća Crtorad Varaždin, a vezano za neplaćenu kaznu za parkiranje iz 2010. godine. Dana 02.02.2017. godine ovršen mi je tekući račun na iznos od 1750,00 kuna, a što sam utvrdio na FINI, gdje sam dobio i izlist iz kojeg je vidljivo da je odvjetnička tvrtka je javnobilježnički ured iz Varaždina na zahtjev Crtorada pokreću ovrhu a sve zbog neplaćene kazne za parkiranje iz 2010. godine. Navode da sam dobio opomenu po kazni koju nisam podmirio, pa mi sada nakon proteka šest godina zbog kazne od 100 kuna ovrše tekući račun na sveukupni iznos 1750,00 kuna, u koji iznos sapadaju troškovi odvjetnika, javnog bilježnika i fine. Molim savjet vezano za zastaru???? Na adresu stanovanja nisam ni dobio rješenje o ovrsi na koje bi se mogao žaliti.

   Reply
 66. Sinisa at |

  Postovanje

  Reply
 67. Djurdjica Leljak at |

  Postovani,
  Molim vas informaciju nakon koliko stupa na snagu zastara za placanje usluge odvoza smeca u opcini Tkon (otok Pasman). Poslana nam je opomena na racun koji je bio plativ 12.11.2013. Da li imaju zakonsko pravo da mi ovrse racun?
  Unaprijed hvala
  Djurdjica Leljak

  Reply
 68. Djurdjica LELJAK at |

  Postovani,, molim vas ako mi mozete odgovoriti na moje pitanje koje glasi,
  Od Javne komunalne ustanove PRVENJ iz Tkona MUline7 dobila sam opomenu odugovanju za usluge odvozasmeca da na dan 19.1.2017. Iznosi 529 kn
  Racun se odnosi na 2013 koji cak nismo ni dobili, a bio je sa rokom dospijeca 12.11.2013.
  Moje pitanje je dali ja moram platiti taj racun
  Zahvaljujem

  Reply
 69. TANJA at |

  Poštovani obrtnik sam od 1997 god radi se o HDS dobila sam prijedlog zaovrhu 20.05.2009 god. isti dan sam bila blokirana uz prijedlog za ovrhu dobila sam sudsku presudu zbog ogluhe od 09.06.2006 na koju sam se žalila jer ja sve žute idem podignuti Visoki trgovački sud 11.11.2008 god.nije uvažio moju žalbu te je došlo do ovrhe u prigovoru sam između ostalog istaknula i zastaru nakon nekoliko mjeseci dobila sam od suda da je ovrha nedopuštena 19.04.2010 podnjela sam tužbu koja mi je vraćena zbog ispravka vratila sam je ispravljenu 15.10.2012 koja mi je odbačena jer istu nisam napisala kako treba . Onda sam 2013 godine u prvom mjesecu ostala kući zbog stresa od svega i teško je poslovati kad ti je obrt blokiran jer sam ostala dužna i za doprinose podnjela sam sudu zahtjev za informacije dali je ovrhovoditelj podnio novi zahtjev za ovrhu sud je odmah nakon dva dana odgovorio da nije i ukinuo ovrhu žalila sam se visokom sudu koji je uvažio žalbu te vratio trgovačkom sudu da mi vrati tužbu te istu moram ispraviti u roku 15 dana na način da tužbeni zahtjev uskladim sa rješenjem suda u upućivanju na parnicu radi proglašenja ovrhe nedopuštene ako tužba ne bude vraćena bez ispravka bit će odbačena.Bila sam kod jednog odvjetnika ali nije me baš savjetovao isti su mi oduzeli cca 12,000,00 kuna i otežali poslovanje sve do 2013 god. što mi vi savjetujete?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Nismo baš shvatili kakva je sada situacija, radi li obrt, ili ne radi, jeste li u blokadi, jesu li se namirili sa tih 12.000 kuna, i smatrate da te novce niste dužni, ili što? Molim vas da malo pojasnite. Hvala

   Reply
   1. tatjana at |

    Obrt radi u blokati nisam jer sam sama ukinula ovrhu po kojoj su mi tražili 7,770,00 kuna i kamate a uzeli su mi 12,000,00 a htjeli su 16,000,00 smatram da mi je to namješteno jer za te prekršaje sam bila na prekršajnom sudu i sve sam ih dobila moja sumlja je u tome što ta presuda zbog ogluhe koju imam orginal razlikuju se pećati i potpisi sa onom koja mi je dostavljena uz ovrhu a poslje toga sudio mi je Visoki trgovački sud a suci koji su me osudili isto su u autorskim pravima imam sad vremena da ispravim tužbu zbog proglašenja ovrhe nedopuštene koju sam primila 20.01.2017 neznam što trebam u njoj ispraviti da mi je sud ne odbaci i dali da navedem i ovu sumlju koju imam namjeru sutra provjeriti telefonom

    Reply
 70. Ivan at |

  Poštovana gospođo Nado,
  Najljubaznije Vas zamoljavam za savjet.
  TELE 2 mi račun blokirao 27.5.2006. radi duga od 1.020,00 KN. Dug mi je bio
  nenaplativ i TELE 2 je 16.12.2013. predložio izmjenu sredstava i predmeta
  ovrhe. Dug sada iznosi 6.748,08 KN. Ako nadležnom sudu podnesem zahtjev
  za obustavu ovrhe, jer je iznos nenaplativ, i ako sud obustavi ovrhu, zanima
  me može li i nakon obustave ovrhe TELE 2 ponovo pokrenuti ovrhu i zmjeniti
  sredstvo ovrhe.
  Unaprijed Vam puno zahvaljujem
  Lijep pozdrav

  Reply
  1. Redakcija at |

   Odgovoreno vam je na vaš mail. Lijep pozdrav!

   Reply
 71. Joso Pavić at |

  Poštovani-a,
  2010 godine sam dobio rješenje o ovrsi na dug iz 2008 godine. Radi se o trgovačkom dugu, tada sam bio obrtnik. 2012. godine sam zatvorio obrt a 2013 sam se zaposlio na pola radnog vremena a plaću primam na zaštićeni račun. Kako mi se svaki mjesec sa računa skida određeni iznos vjerovnik se nije do sada uspio naplatiti. Sada je isti poslao ovrhu na moju firmu da su oni dužni platiti moj dug u cijelosti pošto navodno nisu njihova potraživanja uvrstili na naplatu. Tko je dužan uvrstiti potraživanja za naplatu, FIN-a ili Poduzeće? Molim odgovor. Hvala!

  Reply
  1. Redakcija at |

   To je protuzakonito, već smo radili takva pisma, vezano uz naplatu potraživanja. kazneno je djelo iznuđivati poduzeće i na takav način na njih vršiti pritisak i ucjenjivati ih. Poznajem poduzeća i slučajeve gdje su ljudima nakon takvih prijetnji dali otkaze, da ne bi imali problema. To je protupravno. Imamo obrazac pisma koje smo pisali za druge ljude, ako zapne, pošaljite mail na hazud.hr@gmail.com pa ćemo uputiti pismo vašem poduzeću, u pravnu službu i računovodstvo, ali i ovrhovoditelju. Pozdrav

   Reply
 72. Danijela at |

  Poštovana molim vas za savjet.

  Agencija za naplatu potraživanja (putem cesije)želi mi naplatiti dug na osnovu Izjave o suglasnosti dužnika na zapljene na plaći -Javnobilježnički akt.Izjave su iz 2005.g.Temeljem članka 233.ZOO prigovorila sam agenciji zastaru no agencija pritiskom na poslodavca inzistira na isplati bez da su očitovali o prigovoru zastare. Moram li se obratiti sudu kako bi dokazala zastaru i kako da to učinim:prigovorom ,žalbom ,tužbom ?

  Poslodovac je odlučio budući da se nateže s agencijom već 4 mjeseca naplatiti dug iako mi se već uzima trećina preko fine .

  Pitanje je kako da sročim prigovor sudu kako bi zaustavila ovrhu s obzirom da imam samo te izjave o suglasnosti na osnovu kojih žele naplatiti potraživanje.

  Agencija nije odgovorila ni ja jedan moj prigovor do sada niti mi je na moj zahtjev proslijedila bilo kakvu dokumentaciju o otkupu duga.Pritišću jedino poslodavca ,a poslodavac je donio odluku za sebe.Imam li mogućnost prigovarati zastaru pred sudom s obzirom da je to jedini dokaz-izjava o suglasnosti dužnika ?

  Hvala na odgovoru.

  Reply
  1. Ljubinka at |

   Poštovani,
   Poštovani, blokiran mi je račun zbog dugovanja HEP Toplinarstvu po računu iz 2006. godine. Nikada nisam od odvjetnika niti JB dobila nikakav prijedlog za ovrhu, Riješenje o ovrsi datira od 6.02.2007. a pravomoćno 8.03.2007. Dne 21.1.2017 dan nalog FINI za blokiranje računa. Zanima me mogu li riješiti problem.

   Reply
   1. Redakcija at |

    Morate napisati žalbu i prigovoriti zastari. Odite u FINU nek vam daju rješenje na temelju kojeg su vas blokirali i u roku 8 dana podnesite žalbu kojom pobijate rješenje u cijelosti i stavljate prigovor zastare.

    Reply
  2. Danijela at |

   Hvala na odgovoru. Poslala sam mail na adresu koju ste naveli.Bezbroj Vam puta hvala na podršci.S poštovanjem !

   Reply
 73. Kruno at |

  Postovani,molim za pomoc.Radi se o kreditu koji je dignut u 8 mj. 2012.god., a utuzen je i sjeo na naplatu ovrhom u 10 mj. 2013. god., zbog otkaza na bolovanju doalo je do nemogucnosti redovne otplate. Prije mjesec dana dosao je dopis na kucnu adresu od vanjske agencije za naplatu da se javimo vezano za nagodbu. Sto napraviti? Kada nastupa zastara? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, obzirom da je ovrha već u tijeku, zastare nema. Na pravomoćno sudsko rješenje zastara je 10 godina ,ali tek ako u tih deset godina ništa nisu poduzeli, u drugim okolnostima doslovno mogu ovršavati cijeli život. Jedino ako se uklapate u odredbe čl. 369, pa pročitajte naš članak Obustava ovrhe po čl. 369. Lijep pozdrav

   Reply
 74. Vedran at |

  Poštovani,
  majka mi je nedavno preminula, te zbog teške bolesti računi u nazad nekoliko mj. nisu plaćeni. Sa svrhom podmirenja istih provjerio sam u hep Toplinarstvu dug. Osim info. za neplaćene račune dobio sam obavijest o nekakva dva utuženja iz 2003 i 2008 god. koja čak glase na pogrešno ime.
  Zanima me dali sam to dužan podmiriti?
  Unaprijed hvala.

  Reply
  1. Irena at |

   Postovana, blokiran mi je racun od 2011.g..Prosle god.se jedna veca ovrha rijesila, ali je dosta ostalo po redu naplate. Zanima me da li moze nastupiti zastara za ovrhe koje cekaju naplatu od 2011/12 (VIP,HT,T-COM) ili oprost duga? Unaprijed puno hvala

   Reply
   1. Redakcija at |

    Pročitajte članak Obustava ovrhe po čl. 369.

    Reply
  2. Irena at |

   Postovana, zanima me da li ovrhe, koje su u redu cekanja za naplatu od 2011.g, mogu zastariti? To su VIP, HT,T-COM,HRT.

   Reply
   1. Redakcija at |

    Na žalost, ne postupak s njima je drugačiji i ovisi o volji sudaca koji bi zakonu ih morali obustaviti.

    Reply
 75. Rajna Maras at |

  Poštovana,
  Po regresnoj tuzbi osiguravajućeg društva, općinski sud je donio presudu u njihovu korist u kolovozu 2006. Godine. Do dana današnjeg nismo dobili nikakav ovršni zahtjev niti blokadu računa. Da li je nastupila zastara i da li trebamo podnijeti prigovor zastare na tom istom sudu? Hvala

  Reply
 76. Marko at |

  Dobar dan,prošle godine u 10 mjesecu sam dobio pismo od odvjetničke kuće iz Zg da moram podmirit dug od Vip-neta do kraja 11 mjeseca(a dug je bio od 2001 g,navodno dobio ovršno pismo na adresu stanovanja 2004,na kojoj nisam živio i nisam bio upoznat sa tom ovrhom)ili će u protivnom se bude dupliro dug,tako sam uplatio u iznosu oko 3068 kn,te me zanima dali mogu tražitiu povrat novca.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako ste uplatili dobrovoljno neovisno o zastari ne možete tražiti povrat novca. Mogli ste bili prigovoriti zastari prije nego što ste uplatili. Pozdrav

   Reply
 77. Mirjana at |

  postovana
  imam ovrhe za poreze,doprinose za zdravstveno ,te prema nekim dobavljacima i prema Ht-u koji je nastao tokom jednoodisnjeg poslovanja obrta 2010-2011g.,obrt je zatvoren tijekom 2012.g. no s obzirom da obrt radi preko OIB-a sve te ovrhe u redu cekaju na naplatu u Fini.
  Do sad mi je nesto skinuto za kamate poreza jer povremeno radim…zanima me posto se radi o obrtu koji je zatvoren zbog loseg poslovanja kako i dali mogu zatraziti obustavu tih ovrha??Mozda se pozvat na zastaru ili nesto slicno?
  Napominjem da nemam nikakve imovine ,podstanar sam i nemam redovita primanja-te sam bila i korisnik socijalnih primanja neko vrijeme..
  Sada sam u Zagrebu,obrt je bio registriran u Rijeci–da li -te kome i kako se eventualno mogu obratiti za skidanje ovrha

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, ovrhe vam mogu skinuti (obustaviti) isključivo temeljem pravomoćnog sudskog rješenja, odnosno odlukom ovrhovoditelja. DA biste možda u tome uspjeli, morate pisati Poreznoj upravi prijedlog za otpis dugovanja zbog zastare (ali zastara nastupa tek nakon 6 godina, i to isključivo uz uvjet da se ništa u tih 6 godina nije događalo, da nije bilo poduzimanja nekih zakonom propisanih radnji, i da se nisu mogli niti u jednom dijelu naplatiti). Kad podnesete zahtjev (mora biti punih 6 godina) od zadnjeg dana posljednje godine u kojoj ste bili dužni obračunati porez, i tek kad Ministarstvo financija donese pravomoćnu odluku (rješenje) morate zatražiti od njih da dostave rješenje FINI.

   Reply
 78. sinisa at |

  postovanje
  mene zanima (nisam pravnik pa ne razumijem) a u FINI
  nece nista da mi kazu.
  da li postoji zastara za moj slucaj
  naime ja sam blokiran u banci vec 6 god.
  ovrha od vip-a je bila 2010 nekih 800kn da bi sa kamatama, odvjetnicima i drugim troskovima doslo do danas 2700kn
  e sad da li postoji zastara na to jer sam ja evo vec 6 god. blokiran kamate rastu a ja sam u nemogucnosti platiti to.

  unaprijed se zavaljujem

  Reply
  1. Redakcija at |

   Kad vam je ovrha već u tijeku, na žalost ne možete se pozvati na zastaru. Možete zatražiti obustavu ovrhe, ukoliko ovrhovoditelj nije stavio prijedlog za nastavak ovrhe tri mjeseca od stupanja na snagu novog Ovršnog zakona, odnosno, možete se dogovarati sa VIP-om o nekim povoljnijim uvjetima pod kojima biste se riješili toga duga. Sve što rješavate morate rješavati isključivo putem suda (podneske i prigovore), ili direktno sa VIP-om u slučaju nagodbe.

   Reply
   1. Mario Saric at |

    molim vas da mi ispravno kazete sta mi je ciniti…2000 sam imao duga prema vipu,do danas je doslo sko do 8 tisuca kn,zvali su me iz odvjetnickog drusta da se dogovorimo,,a dobio sam sa suda da je oslo u zastaru i da se postupak zatvara..e,sta mi je sad ciniti,da li moram platiti ili ne..jer se odvjetnik prijetio da ce mi na stan sjesti,jer je bio jako neugodan za razgovor..hvala unaprijed

    Reply
 79. Orhida at |

  Poštovani,
  imam pitanje vezano za prekid ovrhe.
  Dakle, prva strana je pokrenula ovrhu na novčana sredstva ruge strane temeljem pravomoćne sudske odluke od 2011.
  Strane su se dogovorile za izvansudsku nagodbu 2017.,

  kako prekinuti ovrhu i odblokirati račun u FINI.

  Srdačan pozdrav,

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako ste se dogovorili za izvansudsku nagodbu, u istoj ugovorite da druga strana obustavlja ovrhu, da je dužna obavijestiti sud o postignutoj nagodbi, te naložiti sudu da obavijesti FINU da je ovrha obustavljena. U suprotnom nećete moći deblokirati račun. Pozdrav

   Reply
 80. Matilda at |

  Poštovani,blokirana sam ,obrtnica od 2013,a prije 2011,odblokirala se,pa morala ući u reprogram kojeg sam otplatila prve 4rate samo,od tada mi ništa nije sjelo na račun,al mislim da imaju zadužnicu kod rađenja reprograma,jel zastara nakon 6 godina?imate odvjetnika kojem bi se obratila il savjetnika?sigurno postoji caka?

  Reply
 81. Mare at |

  Pozz, ne vezano za ovrhe.
  Zanima me dali će banke po novom zakonu, porez na dohodak morat obavještavati poreznu upravu o stanju računa građana?

  Reply
  1. mirjana at |

   Poštovana,
   moj brat je ostao dužan poreznoj PDV i dugovanje za obveze za mirovinsko i zdravstveno. Porezna je 2009. kada je zatvorio obrt pokrenula ovrhu, no budući da nema ništa na sebi nisu se uspjeli naplatiti. Zanima me kada nastupa zastara. Hvala!

   Reply
 82. Ines at |

  Postovana! Da pitam okvirno dok ne dobijem tocne podatke.
  Dakle, suprug nije za malog iz prvog braka placao ‘crno na bijelo’ alimentaciju, nego davao na ruke, sto je njegova bivsa iskoristila i strpala ga u zatvor. E sad, mali (sad punoljetan) mu je sjeo na racun bez ikakve obavijesti ili rjesenja o ovrsi od strane suda ili javnog biljeznika. Radi se o periodu od 2005 do kraja 2011, kad je odlezao kaznu. Kome i kako se obratiti? Smanjuje li sluzenje kazne iznos? Ima li zastare? Help! Ty

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, to nije prekršajni postupak da bi se smanjila kazna, već se radi o kaznenom postupku, u kojem ne samo da se mora odležati kazna, već se mora i podmiriti obveza. Dakle, to što je bio u zatvoru ne umanjuje njegovu obvezu plaćanja alimentacije. Osim toga, dijete mu je vjerojatno sjelo na račun i ovršilo na temelju pravomoćne presude na što je zastara 10 godina, i to samo ako prije nije pokrenuta, ako je postupak pokrenut u rokovima, tada gotovo nikad ne dođe do zastare jer se ovrhovoditelj namiruje sve do namirenja. U kaznenom postupku trebao je na neki način dokazati da je plaćao alimentaciju na ruke. SAda, u ovoj fazi, na žalost, može si pomoći samo eventualnom obnovom postupka ukoliko ima dokaze da je platio na ruke. (To moraju biti novi dokazi da bi se kazneni postupak mogao eventualno obnoviti i to samo ako sud dozvoli). Pozdrav.

   Reply
 83. Janja Kolić at |

  Poštovana,
  gdje mogu pogledati da li postoji ovršni postupak na moje ime?

  Jako puno se selim i nikakva pošta mi se ne uručuje.

  Hvala

  Reply
 84. Janja Kolić at |

  Poštovani,
  u zadnjih 15 godina selim se iz stana u stan (podstanar sam) i naravno pošiljke mi nisu nikada proslijeđene tako valjda je došla i opomena za nepodmiren račun iz 2005. godine. ali sama zato ostala šokirana
  pozivom iz platnog ureda firme o ovrsi.

  Moje pitanje je, gdje se može pogledati da li se negdje vodi ovršni postupak
  da me što ne iznenadi opet.

  Hvala

  Reply
 85. dadinjo at |

  postovanje…ovako moja je mama 2000.godine zivjela i radila u Australiji tada je izjavom u generalnom konzulatu republike Hrvatske u Sydney-u dala izjavu da je trajno napustila stan u Zagrebu na kojem je imala stanarsko pravo, te da je suglasna da se ja utvrdim kao najmoprimac na isti…mama se trajno vratila prije 5 godina u Hrvatsku..ali joj je prije dva dana stigao neplaceni racun na ime cistoce …napominjem da imena korisnika nekih usluga i na nekim racunima nisu promjenjena do danas…zanima me da li je moja mama duzna placati te racune s obzirom da je u trenutku izjave zivjela cak u Australiji. te da u doticnom stanu ne zivi preko 40 godina….hvala!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako računi glase na nju, onda ih je ili dužna plaćati, ili javiti da ona nije nositelj tih prava te da se promijeni na ime onog tko koristi. U svakom slučaju, netko mora plaćati račune za korištenje usluga, ili vi ili ona. Ako je račun zastario, možete pisati prigovor zastare (tri godine za komunalne usluge).

   Reply
 86. Danijela at |

  evo još nekoliko pojašnjenja.Poslodavac je odbio uplaćivati iznos na račun eos matrixa jer mi se već uzima trećina od plaće i ta odluka im je poslana putem odvjetnika.Kredit je iz 2005.,ovrha je bila iz 2013.,nikada ništa nije naplaćeno zbog reda čekanja,sada ovrha više ne postoji ,a matrix samo šalje uplatnice i prijetnje ovrhom.Telefonski više s njima ne komuniciram već preporučenim pismom s povratnicom dok oni meni šalju obična pisma s uplatnicama .Dakle pitanje je što napraviti,postoji li zastara,kako protiv cesije …?

  Reply
 87. Danijela at |

  Pozdrav,
  imam pitanje vezano uz cesiju.Banka je prodala dug Eos Matrixu.Dug je bio pod ovrhom no nakon cesijie banka je povukla ovrhu i sada me ganja Eos Matrix.Banka me obavijestila o prijenosu potraživanja.Trenutno sam u fazi dopisivanja sa njima sa zahtjevom da mi pošalju ugovor o cesiji i uplatnicu.Zanima me može li se osporiti ugovor o cesiji i potraživanje.Kredit je podignut 2005.Čak su poslali poslodavcu te papire.Može li se ovdje govoriti o zastari s obzirom da je ovrha povučena ? Što je pametno napraviti ?Imam li kakvih prava uopće?
  Hvala

  Reply
 88. branko at |

  Postovani, lijepo vas molim za savjet.
  2006.-2011. imao sam obrt koji nikada nije zaista zazivio. U tom razdoblju sam neredovito radio za druge poslodavce, i kako bih prestao raditi automatski bih bio prijavljen u tom svom obrtu. Troskovi su isli i ostalo je neplaceno nekoliko mjeseci doprinosa, zastita na radu, komorski dopr. i sve sto ide uz to.

  Taj dug je od 10ak tisuca kn glavnice danas dosao do redovnih mjesecnih uplatnica od 120 000 kn. Od 2014. sam pod ovrhom od porezne na fini, nemam nikakve imovine, sa suprugom zivim u stanu koji je predmet ostavinske, nezaposlen, od 2008. sam blokiran (od drugih vjerovnika), i imam zasticeni racun iako godinama nista ne sjeda na njega tako da se nitko ne naplacuje.

  Upoznat sam sa zastarnim rokovima, i po mom saznanju 1.1.2022 bi trebalo doci do apsolutne zastare svih poreznih potrazivanja, neka bi i prije trebala biti u zastari. No radi ovrhe taj rok se pomice 10 god. otkada je rjesenje pravomocno. Zanima me slijedece: Ako bih dobio obustavu ovrhe temeljem clanka 338. da li bi se smatralo da je zastara prekinuta 2013. ili ne?

  Unaprijed zahvaljujem.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Kompleksno pitanje, ali mislimo da ne, prema sudskoj praksi i praksi Porezne uprave neće vam to niti Porezna niti sud uvažiti. Eventualno kada bi vodili spor pred Upravnim sudom, ali vrlo teško. Zašto niste prigovorili zastari prije nego je Rješenje o ovrsi donešeno i u žalbi na Rješenje? Ako niste podnosili žalbu, istu možete podnijeti i izvan roka, pa pokušajte.

   Reply
 89. Dani at |

  Jedno pitanje: Pazi li sud na prekid zastare po službenoj dužnosti?
  Da pojasnim. situacija je sljedeća:
  Tražitelj ovrhe pokreće ovršni postupak….ja ističem prigovor zastare (jer se radilo o potraživanju koje zastarijeva za 3 god.)sud usvaja moj prigovor.
  Međutim,tražitelj ovrhe izjavljuje žalbu na to rješenje ističući da zastare nema,zato što su oni ranije podnosili prijedlog za ovrhu pa je došlo do prekida zastare…i zaista i je takva situacija.Ali radi se o tome da tražitelj ovrhe..kada je podnosio ovaj novi prijedlog za ovrhu,uz njega nije priložio sudu nikakav dokaz da je ranije došlo do prekida zastare,pa stoga sud nije mogao ni znati da je dolazilo do prekida ranije.Znači tražitelj ovrhe tek u žalbi prvi put spominje ovaj prekid zastare….sada je pitanje hoće li drugostupanjski sud uvažiti ovakvu žalbu,odnosno je li prvostupanjski sud bio dužan da po službenoj dužnosti provjeri u svom sustavu je li tražitelj ovrhe ranije podnosio prijedlog za ovrhu pa da je time došlo da prekida ili pak to nije bio dužan?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Mislimo da nije bio dužan na to paziti po službenoj dužnosti, ne pazi niti na zastaru po službenoj dužnosti, već morate na istu ukazivati podneskom.

   Reply
 90. Janko at |

  poštovana Nada Landeka, nedavno blokiran mi je tekuči račun U PBZ i ispražnjen do posljednje lipe od FINE o ovrsi me obavijestila samo banka, a da o tome nisam primio nikakvo sudsko rješenje da se mogu žaliti.
  Da li to mogu po zakonu učiniti bez pravomočnog sudskog rješenja?
  Što dalje učiniti da se odblokira račun na koji mi se uplačuje plača jer nemam drugih prihoda za život? imam li pravo otvoriti zaštičeni račun za ulatu plače?
  Hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Morate otići u FINU, otvoriti odmah zaštićeni račun kako bi zaštitili svoja primanja (na žalost, isti se može otvoriti tek kad su primanja već blokirana), zatražiti od fine da vam da presliku ovjerene isprave (sa pečatom FINE) temeljem koje su vas blokirali (rješenje, nalog i sl.), a potom zavisi o kakvoj se ispravi radi poduzeti i radnje. Ako je u pitanju sudsko rješenje tada u roku 8 dana pišete žalbu sudu koji je Rješenje o ovrsi donio i ističete sve žalbene razloge navedene u Ovršnom zakonu (zakon možete i sami pročitati na internetu, primjenjuje se onaj zakoni koji je bio na snazi u vrijeme pokretanja ovrhe), ako je u pitanju zastara primjenjuju se odredbe Zakona o obveznim odnosima ili pročitajte u našem članku o zastarama http://www.hazud.hr/kada-i-kako-nastupaju-zastare-na-ovrhu/, ako su vas blokirali na temelju administarativne zabrane, zadužnice, mjeničnog očitovanja, tada je nešto teže obzirom da se radi o pravomoćnoj ispravi kojoj je vijek ovršnosti 10 godina, i mogu vas ovršiti bez vašeg pristanka, neposredno u FINI, bez suda. U tom slučaju možete zatražiti od suda, tužbom da se navedena isprava stavi van snage, ukoliko imate primjedbi, smatrate da je dug plaćen, da nema osnove, da je došlo do zlouporabe i sl… U prvom slučaju, ako je Rješenje o ovrsi donio sud, možete zatražiti odgodu ovrhe ako za to ima zakonskih razloga, a u drugom slučaju – privremenu mjeru. Pozdrav

   Reply
 91. Snježana at |

  Poštovani…dobila sam ponudu za nagodbu od odvjetničkog ureda koji zastupa VIP

  Radi se o sudskoj ovrsi od 2001g… za koju uistinu nisam znala. Saznala sam za nju istek kad su mi blokirali račun prije više od 5g.
  Kada su vidjeli da se putem računa ne mogu naplatiti…povlačili su pa ponovo pokretali ovršni postupak ili ovrhu. Ne razumjem se u te pravne radnje pa vam to laički pojašnjavam .
  Sada od mene traže da podmirim iznos glavnice i troškove postupka do 30.11.2016g. Kolika je glavnica i koliki su troškovi nigdje ne stoji….a oni će se navodno odreći kamata.
  Trebam li reagirati …i šta mi je za činiti ???
  Naznačili su da je ovršni postupak u tijeku …

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako želite deblokirati račun, a u mogućnosti ste platiti dio njihovih zahtjeva (glavnicu minus kamatu, koja je za 5 godina dosegla glavnicu), preporučamo vam da se obratite odvjetničkom uredu i prihvatite njihovu ponudu. Možete se i cjenkati, pa postići neki zadovoljavajući iznos, obzirom da se nisu uspjeli naplatiti u pet godina, vjerojatno će pristati i na manji iznos. Uz obvezni njihov dokument i prijedlog sudu da obustavljaju ovršni postupak, uz prijedlog sudu da se rješenje pošalje i u FINU, jer vas bez sudskog rješenja neće deblokirati.

   Reply
 92. Babic at |

  Molio bi za savjet, zbog posla koji je terenski, dosta cesto nisam kuci, mozda vise od pola godinei nisam redovit platisa raznih racuna. Platim kad mogu.. Do sada sam nekoliko puta imao blokiran racun na FINA-i radi par stotina kuna i to bi namirio i sve u redu. Pitanje je, dali ima nacin da se zna ima li ovrsnih zahtjeva na moje ime na nekretninu?? Pojasnjevam, dali jednog dana mogu doci doma i naci osobu koja je kupila moj stan/kucu na ovrsnoj drazbi a da ja o tome ne znam nista? Dali sve ovrhe idu prvo na FINu gdje bi mogao dobiti informaciju, ili ima i drugih kanala koje ne mogu znati?
  Unaprijed hvala
  Babic

  Reply
  1. Redakcija at |

   Naravno da ima, možete jednostavno, putem internetske aplikacije “Zemljišne knjige” http://e-izvadak.pravosudje.hr/home.htm, otvoriti stranicu vašeg suda (po mjestu gdje se nalazi nekretnina, i vaše katastarske općine, te ukucati broj čestice vaše nekretnie i provjeriti stanje, postoji li neka radnja za koju vi ne znate.

   Što se tiče provedbe ovrhe, ovrha na novčanim sredstvima, ili općenito na imovini, provodi se na način da Rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave donosi javni bilježnik, a rješenje o ovrsi na temelju ovršne isprave – sud. U oba slučaja dobivate Rješenje o ovrsi na koje imate pravo žalbe. TAko da ćete sasvim sigurno biti upućeni da je u tijeku neka ovrha, pod uvjetom da preuzimate poštu.

   Reply
 93. Tina at |

  Poštovani,
  imam pitanje. Godine 2006. podstanari su mi napravili dug na telefonu u iznosu od 18.000 kn (stranci koji više nisu u RH). Dug je otišao kod javnog bilježnika (dobila sam prijedlog za ovrhu) i dogovorom sa bilježnikomm isti sam otplatila u cjelosti. Budući da se sve razvuklo, tijekom godina glavnicu sam riješila, ali ostalo je 10.000 kn kamata. Za kamate me bilježnik nije kontaktirao. Da li to sada vrijedi da su kamate zastarjele ili se i dalje računaju bez obzira što je glavnica podmirena. Postupak kod javnog bilježnika pokrenut je u 2007.g. i od tada teku kamate. Glavnica je podmirena 2012. godine. od tada me nitko nije kontaktirao. Hvala na odgovoru.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako vam ovrha nije u tijeku na računima, i ako ništa od tada nije poduzimano, onda je sasvim sigurno nastupila zastara, i na glavnicu i na kamatu. Inače, pravilo vrijedi da kada zastari glavnica, zastari i kamata.

   Reply
 94. Jadranko Martinović at |

  Odvjetnički ured Martin Garašić mi je poslao ovog mjeseca “ponudu izvansudske nagodbe”
  -glavnica 4.339
  troškovi postupka 1.830
  kamate 11.438
  …ako platim glavnicu i troškove postupka,ostalo kao opraštaju.
  …kako nisam znao o čemu je riječ, pozvao sam ih na telefon i oni su mi priopćili da sam VIP netu ostao dužan za četiri računa iz 2000 godine!!
  Što ja danas neznam, a moguće jeste.
  Poslali su mi i rješenje o ovrsi od 01.10.2001 godine.
  Nikada ništa op ovomu nisam znao, niti primio neko pismeno do prije nekoliko dana..
  Molio bih Vas da me uputite. Šta učiniti?

  lijep pozdrav i hvala lijepo

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ne morate platiti to, jer je nastupila zastara, osim ako nemate namjeru očistiti dug i “biti čist” u VIP-u što vam omogućuje da možete sa njima ponovno sklopiti ugovor o korištenju njihovih usluga. Inače vas ne mogu za to ovršiti. http://www.hazud.hr/portal/wp-admin/edit-comments.php#comments-form

   Reply
 95. Mirko at |

  Poštovani,

  Pitanje u vezi zastare.

  Račun mi je blokiran više od 2000 dana. Nažalost zbog teške bolesti nisam bio u mogućnosti otplaćivati (zbog bolesti primam socijalnu naknadu). Imam kakvo pravo na zastaru dugova?

  Reply
  1. Redakcija at |

   To vam zavisi od ovrhovoditelja. Možda mu to možete napisati i objasniti, zna proći…. ovako na žalost, obzirom da je ovrha u tijeku, baš i ne

   Reply
   1. Mario at |

    Pozdrav,
    Još jedno pitanje imam, vezano uz dug prema Vip-u iz 2004 godine za koje mi je 2012 došlo rješenje o ovrsi(nij emi uručeno već poslano poštom).
    Sada mi j eod odvjetničkog ureda došla ponuda za nagodbu u slučaju koje bi uplatom dugovanja od 3750 kn(2600 dug prema Vip-u a 1150 prema odvjetničkom uredu) rješio kompletan dug i Vip ne bi imao nikakva potraživanja prema meni.
    OBavezu moram rješiti do 30.11 a ono što sam prijemtio je da uplatnica koja je poslana glasi na Vipnet sa ukupnim dugovanjem od 3750 kn u koje je uključena i taksa za ured.
    Kako je to moguće?
    A račun je već ovršen od njih

    Reply
   2. Mario at |

    Poštovani,
    Neki dan sam dobio od odvjetničkog ureda ponudu z anagodbom radi otplate duga prema Vip-u koje je iz 2004g a kasnije sam rješenje o ovesi dobio 2012(nij emi uručeno već poslano poštom).
    Nagodbom se nudi da platim do 30.11 3750 kn(ukupi dug je s kamatama 9600) s tim da je 2600 kn dug prema Vipu a 1150 on obveza prema uredu.
    Ono što se može primjetiti je da je račun već blokiran zbog duga a da uplatnica koja mi je poslana glasi na Vipnet i to iznos od tih 3750 kn što znači da je unutra i dug prema odvjet. uredu.
    Kako je to moguće i što napraviti?

    Reply
    1. Redakcija at |

     To je njihova ponuda koju ukoliko prihvatite, moraju vam deblokirati račun. MOžete s njima i pregovarati….

     Reply
 96. mario at |

  molijo bih vas za jedno objasnjenje
  dobio sam ponudu za nagodbu -pismo namjere da sam duzan vipu po ovrsi iz 2012 godine a do sada nikad nisam nista dobio od njih za dugovanje do sada stime da na ponudi nije moje pravo prezime ni adresa stanovanja rok potrazivanja je 30.11.2016 sta da sad radim

  Reply
 97. Milovan Milosavljević at |

  Poštovani

  Imam dug prema poreznoj upravi za koji je 2009. pokrenuta ovrha na nekretninu koja je nenaplativa jer se prije njih na nekretninu upisala banka za kredit na 30 godina. Od 2009. nisam dobio nikakvo rješenje ni dopis od Porezne uprave. Zanima me je li moj dug u zastari ili nije.

  Hvala

  Reply
 98. Mirjana at |

  Poštovani,
  Molim Vas za pomoć. Dakle:14.11.2016. godine od Javnog bilježnika dobila sam Rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave gdje mi se određuje ovrha radi prisilne naplate RTV pristojbe za 07,08,09,10,11 i 12/2006.g., kao i troškove postupka. Rješenje o ovrsi napisano je 08/2007.g., a ja sam ga dobila tek sada. Po svemu onom što sam pročitala u ZOO i Ovršnom zakonu radi se o zastari. Molim žurni odgovr obzirom na rok prigovora od 8 dana. Unaprijed se zahvaljejem.

  Reply
 99. Ljiljana at |

  Zahvaljujem se na zaista brzom odgovoru , međutim , još uvijek ne znam ima li zastare kamate ili ne.
  Pozdrav

  Reply
  1. goran at |

   Lijepi pozdrav.
   Molim vas za misljenje,na koje unaprijed zahvaljujem..
   Naime imao sam kredit u Hypo banci i ostao bez posla te naravno sjeli mi na racun,no ok,bio sam duzan i to se treba vratiti.. kredit sam digao negdje 2010 god.. i kako bi radio tako bi mi skidali svoj dio,posto sam otvorio siguran racun. I prosle godine za bozic,tocnije 24.12.2015 su mi odblokirali racun! Otisao sam do fine i oni su mi potvrdili da vise nemam dugovanja. E sada,ove godine me zvali iz B2 kapitala da opet vratim dugovanje koje su oni odkupili od Hypo banke?? Kako je moguce da vam odblokiraju racun jer ste vratili dugovanje,i sada me opet ganjaju za isti dug koji sam ocito vratio,posto su mi odblokirali racun. O cemu je tu rijec? Kakav savjet imate za mene,hvala unaprijed..

   Reply
  2. marijana horvat at |

   Poštovani, primila sam danas 14.1.2017.obavijest od Općinskog suda iz Zagreba sa datumom 20.12.2010. gdje je donjet zaključak da u roku od 15 dana trebam platit dug kamata i troškova koji su nastali 1999. godine.
   Više se ne sjećam ni kako je do njih došlo, a sada na zahtjev Ovrhovoditelja Zagrebački holding , podružnica Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo dobijem tu obavijest odnosno Zaključak za platiti kamate…. Ovo je ukratko …. molim za hitnu pomoć dali je tu došlo do zastare i moram li platiti dug nakon toliko godina… Molim vas pomozite mi što da napravim….

   Reply
   1. Redakcija at |

    Poštovana, obzirom da ste dobila zaključak od suda za pretpostaviti je da je u tijeku neki postupak, o kojem ste možda bili obaviješteni te 2010. godine, ili pak prije. Teško vam je ovako napamet dati neki savjet, obzirom da je na pravomoćne odluke rok zastare 10 godina, a Zaključak koji je donešen se vjerojatno temelji na nekoj od pravomoćnih odluka, međutim, možete otići na sud, načiniti uvid u spis, vidjeti kad je postupak pokrenut, na temelju kojeg i kakvog prijedloga, i jeste li na isti podnijela žalbu. Ako niste, a sada imate saznanje, možete podnijeti žalbu izvan roka, 8 dana od dana saznanja za postojanje istog, i u žalbi iznijeti sve prigovore. Ako ste pak davno prije podnijela žalbu, ali se ništa nije događalo, imate pravo tražiti obustavu ovrhe iz razloga jer ovrhovoditelj nije u zakonom propisanom roku (tri mjeseca od dana stupanja na snagu novog Ovršnog zakona) podnio prijedlog za nastavak ovrhe.

    Reply
 100. Bozo Vukoja at |

  Postovani .
  Zivim i radim van RH ali sam vlasnik kuce za odmor na otoku Hvaru.
  Godine 2007 do 2012.sam bio prijavljen u Makarskoj kod prijatelja ali nisam tamo zivio .
  Godine 2007 sam posao na odmor na otok Hvar te su mi savjetovali da od HT Telecoma uzmem stik za internet cime sam potpisao neki Ugovor sitnim slovima na dvije godine .
  Kad sam dosao na odmor na Hvar taj stik ni internet nisu uopce funkcionirali niti sam napravio nijedan impuls .Poslije odmora otisao sam na posao van RH i nisam koristio taj broj niti stik .Kad sam dosao za Bozoc provjerio sam dali taj broj funkcionira bio je vec iskljucen od HT Telecoma ali su oni racune pravili i dalje i slali na adresu kod mog prijatelja .
  Nakon dvije godine u posti koju mi je prijatelj donio stajalo je pismo od Odvjetnickog ureda HANZEKOVIC I PARTNERI sa prijetnjom da sam duzan 4650,00KUNA glavnog duga plus sudske troskove i kamate .
  Sada 2016.u studenom dobivam pismo slicnog sadrzaja .Kad sam ih nazvao kazu da je glavni dug 4650,00kuna a kamate 8000,00KUNA te da ce traziti da se ovrsi moja kuca .IMA LI OVO IKAKVA SMISLA I POSTOJI LI IJEDNA DRZAVA NA SVIJETU SA OVAKO GLUPIM ZAKONIMA ????
  DAKLE ,NISAM UOPCE KONZUMIRAO USLUGU JER TO NIJE BILO MOGUCE NIJE BILO MREZE NA HVARU.
  KARTICA ISKLJUCENA A RACUNI TEKU I SUDOVANJE I OVRHE SVE BEZ MENE TKZV .OVRSENIKA .

  STA MI JE CINITI ????
  HVALA

  Reply
  1. Redakcija at |

   Štovani gospodine, očigledno ste vi uzeli mobilni stik koji je vezan ugovorom i na pretplatu (u protivnom ne biste morali potpisati ugovor) a što znači da ste ugovorom vezani plaćati korištenje njihovih usluga 2 godine. U tim slučajevima svaki mjesec vam se obračunava rata neovisno o korištenju usluge. E sad, ako niste imali mogućnost korištenja interneta morali ste pisati reklamaciju https://www.hrvatskitelekom.hr/podrska. Ako istu niste prije podnijeli, pokušajte to sada, iako je sada puno teže obzirom na protek rokova. Nadalje, da ste dobili rješenje o ovrsi mogli ste prigovoriti zastari obzirom da je račun iz 2007 godine. Ako ste dobili samo pismo od odvjetničkog društva, još uvijek možete riješiti problem reklamacijom, koju upućujete na link koji smo vam naveli. Ako je ovrha u tijeku navedite sve to, ali morate svakako podnijeti žalbu sudu koji je ovrhu pokrenuo i na broj pod kojim se ovrha vodi. Znači navedite da ste vi sklopili ugovor sa T-comom s namjerom korištenja njihove usluge na Hvaru koja iz tehničkih razloga (nedostupnost interneta) nije bilo moguće te da obzirom da prodavatelj usluge nije ispunio svoje obveze, to niti vas taj ugovor ne obvezuje jer se radi o nepoštenoj ugovornoj odredbi (Direktiva 93/13).

   Reply
 101. Ramona at |

  Postovani,

  Majci je blokiran račun od strane HRT-a radi duga iz 2009. godine. Svi racuni su uredno placeni, medutim, majka nema potvrde o izvrsenim uplatama iz 2009. Kako dokazati da su svi racuni podmireni, te kakva su joj zakonska prava?

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

  Lp,
  Ramona

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovana, morate se obratiti Tcomu https://www.hrvatskitelekom.hr/podrska, i tražiti ih da vam dostave vašu konto karticu za broj za koji vas se tereti da ste dužni. Isto možete učiniti i putem mail-a koji je označen na njihovoj stranici kao kontakt. Znači zatražite konto karticu sa vidljivim uplatama od 2009 godine i provjerite jesu li sve uplate gore. To je jedini način ako nemate potvrde o uplati. Osim toga, morali ste podnijeti žalbu na Rješenje o ovrsi. nakon što Rješenje postane pravomoćno opet imate hrpu nepotrebnih problema. U prvom stupnju kad tek dobijete rješenje o ovrsi, ako se odmah žalite ovrha se odmah ne provodi već se ide u parnicu radi dokazivanja, a ako se ne žalite, onda ovrha odmah ide u postupak i protiv pravomoćnog rješenje vrlo se teško boriti. Znači sada imate dvije mogućnosti: prva je da sudu dokažete da ste platili i sud Rješenjem obustavi ovrhu i da svakako to Rješenje uputi u FINU da vas deblokiraju, druga je da se obratite onom tko vas je ovršio i da predložite nagodbu. Ako imate nešto novca ponudite da ćete platiti bitno manji dio a oni nek maknu ovrhu. Pozdrav!

   Reply
 102. Snjezana Ruzic at |

  Molim Vas za pomoć i savjet.Imam ovrhu na fini a ovrhovoditelji su umrli znaći i muž i žena.Šta je sada sa dugom.Dali se ta ovrha briše.Hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ne briše se, odgovorili smo vam u prehodnom odgovoru, jer ste uputili dva pitanja. Lp

   Reply
 103. Ljiljana at |

  Poštovani , naslijedila sam od pokojnog oca stan u otkupu (MORH) i nismo redovno plaćali rate pa je dug narastao na 65 tisuća i kamate oko 2 tisuće . Kako sam i sad nezaposlena , na stranicama MORH-a smo pronašli : „ Uredbe o kriterijima , mjerilima i postupku za odgodu plaćanja , obročnu otplatu duga te prodaju , otpis ili djelomičan otpis potraživanja od 25.04.2013. kao i Uredbe o izmjenama i dopunama od 30.07.2014.god. . Podnosimo Zahtjev za otpis duga s osnove kamata , međutim dobijem odgovor da se ta uredba ne odnosi na nas. Nakon toga , pismeno tražimo da nam se dostavi koliki je ukupan dug sa kamatom radi uzimanja kredita i otplate dospjelih rata i kamate . Dobili smo odgovor da će kamatu obračunati kada uplatimo glavnicu. Da bi smo podmirili dug i izbjegli tužbe itd , u mjesecu srpnju uspjeli smo uplatiti glavnicu duga 65 tisuća . Sada smo na uplatnici uz redovnu ratu od 450,00 kn dobili da smo za kamatu dužni 71 tisuću kuna . Dali postoji zastara bar za dio kamate ili nešto drugo kao otpis ili …..?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovana, pretpostavljamo da se dug kroz duže vrijeme nije plaćao čim je dospjela glavnica od 65000 kn. Isto tako se onda kroz tako dugačak period nakupio ogroman iznos zateznih kamata. DA biste znali koji od tih iznosa je u zastari morate imati ispis – konto karticu – KOJU VAM MORAJU DATI NA UVID. Zatražite pismenim putem da vam dostave konto karticu sa svim uplatama od početka vaše obveze, glavnica zastarijeva nakon tri godine, a kada zastarijeva glavnica zastarijeva i kamata. Oni vam to mogu uvažiti, ali i ne moraju, sve to možete dokazivati zapravo jedino na sudu. Međutim, zatražite prvo izlistanje, pa ćete onda vidjeti što dalje. Najbolje se sa njima pregovarati da vam otpišu kamate.

   Reply
 104. Danijela at |

  Puno hvala na ažurnom odgovoru.

  Reply
  1. zoran križić at |

   molim vas za savjet…2000.godine zloupotrebom moje kreditne kartice od strane drugih osoba napravljen je minus od 120 000 kuna….danas je taj dug oko 450 000 kuna sa kamatama…sud traje evo 16 godina…nisam pod ovrhom jer dobrovoljno plaćam 16 godina mjesečno po 1000 kuna…nedavno sam dobio od odvjetničkog ureda prijedlog nagodbe u kojem bi ja trebao odmah uplatit 200 000 kuna a ostalo će mi se oprostit…pošto mi je to nemoguće učinit jer sam i podstanar i jedva živim…svjestan sam da ću u dužničkom ropstvu biti do smrti…do sada sam platio znači negdje oko 190 000 kuna ali je dug narastao 4 puta zbog kamata…ima li ikakvog rješenja…kriv sam što sam dao karticu kao zalog…neznajući što će mi se dogodit…sud nezanima kriminalce koji su dug napravili..iako se zna imenom i prezimenom tko su..što mi je činit…ima li ikakve nade?zaposlen sam ali jedva živim

   Reply
   1. Redakcija at |

    Obratite se direktno Dinersu. Oni su imali cijele prošle godine akcije u kojima su nudili jednokratnu otplatu duga i oprost većeg dijela uz značajan diskont. Napišite jedno Pismo – Zamolbu za otpis dijela dugovanja u kojem ćete sve detaljno obrazložiti. Oni su ti koji o tome odlučuju (ErsteCard Club) i ako sa njima načinite vansudsku nagodbu predmet će biti okončan. Radi nekih parametara možemo vam reći da su neke od ponuda Dinersa bile npr. obračunani dug glavnice i kamate 120.000 kn, a da su oni predložili 20.000 kn da se dug zatvori. Pokušajte. Isplati se.

    Reply
 105. Danijela at |

  Hvala na odgovoru.Imam još jedno pitanje :Mogu li tražiti banku za nagodbu da povuče ovrhu,oprosti dio duga ili slično te da se ostatak namiri jednokratnom uplatom dijela duga kako ga ne bi prodali Eosu kao prvi put.Isto pitanje vrijedi i za ostale vjerovnike ?

  Reply
 106. Danijela at |

  Bavim se pitanjem zastare na ovrhu koja je vidljiva na Fininom očevidniku na datum 9.12.2013. erste banka.pročitala sam negdje da je na kredite i slično vezano uz banke zastra 3 godine.Vjerovnik je zadnji na redu za plaćanje i to se neće tako skoro dogoditi.Može li se ovdje dati prijedlog za ukidanjem ovrhe zbog zastare ili nemogućnosti otplate.
  Isti vjerovnik mi je u 3 mjesecu prodao dug Eosu (od 16.4.2013. ) i ta se ovrha više ne vidi na očevidniku .zanima me mogu li s ovom vidljivom ovrhom koja je još na snazi zbog promjene zakona tražiti neka prava ?
  Hvala !

  Reply
  1. Redakcija at |

   Kad se ovrha nalazi na FININom očevidniku znači da se ista zasniva na temelju pravomoćnog rješenja o ovrsi koje zastarijeva za deset godina ali samo u slučajevima kad se ovrha u to vrijeme ne pokreće. Dakle, ako je ovrha u tijeku i račun je blokira, vrlo su neizvjesni izgledi da ćete se ovrhe riješiti. Žao mi je….

   Reply
 107. nasljednik jamca at |

  možebitna ovrha
  poštovani danima čitam forume i što više čitam više se gubim i zato Vam se ovim putem obraćam pokušam utvrditi gradivo

  po Zakonu o obveznim odnosima
  SMRT
  Članak 213.
  Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

  SLIJED DOGAĐANJA U KRATKIM CRTAMA
  10.12.2002 g.bivši susjed u danjem tekstu DUŽNIK i moj otac u daljnjem tekstu JAMAC
  potpisali su ugovor o kreditu sa PB Zagreb na rok od 7 godina za kupnju auta
  10.07.2007 nad JAMACEM je izvršena ovrha na mirovinu, do smrti jamca podmiruju se anuiteti kredita zadnja uplata s mirovine je bila
  10.mjesec 2011.godine
  u trećem mjesecu 2012.PB Zagreb šalje opomenu pred tužbu nasljedniku pokojnog jamca
  početkom četvrtog mjeseca 2012.unutar 8 dana Nasljednik, dake ja osobno pristupa u poslovnicu /djelatniku PB Zagreb kod kojeg je predmet ,
  koji nasljednika uvjerava da mora platiti kredit u cijelosti
  nakon 6 dana Nasljednik pokojnog jamca pismeno i urudžbirano odgovara PB Zagreb o nepriznavanju duga po jamstu pozivajući se na
  Zakonu o obveznim odnosima SMRTČlanak 213.
  i tu nastaje muk od strane PBZ
  krajem kolovoza 2016.godine kontaktiraju me putem telefona B2 Kapital te zahtjevaju da dođem u njihovu poslovnicu, ja odbijam doći kod njih i zahtjevam od B2 Kapitala da mi se obrate pismenim putem u ova 2 mjeseca zvali su me 10-15 puta i svaki put zahtjevam da mi se obrate pismenim putem.
  kod što kako dalje ??
  čitam i o zastarama jel se one odnose na mog pokojnog oca ili sto
  VRIJEME POTREBNO ZA ZASTARUOpći rok zastareČlanak 225.
  Tražbine zastarijevaju za pet godina ako zakonom nije određen neki drugi rok zastare.
  Povremene tražbineČlanak 226.
  (1) Tražbine povremenih davanja koja dospijevaju godišnje ili u kraćim razdobljima, pa bilo da se radi o sporednim povremenim tražbinama, kao što je tražbina kamata, bilo da se radi o takvim povremenim tražbinama u kojima se iscrpljuje samo pravo, kao što je tražbina uzdržavanja, zastarijevaju za tri godine od dospjelosti svakoga pojedinog davanja.(2) Isto vrijedi za anuitete kojima se u jednakim unaprijed određenim povremenim iznosima otplaćuju glavnica i kamate, ali ne vrijedi za otplate u obrocima i druga djelomična ispunjenja.
  Zastara pravaČlanak 227.
  (1) Pravo iz kojega proistječu povremene tražbine zastarijeva za pet godina, računajući od dospjelosti najstarije neispunjene tražbine.(2) Kad zastari pravo iz kojega proistječu povremene tražbine, vjerovnik gubi pravo ne samo da zahtijeva buduća povremena davanja nego i povremena davanja koja su dospjela prije te zastare.(3) Ne može zastarjeti pravo na uzdržavanje određeno zakonom.

  uh čitam čitam u 10. mjesecu 2011.je uplaćena zadnja rata kredita kao jamca jer je jamac preminuo u 9.mjesecu 2011. eto prođe i peta godina ??

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, niste napisali što je bilo sa dužnikom? Je li on živ? Zakonom o obveznim odnosima istina, smrću dužnika obveza prestaje, međutim, Zakonom o nasljeđivanju dugovi se nasljeđuju. Nasljednik je odgovoran samo do visine naslijeđene imovine. Međutim, ako tko pokrene spor protiv nasljednika koji bi trebao namiriti dug, tada nasljednik ima sva prava prigovora pa i prigovor zastare. A tu ste vi u pravu, dug je zastario obzirom na protek rokova. Međutim, isto tako imate pravo tužiti glavnog i osobnog dužnika PB – regresnom tužbom i tražiti da vam dužnik vrati novac koji je isplatio vaš otac kao jamac. Na pozive B2 ne morate se javljati, dapače, imate program na internetu, prema Zakonu o zaštiti potrošača, gdje možete ostaviti svoje podatke uz poseban zahtjev da vas se ne uznemirava. I ne smiju vas zvati nakon toga, ili ih prijavite za uznemiravanje. Banka nije mogla prodati dug u odnosu na vas, nego u odnosu na dužnika. Pozdrav

   Reply
   1. nasljednik jamca at |

    Poštovani, niste napisali što je bilo sa dužnikom? Je li on živ?
    raspitao sam se dužnik je živ zdrav do prije 2 mjeseca radio uredno prijavljen navodno dao otkaz u firmi mozda su iz B2 kapitala i njega kontaktirali pa čovjek više ne radi bzvz dug je oko 20 000 kn

    Zakonom o obveznim odnosima istina, smrću dužnika obveza prestaje,
    -moj otac je bio jamac po tom kreditu pa je počeo plaćati kredit kao jamac jer dužnik nije podmirivao anuitete

    međutim, Zakonom o nasljeđivanju dugovi se nasljeđuju. Nasljednik je odgovoran samo do visine naslijeđene imovine.

    ja kada sam išao u banku između ostaloga sam pitao koliko su mom ocu dali /posudili novaca i da ja to želim vratiti na što je djelatnica rekla da je on jamac na to je ljubav pukla između mene i banke 🙂

    Međutim, ako tko pokrene spor protiv nasljednika koji bi trebao namiriti dug, (nitko još ništa pismeno samo zivkaju iz B2 kapitala) tada nasljednik ima sva prava prigovora pa i prigovor zastare.

    A tu ste vi u pravu, dug je zastario obzirom na protek rokova. Međutim, isto tako imate pravo tužiti glavnog i osobnog dužnika PB – regresnom tužbom i tražiti da vam dužnik vrati novac koji je isplatio vaš otac kao jamac.

    dužnik je ostao dužan mojim roditeljima oko 9000 kn kaj je moj otac uplaćivao ali posto je tome proslo prek 5 godina izgleda da je isto otišlo u zastaru (valjda / ne znam )
    Na pozive B2 ne morate se javljati, dapače, imate program na internetu, prema Zakonu o zaštiti potrošača, gdje možete ostaviti svoje podatke uz poseban zahtjev da vas se ne uznemirava. I ne smiju vas zvati nakon toga, ili ih prijavite za uznemiravanje.
    za ovaj info nisam znao

    Banka nije mogla prodati dug u odnosu na vas, nego u odnosu na dužnika.
    dužnik živ zdrav
    jamac pokojni
    nasljednik jamaca lagano šizi

    Poštovana redakcijo puno Vam hvala prvenstveno na smirivanju živaca mojoj majci pa meni
    L.Pozdrav od nasljednika jamca

    Reply
 108. Lolita at |

  Poštovani, 2012. zatvorena je skraćenim stečajnim postupkom tvrtka. Prilikom poziva vjerovnicima nitko se nije javio za potraživanje koja su bila poveća! Međutim 2014. g Fina mi je blokirala račun kao jamcu platcu po zadužnici za trgovačku robu! Nikakav poziv, opomenu od navedenog dobavljača nisam primila, kao ni rješenje o ovrsi! Ovrha sad stoji jer primam zaštićena primanja. Nemam nikakve imovine kojom bi se ovrha mogla naplatiti! Dokle tako…? Što mogu učiniti…? Dug za života ne mogu platiti…Tvrtka kojoj moja propala tvrtka duguje je prodana drugoj tvrtki, kome sad uopće dugujem…molim Vas pomozite!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Upravo jučer obrađivala sam tu temu. Netko u vrhu jako je “dobro” posložio stvari. Predstečajnom nagodbom dugovi se opraštaju glavnom dužniku, a jamcu se ne opraštaju. Točnije jamci moraju platiti dugove. Jedino što možete napraviti je dići tužbu protiv osobe kojoj ste jamčili, pravne ili fizičke.

   Reply
 109. Marija at |

  Poštovani, prilikom pokušaja prelaska na Vip obavijestili su me da ne mogu biti njihov pretplatnik zbog nekog starog dugovanja i da me je odvjetnik ponovo kontaktirao prije mjesec dana iako ja nisam od nikog nikad ništa dobila. Pretplata je kod njih ugašena 2003 god. i od tada pa do nedavno uopće nisam živjela u Hrvatskoj. Navodno je dug bio veoma mali, neka sitnica i predali su to odvjetniku koji je pokušo prije 12-13 god. da me kontaktira, pošto nisam tu živjela stanodavci su primili za mene neku opomenu sa nekim malim iznosom plus troškovi odvetnika. Kad je poslana druga opomena stanodavci su odbili primit moju poštu i obrazložili da sam u inozemstvu i od tada nikada mi nije ništa uručeno. U međuvremenu sam promijenila prezime i prebivalište. Mene zanima dali je taj postupak otišao u zastaru i dali taj odvjetnik ima pravo da od mene potražuje svoje troškove postupka nakon 12-13 godina s tim da samnom nikad nije stupio u kontakt i prošlo više od 10 godina.
  Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru.
  S poštovanjem!!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, dok god vas imaju u evidenciji kao dužnika ne možete ostvariti nikakav ugovorni odnos s njima. Dug je zastario, ali pravo VIP-a da vam odbiju sklapanje ugovora nije obzirom da se nalazite na njihovoj listi dužnika.

   Reply
  2. janja at |

   Dobila sam pismenu obavijest da imam dug prema Hrvatski Telekom d.d.ranije T-Mobile Hrvatska d.o.o.Ukupno dugovanje iznosi 9.695,98kn a isto se sastoji od glavnice u iznosu od 2.956,81kn,zateznih kamata-6.265,72kn,te troskova postupka u iznosu od 473,45kn. Stim da ja nemam pojma o dugu i postupku,dug je navodno od 2001.gdo sad nisam dobila nikakvu obavijest i sad mi nude mogucnost uplate po posebnim uvjetima,kad je i dali je nastupila zastara i sta da napravim,unaprijed zahvaljujem

   Reply
   1. Redakcija at |

    Sa obavijesti vam ne mogu ništa naškoditi, ukoliko nije obavijest već Prijedlog za ovrhu, onda u roku 8 dana morate pisati žalbu, znači odmah, i prigovoriti da je nastupila zastara, da nemate saznanja o obvezi ni o dugu i da nikad niste ni sklopili ugovor, ni dobili račun, ni opomene.

    Reply
 110. Marina at |

  Poštovani, danas sam dobila od odvjetnickog drustva Leko i partneri da moram platiti 4000 kn za račun iz Vip-a iz 2004 godine inače će mi blokirati račun. Račun za plaćanje je naslovljen na moje djevojacko prezime ( od prije 11 god) i dostavljeno je na adresu mojih roditelja. Naravno to je odavno zastarjelo pa me zanima po kojem zakonu oni legalno pljackaju i varaju narod i dali ima ikakvih uvjeta za pokrenit tužbu protiv takvog lihvarenja .Jer da moji roditelji nisu to pismo otvorili meni bi oni uzeli sredstva s računa.
  Lp

  Reply
  1. Redakcija at |

   Nema tog zakona, svi mogu sve, dok im se ne suprotstavite. Znači, ako imate sreće da dobijete Rješenje o ovrsi u ruke, imate mogućnost, i pravo prigovoriti zastari, neurednoj dostavi (promijenjan adresa), promijenjeno prezime, i štošta drugo, ali ukoliko svemu tome ne prigovorite, rješenje će postati pravomoćno i neovisno o tome koji su sve propusti načinjeni, ovršiti će vas. Pravomoćno rješenje, odluku suca, postupanje FINE – NE PREISPITUJE NITKO, i mogu pogriješiti ne znam koliko puta i na ne znam koliko načina. To je naša tužna stvarnost o kojoj oni koji u Saboru raspravljaju NEMAJU POJMA. Na žalost.

   Reply
   1. Marina at |

    Hvala vam na odgovoru, ja sam kontaktirala sutkinju koja “ima ” moj spis da vidim o čemu se tu radi, međutim ona nezna gdje je spis i ne može mi ništa reći. To je bilo prošli tjedan , zamolila me da je kontaktiram danas međutim ona i dalje ne može pronaći spis ..Što dalje ? Molim za savjet .

    Reply
    1. Marina at |

     Računi mi nisu blokirani, ali me strah da će ih blokirati. Sutkinja mi je rekla da je nazovem ponovno u ponedjeljak da će pokušati pronaći spis , i da ne zovem rano .:(

     Reply
    2. Redakcija at |

     Napismeno napišite ZAHTJEV i predajte u pisarnicu da tražite uvid u spis – na broj pod kojim se vodi ovrha. Imate pravo na uvid, preslik spisa, a tek nakon toga možete poduzeti neke radnje jer mi ne znamo o čemu se radi u vašoj ovrsi.

     Reply
 111. Nikolina at |

  Postovana,

  Dobila sam ponudu za nagodbu-pismo namjere od odvjetničkog društva u kojem mi se nudi da u roku od 40 dana platim iznos glavnice i troškove postupka.Na kraju pisma stoji da nagodba vrijedi do određenog datuma ili će mi u protivnom biti naplaćeno prisilnim putem i više nego stoji u nagodbi. Ja sam tu glavnicu platila 2003g. Međutim 2011. mi je došlo Riješenje o obustavi ovrhe na plaći te je ovrhovoditelj predložio ovrhu novim predmetom i sredstvom temeljem odredaba čl.5 te je odlučeno da će se o ovršnom prijedlogu odlučiti posebnim rješenjem. Mene zanima dali to znači da ću dobiti novi ovršni postupak? U pismu nagodbe nisu navedeni iznosi duga ili kamate već brojevi telefona odvjetnika na koji bi se trebala javiti. Bili bilo pametno pregovarati iako ne znam oko kojeg iznosa s obzirom da sam veliki dio duga tj. glavnicu platila? Naravno, riječ je o telekomunikacijskim uslugama. Lijep pozdrav.

  Reply
 112. Anita at |

  poštovani, dobila sam obavijest od odvjetničkog društva Hanžeković o neplaćenim računima za telefon HT-a i to za 02., 03., 04., 05. i 06. mjesec 2006.g., kojom me pozivaju da platim glavnicu pa će mi oprostiti kamate, te navode da je rješenje o ovrsi javnog bilježnika od dana 02.02.2007.g. Nisam nikada primila ni opomenu ni navedeno rješenje o ovrsi jer sam u međuvremenu promijenila prezime i to rješenje o ovrsi još uvijek nije pravomoćno. Zanima me postoji li zastara u ovom predmetu jer rješenje o ovrsi nije pravomoćno i šta mi je sad činiti, trebam li se žaliti i kome, Hanžekoviću ili javnom bilježniku?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako su vam računi dospjeli 02.03.04.05 i 06. mjesec 2006 godine onda su odavno u zastari. Ako je ovrha pokrenuta 02.02.2007. godine, a račun vam nije blokiran, onda je pitanje je li ta ovrha doista pokrenuta, u tom slučaju, ako vam je račun tom ovrhom blokiran možete pregovarati, međutim ako nije, onda je zastara. Rješenje o ovrsi je pravomoćno ako ste ga zaprimili i ako je protekao rok za žalbu, odnosno ako je po žalbi rješavao viši sud.

   Reply
   1. Anita at |

    rješenje o ovrsi od javnog bilježnika je doneseno 02.02.2007.g dakle u roku za pokretanje ali nikad nije uručeno i nije postalo pravomoćno iako je prošlo 9 godina (čudno ali vjerojatno je negdje stajalo u ladici), pa me zanima kako se kod takvog nepravomoćnog rješenja o ovrsi računa zastara i mogu li se na nju pozivati?

    Reply
    1. Đuro at |

     Na pitanje Anita 27/10/2016. niste dali odgovor, a vrlo je važno. Kod mene je sličan slučaj: Pristojba za HRT za 07,08,09,10,11 i 12/2006 navodno nije plaćena. Javni bilježnik u 08/2007. godine donosi rješenje o ovrsi koje mi se dostavlja tek sada 11/2016. Pitanje je prigovora zastare. Molim odgovor.,

     Reply
 113. Branko at |

  “Na žalost u vašem slučaju očigledno se radi o pravomoćnom sudskom rješenju o ovrsi, na što je zastara deset godina. Zastaru možete koristiti za one račune koji nisu obuhvaćeni ovrhom i rješenjem o ovrsi. Ako je ovrha u tijeku proteklih pet godina možete tražiti od suda da obustavi ovrhu jer je u međuvremenu stupio na snagu novi Ovršni zakon kojim je propisano da se ovrha treba obustaviti ako ovrhovoditelj nije u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Ovršnog zakona dao valjani prijedlog za nastavak ovrhe.”

  Poštovani,molio bi vas da precizirate frazu “tražiti od suda”.Kojoj točno sudskoj instituciji se takav zahtjev podnosi ?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Prijedlog, u kojem se pozivate na zakonsku odredbu uvijek se podnosi onom sudu, i na onaj broj ovrhe o kojem se radi. Znači, ako vam je ovrha u tijeku, pišete u naslovu sud koji je rješenje donio, pozivajući se na broj ovrhe. Svaki ovršni postupak u FINI ima svoj broj gdje možete saznati točno tko vas je ovršio i koji je broj ovrhe, kao i dobiti presliku rješenja o ovrsi, bilo da ga je donio javni bilježnik ili sud.

   Reply
 114. Ljiljana at |

  Poštovani,
  imam blokadu računa neprekidno 2106 dana u iznosu od 137.381,70 kn i dug mi se umanjuje samo za iznos uplate regresa i božićnice.
  Prvi na listi čekanja je kreditni ured AXIA sa kojom ja nisam nikad poslovala. Jesam sa drugim kred. uredom ( ne znam točno kako se zove ) ali zajmodavac je bio David Loxly.
  Prema informacijama iz fine imam njihovu adresu u Vukovaru (na kojoj nitko ne stanuje – provjereno ), telefon nema a kreditni ured više ne postoji.
  Činjenica je da su takvim poslovanjem učinili gospodarski kriminal i da su osuđeni na shodne kazne.
  Mene sada zanima ako se Axia počinje naplaćivati, kome ide taj novac, gdje da provjerim da li taj dug još postoji i koliko , odnosno da li postoji neka ustanova gdje bi mogla tražiti ili oprost kamata ili dio dugovanja ili dobiti bilo kakve informacije.
  Ako bilo tko ima da je poslovao sa njima ili je u sličnoj situaciji , odnosno bilo kakva informacija je dobrodošla.
  Unaprijed zahvaljujem.
  lp
  Ljiljana

  Reply
 115. Gabriela at |

  Poštovani,

  molim Vas za pomoć. Prije 10 god. sklopila sam sa Splitskom bankom, tj. sa Creditflexom u vlasništvu Splitske banke, Ugovor o “kreditu”, tj. Ugovor o kupnji računala na rate. Plaćala sam dok nisam ostala bez posla, nakon toga jedno vrijeme nisam te su me nazvali da uplatim barem 2 rate i da se Ugovor neće raskinuti, što ja i činim ali oni svejedno prekidaju Ugovor i šalju mi silne troškove bilježnika, odvjetnika, prekida Ugovora, nekakvih opomena, dolazaka njihovih djelatnika na moju adresu itd. Nisam bila u mogućnosti platiti, a pogotovo jer sam izigrana jer su bili obećali da neće prekinuti Ugovor ako počnem plaćati, što i jesam. Također, Splitska banka me bila dala i na Sud. Nakon toga slijedi moja agonija, oni su Ugovorom o cesiji prebacili moje dugovanje B2 holdingu i kažu mi da oni sa mnom nemaju ništa više. B2 holding me stalno, rano ujutro, na večer, vikendom itd. zove, zovu na kućni broj moje roditelje kod kojih niti ne živim. Ispočetka sam ja njima plaćala mjesečno 500 kn, uvjerena da ja plaćam i dalje Splitskoj banci, jer mi je bilo nezamislivo da netko drugi sada traži novce, jednostavno nisam shvaćala. Dakle, uplaćujem ja B2 holdingu do iznosa iz Ugovora sa Splitskom bankom, dakle, iznos tog kredita plus kamate potpisane u Ugovoru. Dakle, sav iznos iz prvotnog Ugovora je plaćen, veći dio Splitskoj banci, ostatak tom B2 holdingu. Međutim, njihovo maltretiranje se nastavlja, jer oni žele silne kamate, troškove, kamate na kamate itd. Također, dobivam presudu Suda u Zagrebu da se potraživanje Crediflexa (Splitske banke) stavlja van snage jer se nisu pojavljivali na Sudu a tužili su me. B2 holdingu to ništa ne predstavlja, poslala sam kopije svih uplatnica da dokažem da sam iznos iz Ugovora podmirila, poslala sam kopiju Suda u Zagrebu da se dugovanje prema Crediflexu poništava, njih to ništa ne zanima, oni traže da im ja plaćam neke troškove i silne kamate, zadnji put kad sam im se javila sam bila dužna po njima 11000 kn, a ukupni iznos kredita sa kamatama iz Ugovora je iznosio 6000 kn, što sam i platila. Već dugo im se ne javljam jer su jako neugodni, ali naprosto njihovo zlostavljanje ne možemo trpjeti više niti ja niti roditelji. Preklinjem Vas, recite mi ima li tu kakve zastare u ovoj situaciji i nakon koliko nastupa, jer ako mi ovrše još i račun ja sam gotova, već sam izgubljena, umorna, izmaltretirana, to konstantno traje. Ne znam ni kakvo je toliko dugovanje (platila više od 6, koliko sam bila dužna, prije cca godinu dana bila dužna dodatnih 11000)ni kako toliko raste, ni kako je valjan taj Ugovor o cesiji o kojem nisam imala pojma niti ništa. Još jednom Vas preklinjem za pomoć oko zastare jer ludim. Unaprijed Vam hvala od srca. Srdačan pozdrav.

  Reply
 116. Hosting at |

  Prethodno navedene rokove zastare stranke ne mogu pravnim poslom produljivati niti skracivati. Kada protekne rok zastare za glavnu trazbinu, tada zastarijevaju i sporedne trazbine, kao sto su trazbine kamata, plodova, troskova i ugovorne kazne.

  Reply
  1. Matko at |

   Pomozite molim,

   Racuni su mi blokirani vec 4 godine od FINE zbog neplacanja mirovinskog i socijalnog doprinosa. (nisam u radnom odnosu)

   Kada su mi blokirali racune, podigi su mi 45 000 kuna a ostalo mi je jos za platiti oko 23 000 glavnice i oko 25 000 kamate,tako to vec stoji ima 4 godine.

   Zanima me, kako postupiti dalje u nadi da mi se odblokiraju racuni.
   Svaki savjet je dobrodosao.

   Reply
   1. Redakcija at |

    Pokušajte pismenim putem smekšati vjerovnike, napisati im da ste u vrlo teškoj socijalnoj situaciji, neka vam otpišu kamate, reprogramiraju dug, i omoguće vam plaćati u ratama a račun deblokirati. Objasnite da je to jedini način da im vratite dug, ako je to uopće moguće, a ako nije, pokušati ćemo mi nekako pregovarati sa vjerovnicima, svima redom, i pokušati pronaći neko rješenje. Ne možemo obećati, ali probati ćemo. Tko je vas blokirao?

    Reply
  2. Gabriela at |

   Hvala na pomoći, molim Vas da mi još samo nešto pomognete. Ako sam dobro shvatila, zastara teče od trenutka potpisivanja ugovora pa sljedećih 10 god. ili od trenutka predaje “duga” Splitske banke B2 holdingu? Oprostite na smetnji i hvala od srca!!

   Reply
 117. J.D. at |

  Imam ovrhu cca 100 000 kn + kamate cca 35 000
  Veči dio je nastao kad sam imao obrt porez i davanja.
  Manji di od telefona i komunalija.
  Obrt zatvorio prije tri i pol godine.
  Od tada nemam nikakvih primanje osim invalidnine cca 140 kn koja ide na zaštičen račun.
  Imam kakvo pravo na zastaru dugova ?

  Reply
 118. Vladimir Živaljić at |

  Poštovani,
  dobio sam “PONUDA ZA NAGODBU-PISMO NAMJERE” od Odvjetničkog društva “Borić&Toš…za potraživanja od VIP-a iz Ovrv-xxxx/2008 godine…sa priloženom uplatnicom i oprostom pola duga…s obzirom da smatram da nisam dužan i da sam poduzimao prije toga zakonske radnje koje je sud sudio malo za mene pa za njih, a trenutno sam u izuzetno teškoj i nezavidnoj financijskoj i zdravstvenoj situaciji…Što činiti? Čitajući opservacije i savjete cijenjene gospođe Nade Landeka, nalazim tu nekakav tračak nade jer nebi oni tek tako oprostili pola a k tome vidim i čujem da su to masovne i vrlo česte pojave i jako puno ljudi dobija takve ponude. Tražim i molim savjet…pomozite mi…

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako vam nije blokiran račun još ima nade da ćete uspjeti u sporu. Ako su vam blokirali račun provjerite jesu li stupanjem na snagu novog ovršnog zakona predali prijedlog za nastavak ovrhe. Ako nisu, tražite da sud obustavi ovrhu (prijedlogom) zato jer ovrhoviditelj nije u roku tri mjeseca predao zahtjev za nastavak ovrhe.

   Reply
 119. Bruno at |

  Poštovani, molim pomoć
  žena mi ima ovrhu od 2010 godine koja je išla na obrt pa zatvaranjem obrta
  ide po oib-u na njene račune privatne
  do sada nije ništa joj skinulo sa računa jer nije ništa primala na njih u međuvremenu ove godine u 2 mjesecu firma koja je blokirala njene račune je završila stečaj i brisana u potpunosti iz sudskog registra. Moja žena ne zna kako sada maknuti ovrhu jer u fini se prave blesavi pa joj odgovaraju da mora pokrenuti sudski postupak koji je skuplji od ovrhe a na pitanje kome novac ide ako joj sjedne na račun ide fini to je odgovor. Molim pomoć hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Dostavite FINI podnesak uz dokaz – Originalni izvadak iz sudskog registra da je tvrtka brisana iz sudskog registra. Podnesak naslovite na PRAVNA SLUŽBA FINA – te napišite predmet – Zahtjev za obustavom ovršnog postupka iz razloga jer je ovrhovoditelj prestao postojati. Prilog; Original izvatka iz sudskog registra.

   Svakako ovjerite taj svoj podnesak osobno u FINA, da imate pečat. Ukoliko ne postupe po vašem prijedlogu javite se. pozdrav

   Reply
 120. Ivan at |

  Poštovani,zanima gdje i koga pitati je li ovrhovoditelj obnovio ovršni postupak sukladno zakonu iz 2014. Sve ovrhe koje imam u očevidniku su iz 2009, 2011. godine u pitanju su telekomunikacije.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Morate pogledati u spis – ovr koji se vodi na sudu. Ako ne znate koji je to broj morate provjeriti u FINI broj rješenja. Imajte u vidu da je odredbama iz prošle godine došlo do spajanja sudova pa su preseljeni predmeti dobili nove brojeve. Pratite po starom broju.

   Reply
 121. Gordana at |

  Poštovani,
  prije par dana sam dobila “pismo” iz ureda Hanžekovića o potraživanja dićugovanja za telekomunikacijske usluge iz 2006 godine. Nude mi mogućnost otplate po posebnim uvjetima, tj.da jednokratnom uplatom podmirim troškove glavnice i troškova postupka , a HT će mi otpisati dug s osnove zateznih kamata. Naravno, u roku od 30 dana bih trebala izvršiti uplatu.
  Da li mi je pametno prihvatiti tu njihovu ponudu i podmiriti dugovanja, ili se pozvati na zastari s obzirom da je dug iz 2006 godine? Ovršni postupak je u tijeku.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na zastaru se možete pozvati isključivo u žalbi koju podnosite na Prijedlog za ovrhu. Ukoliko je ovršno rješenje već pravomoćno a račun blokiran,a prošao je rok za žalbu bojim se da nema druge mogućnosti osim dogovora sa vjerovnicima. Ukoliko vam nude nagodbu pokušajte se nagoditi za što manji iznos, pozovite se i na socijalnu situaciju i dr.

   Reply
   1. Anita at |

    Postovani, dobila dam također od ureda Hanžeković takvu obavijest da platim račune za telefon od 02.,03., mjeseca 2006. god, pa će mi oprostiti kamatu. Naveli su rjesenje o ovrsi od 02.mjeseca 2007.g., međutim ja nikad nisam dobila to rješenje i ono nije pravomoćno. Postoji li ovdje zastara? I šta mi je najbolje učiniti?

    Reply
    1. Redakcija at |

     To jest zastara, čak i da je ovrha u pitanju, za nekoliko mjeseci će biti u zastari. Ako vam prije toga ne zagorčaju život

     Reply
 122. igor at |

  Poštovani, zanima me postoji li zastara za uzdržavanje studenta koji isto pravo ostvaruje protuzakonitom sudskom presudom (izgubio dvije godine, a nije zbog bolesti, trudnoće i sl., žalbeni postupak u toku)? Naime, sudskom odlukom presuđeno je da otac i majka uplaćuju po pola presuđenog iznosa. Otac je zaposlen pa mu se ovrhom skida sa računa pola iznosa, a majka je nezaposlena od prosinca 2012. godine, a presuda je obvezuje od svibnja 2012. godine. Studentu je 25. godina i tek je sada upisao 4. godinu na trećem fakultetu i to u jednoj zemlji EU. Trenutno potraživanje prema majci je cca 50 tisuća kuna i povećava se svaki mjesec. Postoji li tu zastara ako se student zaposli ili navrši 26. godinu života. Obzirom da je majka nezaposlena koliko je realno moguće potraživati takav iznos od nje.

  Reply
 123. Zagrepcanka at |

  Postovani,
  prosle godine 1.5.2015. kupila sam stan za koji mi nikada nije dostavljen racun za cistocu, vodu niti komunalnu naknadu za 5. mjesec. U 4. mjesecu 2016. stigla je opomena pred ovrhu na staru vlasnicu za vodu(iako su rezije bile prebacene na mene unutar nekoliko dana po kupnji stana), koju je ona podmirila. Vezano uz taj dogadjaj posjedujem mail u kojem vodoopskrba, nakon usmenog objasnjenja da nikada nisu poslali racun za vodu jer nije izdan racun za komunalne naknade niti za cistocu, a voda se veze uz isto pa se ne salje poseban racun te da je cest slucaj da se pri primopredaji taj prvi mjesec u kojem je doslao do kupnje stana jednostavno ‘izgubi’, odnosno stornira, izmedju ostalog navodi: “Sukladno telefonskom razgovoru, dostavljamo sumarnu karticu naknada. Budući da su naknada čistoće i komunalnog stornirane, iskazala se preplata u iznosu od 60,11 kn.” Isto se vidi na prilogu u mailu. Kasnije u 6. mjesecu 2016. godine stigla je opomena pred ovrhu za komunalnu naknadu, ukljucujuci i kamatu (iako racun nikad nije poslan) koju sam ja platila. Jucer, 30.09.2016, sto je takodjer vise od godinu dana nakon konzumacije usluge za koju nikad nije stigao racun stigla je opomena pred ovrhu koja naravno ukljucuje i kamatu. Da li sam to duzna platiti, koji je postupak u slucaju da imam pravo odbiti platiti racun radi zastare te koliko je izvjesno da ce Sud dosuditi u moju korist? Unaprijed hvala!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Možete pričekati dok vam pošalju Prijedlog za ovrhu, ako pošalju, pa u žalbi istaknuti sve žalbene razloge uključujući i zastaru. Što će sud dosuditi teško je reći, u pravilu su dužni poštovati zakon, nekad to i rade, nekad i ne, međutim, često dosude u korist ovršenika i po zakonu. Lp

   Reply
   1. Zagrepcanka at |

    Hvala Vam najljepsa!
    Lp

    Reply
 124. Vjekoslav Rođak at |

  Poštovani, tekući račun mi je blokiran 2 godine sa oko 4000kn. Do blokade je došlo jer nisam redovito plaćao stambeni kredit nekoliko puta. Rate kredita sam platio zatim u banci na šalteru direktno na partiju kredita, ali mi je ostao blokiran tekući jer nisam podmirio Finine naknade za blokadu i deblokadu i to se nakupilo na 4000kn..pitanje, dali i kad to zastarijeva i što mi je najbolje učiniti…lijep pozdrav

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, nakon što je ovrha već u fazi provedbe, teško je računati na zastaru, oni ju neće prihvatiti niti bilo kakvim automatizmom račun vam deblokirati. Možete se samo pokušati dogovoriti da platite dio glavnice, kamatu da otpišu i da vam deblokiraju račun.

   Reply
 125. Jelena at |

  Postovana, B2 kapital je preuzeo moj dug, ali ne zele mi dostaviti ugovor o cesiji, jer tvrde kako je rijec o poslovnoj tajni. Molim Vas za savjet, te neki konkretan zakonski clanak na koji bi se mogla pozvati da su u obvezi da mi isti dostave. Zahvaljujem.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Oni vas po zakonu moraju obavijestiti o činjenici da su preuzeli dug, a moraju vam i dostaviti presliku Ugovora o cesiji jer se u pravilu ugovor o cesiji radi sa tri stranke, onog tko ustupa dug, onog tko preuzima, i onog tko je dužan platiti. Ako dužnik ne zna po kojoj osnovi i tko je preuzeo njegov dug nije dužan niti plaćati.

   Reply
   1. Jelena at |

    Zahvaljujem na odgovoru. Medjutim, i dalje odbijaju dostaviti ugovor o cesiji, jer bi se tu vidjela cijena po kojoj su otkupili dug. Tvrde kako po ZOO-u nemaju tu obvezu. Imate li mozda neki konkretan zakonski clanak ili tumacenje po kojem bi bili obvezni, a na koji bi se mogla pozvati. Zahvaljujem.

    Reply
    1. Redakcija at |

     Pokušati ću vam pronaći odredbu po kojoj su dužni dostaviti vam Ugovor o cesiji. Čim ga pronađem, objaviti ćemo članak o tome, pa pratite informacije. Hvala

     Reply
     1. Jelena at |

      Zahvaljujem na trudu i pomoci. S postovanjem.

     2. Jelena at |

      Postovana,

      zvali su me na sastanak u B2Kapital kroz dva dana, molila bi Vas odgovor ukoliko ste nasli clanak po kojem su duzni dostaviti Ugovor o cesiji, jer mi od toga sve zavisi kako i sta dalje. Zahvaljujem.

   2. Nebojša Milojević at |

    Supruga je imala mobilnu pretplatu Vip 2002 g.te je ostvarila trošak koji je trebala podmiriti.To je sve neosporno.Trošak je iznosio 1905 kuna.Po oponomućenom odvjetničkom.društvu Borić i Toš dolazi do kontakta gdje oni predlažu da nastali dug otplaćujemo na rate te je tako i učinjeno te se uplaćuje 1621 kuna na jedno pet šest rata.Rečena nam je kriva cifra.2016 godine dolazi do blokade računa sa rješenjem općinskog suda u Rijeci od 2003 godine o ovrsi tj.blokadi računa.Taj dan iznos duga za odblokiranje računa je iznosio 7900 kuna,a sutra dan račun je odblokiran,ali uplatom 8700 kuna.Našim urgiranjem kod odvjetničkog društva Borić i Toš s pitanjem šta je bilo sa novcem koji je bio otplaćivan dug na rate te se oni obraćajući Vip-u dolazi do uplate na suprugin račun sa strane Vip-u u iznosu 1621.Kao prvo zaračunali su kamatu za 1905 zanemarivši onih 1621 kunu što je bilo kod njih te silne godine,a drugo prošlo je 13 godina.ŠTA NAM JE ČINITI DA REVALORIZIRAMO DUGOVANJE OD PRIJE 13 GODINA.HVALA.

    Reply
    1. Redakcija at |

     Morate se obratiti sudu Podneskom radi obustave ovrhe obzirom da ste dug platili i priložite uplatnice. Podnesak naslovljavate na sud koji je Rješenje donio i na broj pod kojim se vodi ovrha protiv vas. U dnu podneska obavijestite da Podensak dostavljate i odvjetničkom društvu direktno. Obzirom da su kako vam kažete blokirali pa odblokirali račun, očigledno je zabuna riješena. Ako krećete u nove bitke dokazivanja njihovih pogrešaka opet ćete biti opterećeni novim troškovima.

     Reply
 126. Vanja Žigolić at |

  Poštovani,
  Bivšem cimeru FINA je sjela na račun zbog dugovanja HRT-u za račune 10.,11.,12. mjesec 2011. godine. U FINI smo dobili imena javnog bilježnika i odvjetničkog ureda. Tamo nam je rečeno da su slali opomenu u 7. i 8. om mjesecu 2012. godine te obavjest za ovrhu u 1. te 3. em mjesecu 2015. godine. Međutim niti jedna od te 4 stvari nisu došle na adrese. Oni tvrde da nikoga nije bilo doma te da su nakon cetvrtog puta obavjestili odvjetničko uredu koje stavlja obavjest na oglasnu ploču suda te se u roku 8 dana nitko nije javio i započeli su ovrhu. Iz odvjetničkog ureda su nas obavjestili da ne moramk platiti 2011 kn nego 1770 kn duga hrt-u i da ce onda oni javito FINI da se odblokira račun. Molim vas za savjet što dalje.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Obzirom da vam je ovrha pravomoćna imate dvije mogućnosti, da pišete žalbu izvan roka što će vam povećati troškove a neizvjesno je što će sud odlučiti po vašoj žalbi, ili da se ako imate mogućnosti dogovorite sa odvjetničkim uredom. Pokušajte se cjenkati sa njima, objasnite da nemate novca, da je došlo do određenih nezakonitosti u postupku na vašu štetu i da je upravo zbog toga i došlo do blokade, navedite što više opravdanih razloga i pokušajte smanjiti iznos koji traže i ukoliko niste u mogućnosti platiti odjednom taj ugovoreni iznos, pokušajte dogovoriti na dvije ili tri rate. Svakako neka naznače da će po uplati povući blokadu .Ukoliko to ne bi učinili kako to tu piše, obratite nam se ponovno na mail pa ćemo na memorandumu napisati podnesak u kojem ćemo mi zamoliti da to naprave. Lp

   Reply
 127. Suzana at |

  Poštovani,

  danas mi je blokiran račun. Nakon odlaska u Finu, receno mi je da mi je HŽ sjeo na račun.

  Naime, radi se o slučaju iz 2006. godine, te je pravomocna presuda izdana 2008. godine u korist tužitelja.
  Svih ovih godina, nikad nije mi došla nikakva obavijest na kućnu adresu. Molim Vas za savjet. Ima li smisla išta poduzimati?

  Zahvaljujem unaprijed na Vašem odgovoru.
  Srdačan pozdrav.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, ako je presuda pravomoćna 2008 godine, onda još nije nastupila zastara. Možete eventualno pokušati tražiti odgodu ovrhe, iz razloga navedenih u Ovršnom zakonu, ili ponavljanje postupka ako imate kakvih novih dokaza na temelju kojih bi se nešto moglo odlučiti u vašu korist. Ali vrlo teško je da ćete u tome i uspjeti.

   Reply
 128. Karlo at |

  Postovani ,dobio sam od odvjetnickog drustva dopis da u roku 8 dana platim dug za HRT po pravomocnoj sudskoj presudi koja je starija od tri godine ,na istu sam se u sporu pozivao na apsolutnu zastaru ,medutim sud je sve jedno presudio u korist hrt ,da li mogu ovrsiti iznos na fini iako je proslo vise od tri godine ,hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako je rješenje pravomoćno, neovisno o tome jesu li vam što slali u tom periodu, mogu vas uvijek ovršiti, na žalost.

   Reply
 129. Marija at |

  Poštovana,
  molim Vas odgovor na jedno pitanje. Naime, u postupku ovrhe nad djecom koju je pokrenuo moj bivši suprug kažnjena sam od strane suda zbog kao nepoštivanja suda na iznos od 2.000,00 kn, žalila sam se , ali naravno da je od strane Županijskog suda Rješenje o kazni potvrđeno u 11 mjesecu 2016. godine. Sada mi ta ovrha stoji na fini. Uspjeli su si naplatiti oko 500,00 kn s tim da je više otišlo na troškove fine nego na državni proračun za novčanu kaznu. Zanima me u kojem momentu se ja mogu pozvati na broj ovršnog spisa da tražim obustavu te ovrhe. Inaće sam nezaposlena već par goidna i vjerojatno neću niti raditi, jer sam samohrana majka 4 malodobne djece. Da li je to rok od 10 godina od pravomoćnosti Županijske odluke ili u mom slučaju uopće nema zastare?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Pišite Poreznoj i tražite da vam se otpiše dio duga, tražite nagodbu sa njima i dogovor. Opišite im svoje socijalno stanje, možda uspijete. U suprotnom nema zastare, na žalost, deset godina.

   Reply
 130. Jadranka at |

  Poštovana !

  Imam nekoliko ovrha i svima je prošlo 10 pa i više godine , sve koga pitam što radit svako me šalje na drugu instituciju . Ja sam na socijali i primam invalidninu s toga necu nikad bit u mogucnosti to otplatit a smatram da je sve daleko u zastari što sad , Zabrinuta 🙁

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako su ovrhe u tijeku, na žalost ne možete se pozivati na zastaru. Možete se eventualno pozvati na činjenicu da ovrhovoditelj nije predao novi prijedlog za ovrhu nakon stupanja na snagu novog Ovršnog zakona, a što je po zakonu bio dužan učiniti. Pisali smo o tome u nekom od odgovora (komentari ispod ovog članka)

   Reply
 131. Marijana at |

  Postovani,
  Molim vas mozete li me uputiti sto je najbolje napraviti u sljedecoj situaciji.
  Naime,
  19.9. sam primila Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, u kojoj se navodi da nisam platila parking kartu na datum racuna 30.11.2012. S dospjecem 10.12.2012.
  U prijedlogu se ne navodi niti marka automobila,niti adresa na kojoj je automobil bio parkiran, niti registarska oznaka automobila.
  Napomenula bih jos kako niti moja adresa nije tocno navedena, odnosno ovo je stara adresa koju sam promjenila ima vise od 3 godine.
  Takoder, niti jednom nisam dobila nikakvu opomenu, niti nikakav racun za ove usluge jer naime imam dokaze da te racune, uvijek platim kako nebi doslo do ove situacije.
  Sada vas molim dali da upalatim taj iznos od 495,00kn+troskove biljeznika+kamate, dali da se zalim pa idem na sud, i sto bi bilo u slucaju da ja platim samo dio toga iznosa (dnevnu kartu) i to im prilozim.
  Da li se u tom slucaju postupak obustavlja, odnosno ne mogu mi blokirati racun?
  Unaprijed velika hvala na paznji i vasem odgovoru.
  Srdacan pozdrav

  Reply
  1. Redakcija at |

   Pozovite se na zastaru i prigovorite neurednoj dostavi. Dakle, klasičan oblik žalbe, uputite im to na broj ovrhe kojom traže naplatu. U žalbi tražite da se postupak obustavi zbog zastare.

   Reply
 132. Rino at |

  Poštovani, molim za pomoć..Punica (na koju glasi HRT pretplata) je dobila Rješenje kojim se odbija zahtjev tužitelja (HRT) za naplatom potraživanja ovrhom na račina. Iz tog Rješenja je također vidljivo da je na snazi ovrha pokretnina koja nikad nije provedena jer se nije napravio popis pokretnina i nisu poduzete ostale radnje. Buduči da punica ima alzheimerovu bolest, ovo nam je prvi glas o ikakvom dugu prama HRT-u, a pogotovo o ovrsi nad pokretninama. Ono što je najinteresantnije, je da je to pokušaj naplate duga “do 2005. godine” ???? Što nam je činiti? kako da saznam koliki je uopće dug / sudski troškovi? Da li možemo koristiti institut zastare obzirom na starost duga i činjenicu da nemamo saznanja da li je punica zaprimila ikakvo rješenje o ovrsi?
  Puno HVALA!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako ste dobili obavijest da se odbija zahtjrev HRT-A kao tužitelja, ne morate učiniti ništa.

   Reply
   1. Rino at |

    Da, ali to je odbijanje pokušaja HRT-a ovrhe na računu, ali su im dali uputu da poduzmu prvo naplatu pokretnina pa ako se nemogu naplatiti onda ide ovrha na račun. Da li to mogu spriječiti ovrhu pokretnina i pozvati se na zastaru?
    Hvala!

    Reply
 133. Bea at |

  Postovana,

  saznala sam da mi je racun blokiran, otisla u Finu…zbor racuna Vip a cca 8.000,00 kn. Zivim u inozemstvu pa postu ne primam redoviti. Nisam dobila rjesenje o ovrsi niti opomenu sa nekim rokom u kojem bi trebala platiti pa se nisam imala prilike zaliti. Sto mogu i da li uopce mogu nesto uciniti?

  Hvala

  Reply
 134. Vlatka at |

  Poštovani,
  otac je preminu 18.08.2011.g, ostavio je iza sebe kredit u Raiffeisen banki, početak otplate kredita bio je 04.03.2010.
  Danas sam dobila Prijedlog za ovrhu temeljem vjerodostojne isprave, 16.09.2016., iako na koverti piše 13.09.
  Otac ima 4 nasljednika, nitko od nas nije potpisao i priznao taj dug. Prije dvije godine, i godine kada je otac preminu poslali su odvjetnici. Pošto je otac platio osiguranje Uniqa paket 3 za kredit ali mu to nisu priznali jer je umro od ciroze jetre a u zdravstvenom kartonu je vidljiv početak bolesti prije sklapanja kredita. Zatim, 2014. godine smo otišli vidjeti koje su nam opcije, pa su nam ponudili otpis kamete ali da svi nasljednici napišemo pismo gdje preuzimamo dug te se potpišemo. To nismo učinili jer sam negdje dobila uputu da ne priznavam dug. Oni nas sada terete za plaćanje kredita plus kamate i zatezne kamate, te da će u roku osam dana učiniti ovrhu. Piše da je javni bilježnik to primio 12.08.2016.
  Pitanje je: Je li kredit u zastari?
  Postoji li mogućnost da nam otpišu kamate ako kredit nije u zastari?
  Što da radimo?
  Unaprijed hvala

  Reply
 135. Nensi at |

  Postovani,

  dana 21. kolovoza 2012. godine dobila sam prijedlog za ovrhu od PBZ CARD d.o.o., kako sam se dogovorila da s njima da uplacujem neke iznose sve je i ostalo na prijedlogu za ovrhu, medjutim u medjuvremenu su me obavijestili iz B2 Kapital kako sam njima duzna, molim Vas za savjet. Hvala i lijep pozdrav.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ne možete biti dužni i jednima i drugima. Očigledno je došlo do razmimoilaženja više različitih službu u PBZ American, pa je jedna služba sa vama dogovorila reprogram, a druga je prodala potraživanje. U pravilu B2 Kapital mora ispuniti određene uvjete da bi mogao nastaviti ovrhu nad vama, ali ako želite što prije riješiti problem i ako ste u mogućnosti rješavati na takav način, možete se i njima javiti i objasniti za dogovor sa PBZ. Ali pazite da se dugovanje ne obračunava dvostruko pa da vas PBZ ne tereti i nadalje, ili obratno.

   Reply
 136. Anita at |

  Poštovani,

  mama mi je imala obrt koji je zatvoren 2008 god., postoji dug prema Poreznoj od cca 40.000,00 kn (sa kamatama), račun je blokiran od 2006 god njihovim ovrhama, od 2008 do danas nije postojao priljev novca jer je nezaposlena a za reprogram duga se nije mogla nagoditi iz gore navedenog razloga. Da li bi se mogla pozvati na zastaru jer je prošlo više od 6 godina ili tražiti obustavu ovrhe po novom ovršnom zakonu? (premda iz 2007 postoji zabilježba na pokretnoj imovini, iako je vrijednost iste danas približno 5.000,00 kn). U međuvremenu, porezna šalje samo uplatnice za dug od doprinosa, nikad nisu poslali nikakav dr dokument. Napominjem kako je nesluženo jedna djelatnica dala na znanje da bolje neka čeka 10 godina te da se onda pozove na zastaru/otpis.
  Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru,
  Srdačan pozdrav!

  Reply
 137. Gđa. at |

  Poštovani,
  u moru pregledanih stranica i članaka koje sam pronašla na internetu, pravo je osvježenje i oduševljenje naletjeti na jednu ovakvu. Članak s jasnim informacijama, a ono što me još više oduševilo, konkretna pitanja i Vaš trud da svakome pojedinačno odgovorite.
  S obzirom da nisam bez razloga pretraživala ovu temu, a kako vidim ima nas puno sa sličnim problemima, molim Vas Vaše mišljenje.
  U HT-u smo neki dan htjeli produžiti Ugovor za kućni paket no nismo uspjeli. U sustavu im se javljala napomena kako postoji nekakvo dugovanje i dok to ne riješimo oni produženje ne mogu odraditi. Jedino što stoji u napomeni je broj predmeta OVRV-III —-/02 po kojem smo dalje saznali da se radi o dugu iz 2001. g. i da se nalazi na Općinskom sudu u Opatiji (preseljen iz Rijeke zbog zagušenosti Riječkog suda).
  Suprug, tada jedva 18-godišnjak, na svoje je ime uzeo mobilni uređaj uz pretplatu za „prijatelja“ i naravno od prijatelja je ostao samo dug po neplaćenim računima.
  Možda je nešto, tada (2001./2002.) i došlo od dokumentacije vezano za spomenuto dugovanje no iskreno nitko od nas se ne sjeća točno. Od dokumentacije u svojoj arhivi imam samo primjerke zaključka o I. i II. javnoj dražbi našeg kauča i regala koje se nisu održale, vjerujem iz razloga što nije bilo interesenata, te dvije potvrde o uplati svaka na 1.000,00 kn od 23.01.2009. i 09.10.2009.
  Od onda do sada još ništa nismo dobili niti od HT-a, niti od suda, niti od javnog bilježnika, niti su mu ikada ovrhom naplatili nešto vezano za to dugovanje. Preostalo dugovanje od 1.700 kn + kamate sigurno.

  E sada, nismo pametni da li da sami povučemo pitanje tog predmeta i to riješimo, pri tome mislim ako se možemo pozvati na zastaru i slično, ili da pustimo kako je (vjerujem da će sud kad-tad to odraditi i stići će nam ovrha), no u tom slučaju kod HT-a će i dalje blinkati ta napomena o dugovanju i ostaje nemogućnost ostvarivanja bilo kakvih povlastica za usluge koje nam sada pružaju?
  Usput rečeno, kada smo 2011.g također na suprugovo ime, zasnivali pretplatnički odnos za kućni paket, nije im iskakala nikakva napomena o dugovanju (ili je, ali im u tom momentu to nije predstavljalo problem).

  Unaprijed zahvaljujem.
  Srdačan pozdrav,
  Supruga

  Reply
 138. student at |

  Poštovani, u desetom mjesecu 2013. sam dobio račun za školarinu na jednom fakultetu sa datumom dospijeća u 12. mjesec iste godine. Je li rok zastare za taj račun 3 godine ili više? Ovrha nije pokrenuta. I da li mogu nakon isteka roka zastare pozvati se na istu te se ispisati i predignuti papire što trenutno ne mogu bez podmirenja duga.

  Hvala puno i lijep pozdrav

  Reply
 139. senko mrkic at |

  T.C me tereti za racun od 7236,78kn duga na obrt iz 6 mj. 2006 god,ali kako sam ga ugasio u tom periodu,Javni biljeznik Vera Marcina iz Zadra mi je dostavila Ovrv:1016/06,rješenje izdano 3.11.2006 poslala uplatnicu koju sam uplatio na ime kako mi je rečeno,Plus dopis od TC za terečenje.Sa uplatnicom sam otišao kod istog biljeznika ovih dana i sve ok.Dok je T.C za isti slucaj tada dao i Handžekovicu u Zagreb ovdje me tereti za 10.000,00 kn za isti racun,drzi me u Fini u blokadi 10 god,i ne priznaje moju uplatnicu,jer Ovrha je iz Zadra pod jednim brojem,a Ovrv:31926/06 iz Zagreba pod drugim brojem za isti racun.Dopis od T.C za terečenje ovdje nema.Kome da ja tužim Handžekovića što sam blokiran u Fini,i nemam pravo koristiti Hrvatske banke punih 10 god.za racun koji je uplacen davne 2006 god.Ja mu saljem svako toliko uplaceni racun ali on se oglušija kao gluva kuja.

  Reply
 140. Masa at |

  Poštovana gđo. Landeka,
  u moru pregledanih stranica i članaka koje sam pronašla na internetu, pravo je osvježenje i oduševljenje naletjeti na jednu ovakvu. Članak s jasnim informacijama, a ono što me još više oduševilo, konkretna pitanja i Vaš trud da svakome pojedinačno odgovorite.
  S obzirom da nisam bez razloga pretraživala ovu temu, a kako vidim ima nas puno sa sličnim problemima, molim Vas Vaše mišljenje.
  U HT-u smo neki dan htjeli produžiti Ugovor za kućni paket no nismo uspjeli. U sustavu im se javljala napomena kako postoji nekakvo dugovanje i dok to ne riješimo oni produženje ne mogu odraditi. Jedino što stoji u napomeni je broj predmeta OVRV-III —-/02 po kojem smo dalje saznali da se radi o dugu iz 2001. g. i da se nalazi na Općinskom sudu u Opatiji (preseljen iz Rijeke zbog zagušenosti Riječkog suda).
  Suprug, tada jedva 18-godišnjak, na svoje je ime uzeo mobilni uređaj uz pretplatu za „prijatelja“ i naravno od prijatelja je ostao samo dug po neplaćenim računima.
  Možda je nešto, tada (2001./2002.) i došlo od dokumentacije vezano za spomenuto dugovanje no iskreno nitko od nas se ne sjeća točno. Od dokumentacije u svojoj arhivi imam samo primjerke zaključka o I. i II. javnoj dražbi našeg kauča i regala koje se nisu održale, vjerujem iz razloga što nije bilo interesenata, te dvije potvrde o uplati svaka na 1.000,00 kn od 23.01.2009. i 09.10.2009.
  Od onda do sada još ništa nismo dobili niti od HT-a, niti od suda, niti od javnog bilježnika, niti su mu ikada ovrhom naplatili nešto vezano za to dugovanje. Preostalo dugovanje od 1.700 kn + kamate sigurno.

  E sada, nismo pametni da li da sami povučemo pitanje tog predmeta i to riješimo, pri tome mislim ako se možemo pozvati na zastaru i slično, ili da pustimo kako je (vjerujem da će sud kad-tad to odraditi i stići će nam ovrha), no u tom slučaju kod HT-a će i dalje blinkati ta napomena o dugovanju i ostaje nemogućnost ostvarivanja bilo kakvih povlastica za usluge koje nam sada pružaju?

  Usput rečeno, kada smo 2011.g također na suprugovo ime, zasnivali pretplatnički odnos za kućni paket, nije im iskakala nikakva napomena o dugovanju (ili je, ali im u tom momentu to nije predstavljalo problem).

  Unaprijed zahvaljujem.
  Srdačan pozdrav,
  Supruga

  Reply
 141. Bozo at |

  Postovani!
  Trebam savjet sto uciniti!hanzekovic mi neki dan poslao dokument u kojem stoji da u roku mjesec dana uplatim dug t-comu koji je bio iz 2mjeseca 2006 godine!i naravno sad je puno veci zbog kamata!ovrsni postupak je pokrent u 6mj2006!i do sada mi nista nisu uzeli!ali prihvacaju da im platim samo dug bez kamata u roku mj dana!dali imam pravo pozvati se na zastaru posto je od pokretanja ovrsnog postupka proslo vise od 10g?hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Imate se prvo pozvati na zastaru ako je prošlo deset godina od kad je nastao dug. I ako ovrha nije već u tijeku. Lp

   Reply
 142. Marija at |

  Poštovani,
  godine 2002.sud je donio rješenje o ovrsi(rušenje temelja kuće ).Ovrha nije bila provediva zbog drugačije situacije na terenu(izgrađenost na tom temelju).Tako stoji u zapisniku suca ovršitelja.Ista ovrha je podnešena 17.7.2016.g. i sudac ovršitelj je ponovo odustao od ovrhe,jer se nije radilo o temeljima,već o kući.Nakon odlaska suca ovršitelja,ovrhovoditelj mi je srušio cijelu kuću na vlastitu inicijativu.Prijavila sam kazneno djelo policiji i ODO-u.Još nemam odgovora.Mimo toga imam li pravo na dovođenje stvari u prvobitno stanje ili ovrhu nad ovrhovoditeljem??

  Reply
 143. Röser at |

  Postovana! 2005 sam zatvorila obrt i ostali su mi nepodmireni dugovi, sad me policija tražila zbog ovrhe. Nisam jos tražila zastaru. Dali mogu sama ili trebam odvjetnika. Radi se o dobavljačima i zdravstveno i mirovinsko. Lijepi pozdrav

  Reply
  1. Redakcija at |

   Policija vas sasvim sigurno ne traži zbog ovrhe. Traži vas ako niste primali poštu, pa moraju utvrditi vaše prebivalište jer to traži ovrhovoditelj, ili ako je netko protiv vas podnio kaznenu prijavu. Najprije se morate javiti policiji pa saznati zašto vas traže, a ovrha je jedan sasvim drugi postupak. Ako znate sami pisati prigovor u ovršnom postupku, možete sami. Ako ovrha nije u tijeku možete se pozvati na zastaru, ako je već pokrenuta, i rješenje postalo pravomoćno, onda je zastara deset godina od dana kad je postalo pravomoćno.

   Reply
 144. Krešimir Zimšek at |

  Gospodo,imam ovrhu od Holdinga,10.000 kn .Javni bilježnik Hanžeković mi šalje uredno,samo Holding,što mogu napraviti???? hvala

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ne znamo kada ste dobili rješenje o ovrsi, je li pravomoćno ili nije? Ako ste rješenje dobili a niste uložili žalbu pokušajte žalbu podnijeti izvan roka. Ukoliko je već sve pravomoćno, obzirom da kažete da je ovrha u iznosu od 10.000 kn pokušajte ponuditi Hanžekoviću da ćete platiti glavnicu uz uvjet da vam otpiše kamatu u nekim razumnim ratama. Iz iskustva znamo da često takvu ponudu prihvate, naravno ako ste u mogućnosti takvo što ponuditi. Napominjemo da se žalbe na rješenja uvijek moraju pisati (osim ako ste zadovoljni sadržajem rješenja), jer samo tako izbjegavate pravomoćnost koju je kasnje jako teško ukinuti.

   Reply
 145. Dejan at |

  Duzan sam vip-u bio 10 000kn prije 5 god..sada je dug vec na 17 000kn mogu li koristiti pravo zastare i ako sam prije 3 god uplatio 50€ na racun et da ublazim stetu.

  Reply
 146. Sanja at |

  Dobar Dan Trebam jedan savijet
  Moj muz je upravo saznao kada je osjetio jednu t-com poslovnicu da su vrsili ovrhu nad njim ,ali on nikad nije znao za ikakav dug.. ovrhu …nista Nije dobio nikakvu obavijest o dugu ili sto . Navodno je imao neki dug 2004 na koje su narasle kamate
  dali se on moze pozvati na zastaru?????
  i sta i gdje to treba poslati????
  Lijep pozdrav

  Reply
 147. Sanja at |

  Dobar Dan Trebam jedan savijet
  Moj muz je upravo saznao kada je osjetio jednu t-com poslovnicu da su vrsili ovrhu nad njim ,ali on nikad nije znao za ikakav dug.. ovrhu …nista Nije dobio nikakvu obavijest o dugu ili sto . Navodno je imao neki dug 2004 na koje su narasle kamate
  dali se on moze pozvati na zastaru?????

  Reply
 148. Vesna at |

  Poštovana gđo Nada Landeka zahvaljujem Vam na odgovoru. Lp

  Reply
  1. lela at |

   poštovana gdjo Nado,
   Zanima me u stvari više stvari jer sam blokirana već godinama po osnovama sudskih resuda koje su zabilježene na Fini.Čitajući vaše postove, ako sam dobro shvatila u mom slučaju bi se mogao povući ovršni zakon članak 369, jer ni jednom od tih istih ovrhovoditelja nisam dobila nikakav pravni dokument.dugovanja su od t-coma, vipa, i nekih privatnih firmi.Najveća stavka je porezni dug koji datira iz 2013 i jos se pred sudom vodi postupak za isti.Druga stavka je Splitska banka koja je dug prodala B2 kapitalu bez da sam dobila pisanu ili ikakvu obavijest.samo sam bila pozvana od njih na telefon i obavještena o situaciji gdje su oni sada ti kojima sam duzna,Uplaćujem im 100 kn mjesečno jer se od poziva nemoguće obraniti.
   Šta učiniti u vezi svega, molim Vas savjet,dai postoji kakav način da se ti dugovi otpišu, iz 2009, 2008, 2006, i 2007 sui sve su upisane u Fini.Napminjem u sve ove godine za ništa nisam dobila opomenu osim za porez i to sa splitskom bankom sta se desilo.
   Hvala od srca!

   Reply
   1. lela at |

    Postovana gdjo,molim vas odgovor,hvala jos jednom!

    Reply
 149. Karolina at |

  Poštovani, 10.4.2014 dobila sam prijedlog za ovrhu i rješenje o ovrsi u jednom dokumentu. Riječ je o minusu u PBZ banci koji nažalost nisam mogla podmiriti, a tada je iznosio 5.981,86kn. U međuvremenu sam otplaćivala dug od American kartice, pa nisu mogli sjesti na račun, te uopće nije pokrenuta ovrha. Međutim PBZ je moj dug u međuvremenu prodao B2 kapitalu, koji je na dan 31.5.2016 iznosi 9.017,89 kn. Pošto sam podstanar i nemam nikakve imovine na sebi, s tog aspekta dug je ne naplativ. Ali me zanima, do kada oni meni mogu sada naplaćivati kamate i ne pokretati ovrhu. Imali su više od godine dana otvoren račun na koji su mogli sjesti i još uvijek mogu. Ali ne oni prodaju moj dug drugima i sad na kraju više ne znam što mi je činiti. Ja sam mislila da će sjesti, pa da se riješim duga, no ovako koliko čitam mogu mi nabijati kamate 10 god. ?
  Unaprijed zahvalna na pomoći.

  Reply
 150. Josip at |

  Pozdrav,
  dobio sam opomenu od komunalne tvrtke za odvoz smeća u kojoj piše da imam dug u određenom iznosu i koji ako ne platim u roku 8 dana će pokrenuti ovršni postupak. Ne navode za koje sam razdoblje dužan, a prema iznosu računa ispada da je to za 3 godine. Da li se mogu pozvati na zastaru? Hvala unaprijed.

  Reply
 151. Marija at |

  Poštovani Hrvatske vode su mi napravile ovrhu na novčana sredstva od 2009god. Napisali su da od 15.3-2009. do 15-03.2016dugujem 696.00 kn.Troškovi za odvjetnika su 312.50 kn.Oni su meni skinuli 1600 kn.Zatezne kamate su 5%do 2015 a dalje 3%.Meni to izgleda previše.Jesu li imali pravo toliko naplatiti i kad nastupa zastara?
  Lijep pozdrav

  Reply
 152. Srdan at |

  Postovani,
  28.11.2006. pokrenut je ovrsni postupak od strane VIPa .Zbog nezaposlenosti i nemogucnosti placanja kamate su se popele sa 3000kn duga na 12000 kn i jednostavno nemam od kuda dati toliki nivsc.Nemam nikakve nekretnine niti pokretnine.Ove godine ce biti 10god i tek prije 3mj sam vidio u PBZ banci da mi je FINA sjela na devizni racun koji je bio u minusu.Htio sam ga zatvoriti al nisu mi dali.Moje pitanje da li s obzirom da nisu se naplatili ni lipe od mene jel moguca zastara u 11.mj.ove godine kada ce biti 10god.od pokrenute ovrhe.Jos sam nezaposlen i ne primam nikakvu pomoc.Hvala na odgovoru unaprijed.

  Reply
  1. ja :(( at |

   Poštovani, imala sam obrt koji sam zatvorila 2012 god. (točnije, poslovnu jedinicu sam zatvorila 2013g) i naime, ostao mi je porezni dug (doprinosi, pdv i ostalo) od 160 tis.kuna, koji je narastao do 2016g na 250 tis.kuna. Tekuci račun mi je blokiran (ovrha) još 2012 god. Od nekretina posjedujem polovicu zemljišta koje smo ja i suprug kupili poslije svatova (2010g). Zanima me da li postoji u mom slučaju kakva zastara?
   Unaprijed zahvaljujem.

   Reply
 153. Vesna at |

  Poštovani, primila sam Rješenje o ovrsi Ovr-xxx/15, na temelju Rješenja o ovrsi iz 2004. za dug prema VIP-u, radi promjene sredstva ovrhe. Na to sam sam poslala Žalbu pozivajući se na zastaru. Sada mi je stiglo Rješenje suda da se upućujem na tužbu radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, također moram priložiti dokaz o tome (primjerak tužbe), u roku 15 dana. Pošto nemam sredstava (nezaposlena sam) tužbu moram sastaviti sama, a neznam kako se formulira. Također ne posjedujem nikakav dokumenat iz 2004. (osim lektronički zapis o promjeni broja predmeta (iz e-građani),pa ne znam kako da dođem do tužbe koju traže da priložim. Molim za pomoć. Hvala. Lijepi pozdrav

  Reply
 154. mario peršić at |

  Poštovani nisam dobio nikakav odgovor na moje komentare od 6 7 2016 u 19,15 min. i u 19, 45 min.

  Reply
 155. SNJEŽANA ČAKAREVIĆ at |

  PIŠEM U IME SINA KOJI JE DOBIO 4.7.16 PRIJEDLOG ZA OVRHU-NA TEMELJU VJERODOSTOJNE ISPRAVE-DOKAZ-RAČUN(KOJI MI NIKAD NISMO VIDJELI)
  OVHOVODITELJ JE KBC OSIJEK
  ON JE BIO U KBC OSIJEK SREDINOM SRPNJA 2 DANA ZBOG NESREĆE NA POSLU I TOM PRILKOM JE IZGUBIO 3 PRSTA. OTPUSTOM IZ BOLNICE NIKO NIJE TRAŽIO DA SE NEŠTO PLATI NITI JE ZA OVIH 5 GODINA DOBIO KAKAV RAČUN.
  TO JE IZNOS OD OKO 2100 KN ZAJEDNO S TROŠKOVIMA OVRHE. NAVODNO SU SLALI RAČUNE I OPOMENE, ALI NA POGREŠNU ADRESU KOJA U NAŠEM MJESTU NE POSTOJI, A KAKO SAD KAD JE OVRHA IMAJU TOČNU ADRESU?
  DANAS TREBA PLATITI ILI IMA SMISLA PISATI PRIGOVOR, ILI DA PLATI, PA POSLIJE DA PIŠE?
  LP

  Reply
  1. Redakcija at |

   Uvijek ima smisla pisati prigovor ukoliko smatrate da imate mogućnosti osporiti. Možete se pozvati na zastaru, kao i da niste dobili nikakav račun i poziv na plaćanje. U parnici ćete to morati i dokazati. Tijekom parničenja – račun će ostati blokiran. Ali i kad platite možete osporavati. Lp

   Reply
 156. Marko at |

  Za vrijeme studiranja u drugom gradu, napravio sam studentski račun i studentsku AMEX kreditnu karticu u PBZ-u negdje 2006. ili 2007. godine. Nakon dvije godine vratio sam se u rodni grad te zatvorio PBZ račun dok AMEX nisam podmirio. Prije jedno cca. 5 ili 6 godina sam dobio telefonski poziv od njih da se dogovorimo za plaćanje u ratama što nisam napravio. Od tada od njih ni traga ni glasa.
  Što se tiče obavijesti o dugu ili ovrsi u bilo kakvom obliku nikad nista nije stiglo. Da li mogu racunati da je doslo do zastare, bilo navedenih duga, racuna ili evtl. ovrhe?
  Moram napomenuti da su mi uplatnice stizale na adresu u gradu u kojem sam studirao dok na adresu u mjestu prebivališta nikada ništa nije stiglo. Hvala!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, kada vam, i ako dođe Prijedlog za ovrhu možete prigovoriti zastari, kao i činjenici da račune niste dobili, niti opomene. Lp

   Reply
 157. Mario Peršić at |

  Poštovani
  Molim za izvinjenje, dopunio bi predhodno pismo izvadkom iz knjige položenih ugovora, u kojem stoji da hipoteku na stan ima grad Zagreb,kao nositelj toga prava od 6 04 1995 god. i sada banka na temelju ugovora o kreditu od 28 7 2005 godine. Interesirajuči se u ministarstvu pravosuđa, banka nebi mogla iči u ovrhu mimo grada Zagreda, jer ako se neplaća gradu otplatna kvota i grad ima pravo na ovrhu, ali uvijek je prisutan, hvala na odgovoru

  Reply
 158. Mario Peršić at |

  Poštovani
  molim odgovor, 25 07 2005 god., sklopljen je ugovor o hipotekarnom kreditu, koji je normalno krenu u otplatu, ali, nakon par godina zbog gubitka posla, dolazi u pitanje otplata. I banka , nakon 10 godina isteklih, prvo 5 2 2016 otkazuje ugovor o kreditu i poziv na plačanje.Zatim 18 03 2016 potpisuje punomoć sa odvjetničkim društvom pravo zastzpanja, zatim slijedi zapisnik javnog bilježnika od 23 3 2016, nadalje odvjetničko društvo piše prijedlog za ovrhu temeljem ovršne javnobilježničke isprave na nekretninu ovršenika radi naplate novčane tražbine, zaprimljeno na opčinskom sudu 15 6 2016 godine i sud donosi rješenje o ovrsi sa troškovima 1 7 2016. Pitam, dali je to zastara, jer od 25 7 2005 pa do 26 7 2016 godine, ništa banka nije poduzimala osim što su slali otplatne lista zbog promjene kamata. Kredit traje do 2023 godine, ali u ovih proteklih 10 godina ništa već u nastupajučoj 11 godini pokreću ovrhu sa 5 2 2016 god. Čitajući na internetu, kada i kako nastupa zasraea na stan, nekretninu, zaključio sam da u ovom slučaju postoji zastara Hvala

  Reply
 159. dalibor antolic at |

  pozdrav zanima me imam vip neplacenih racuna dva racuna od 2002 godine to je na fini vec vise od 12 godina dali se moze traziti zastara ili sta od te odvjetnicke kuce racun je bio jedan 155 kuna drugi 240 a sad je dug 7500 kuna hvala

  Reply
 160. Darinka Dakic at |

  Poštovana,
  Od odvjetničkog društva Hanžeković suprug je dobio dopis o obročnoj otplati po predudi P-3126/04. Presudom Županijskog suda naloženo je suprugu daplati HRT-u iznos dugovanja od 336,00kn što smo i učnili. Koliko se sijećam da smo telefonski razgovarali s računovodstvom HRT-a i rečeno nam je da dugovanja više nema.Napominjem da je presuda suda donesena 09. kolovoza.2005. godine.Društvo Hanžeković traži da im se uplati iznos s kamatama od 1538,53kn a na ime glavnice, kamata,ovršnog postupka te parnični troškovi i to u 6 jednakih mjesečnih rata.Postoji li zastara po ovoj presudi. Hvala vam lijepa

  Reply
  1. Redakcija at |

   Postoji, zastarjelo je potraživanje, ali i pravomoćna presuda čija ovršnost zastarijeva nakon deset godina. Kako se vidi ista je iz 2005 godine, pa je prošao rok od deset godina.Međutim, valja vidjeti kada su podnijeli prijedlog sudu. Prigovorite zastari, ali isto tako i tome da ovrhovoditelj nije u roku od tri mjeseca, od dana stupanja novog Ovršnog zakona na snagu stavio prijedlog za nastavak ovrhe, pa se ovrha temeljem te zakonske odredbe – ima obustaviti.

   Reply
 161. strijelac at |

  poštovana,kad sam poslala mail eosu rekli su da po zakonu o zaštiti podataka i poslovnoj tajni ne moraju meni poslati ugovor ocesiji da je dovoljno samo obavjest odugu iz kojeg se ne vidi niti kolike su kamate niti išta drugo samo iznos duga plus kamate od nekih 57,00 kuna a zašto i kolike su niti slova, ako sam dobro razumjela po zakonu moraju meni poslati ugovor o cesiji i molim vas u kojem zakonu to piše da znam snjima razgovarati lp

  Reply
 162. strijelac at |

  poštovana,radi se o cesiji između banke i eosa pošto je banka prodala dug eosu u fini stoji blokada od banke pošto ja više nisam dužna banci nego kao eosu da li sada u fini stoji ovrhovoditelj banka ili eos da li se to može samo tako zamjeniti na temelju cesije i pošto je dug iz 2011 i do sada nije ništa uplačivano kako rješiti problem s eosom jer od njihovog zvanja se nemože živjeti lp

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ne može se samo tako zamijeniti. Postoji procedura. Prvo, ugovor o cesiji mora se dostaviti dužniku da bi znao kome sada duguje, i koliko je dužan. Drugo, u sudskom postupku, EOS ili neki drugi preuzimatelj dugova može stupiti u ovršni postupak samo na temelju ugovora o cesiji ovjerenog kod javnog bilježnika. U protivnom ne može biti ovršenik.

   Reply
 163. zoran tunik at |

  Na žalost ja ovo ne razumijem :(. Kod mene je ovaj slučaj:
  Navodno nije plaćena voda i grijanje u preriodu od 2009-2011 (pojedini mjeseci) i dolazi Rješenje o ovrsi je 2.6.2016.

  Kad je zastara? 10 godina od tog datuma iz 2016. ili 3. godine na 2011.?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Zastara je od datuma kad dospijeva račun na plačanje. Ako u međuvremenu nije pokrenuta ovrha, onda je zastupila zastara. Pogledajte datum kad je predan Prijedlog za ovrhu. (Rok za zastaru jedna ili tri godine, zavisno od računa).

   Reply
 164. Klara Lukačić at |

  Poštovani/a,
  u prethodnim odgovorima spomenuli ste mogućnost da ako je ovrha u tijeku ovrhovoditelj uvijek može koristiti nove mogućnosti i sredstva, ne samo blokadom po računu već i na drugim sredstvima ovrhe.
  Može li on istovremeno jednom zadužnicom i blokirati račun i tražiti ovrhu npr na nekretninama ili pokretninama, i što se događa ako ovršenik nema nikakvu imovinu? Srdačan pozdrav

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako ovršenik nema imovinu onda je ovrha nenaplativa. Može istovremeno zadužnicom blokirati račun i tražiti ovrhu na nekretninama i pokretninama. Ali za sve se mora poštovati procedura propisana ovršnim zakonom. Znači ako se provodi ovrha na pokretninama, i ako se ne nađu pokretnine podobne za ovrhu (namještaj se ne može plijeniti), onda se u tom dijelu ovrha ima obustaviti.

   Reply
 165. Ivan at |

  Poštovani,

  Dakle ukratko ukoliko se radi o dugovanja za komunalne usluge iz 1998 i ovrhovoditelj uredno gomila ovrhe i pazi da ne isteknu zastare (što je vrlo vjerojatno jer je plaćen za to od strane vjerovnika) nema mogućnosti za zaštitu. Jer prije isteka pravomoćne ovrhe, vjerovnik pokreće novu. I tako možemo u nedogled.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Na žalost, osigurali su se na bezbroj načina

   Reply
  2. Redakcija at |

   Na žalost tako je, po svemu sudeći ovrhovoditelji su u prednosti, jer čim posjeduje pravomoćno rješenje ima niz postupaka koje može koristiti za svoju korist u provedbi ovrha na novčanim sredstvima, na pokretninama, na nekretninama.

   Reply
 166. blaza at |

  Poštovani!
  Nakon gotovo 10 godina blokade i nezaposlenosti izvjestan mi je posao pa sam zatražila od Fine očevidnik o redoslijedu plaćanja, naime imam dug prema Hypo banci na temelju ukidanja minusa 24.000,00. Banka je blokirala račun i proslijedila Fini ovršni dokument koji nisam zaprimila i nisam bila čak sigurna u točan datum dok nisam danas na očevidniku vidjela da je Fina sa danom 01.07.2011. po nalogu banke upisala iznos od 16.000,00, te ponovo 01.09.2012. iznos od 8,000,00, napominjem da je u pitanju jedan tekući račun što potvrđuje i činjenica da je Hypo banka dug prodala B2 kapital početkom 2015. za što nisam dobila nikakvu obavijest osim telefonskih poziva svaka tri tjedna u kojem mi potvrđuju da je trenutni dug 30.236,00 po jednom jedinom računu, odnosno glavnica uvećana za kamate. Nadalje saznajem da se Hypo banka, ne da nije povukla ovrhe, s obzirom da je dug prodala i tereti me B2, već se 26.01.2015. ponovo upisuje u redoslijed plaćanja sa iznosom 24.224,32. Ukupni dug prema Hypo banci iznosi 93.520,29. Sve navedeno je iz Fininog redoslijeda plaćanja. Moje pitanje je, kome i gdje da se obratim. S obzirom da ću se zaposliti planirala sam dići kredit i zatvoriti 30.236,00, i da li ću sa uplatom 1/3 plaće sebe dovesti nepovoljni položaj.

  Reply
 167. Pepica at |

  Poštovani,imam dugovanje za dopunsko zdravstveno osiguranje iz 2003 i 2004 god,gospođa koju sam kontaktirao mi kaže da je provedena ovrha 2005 i 2006 godine na općinskom sudu,a da potraživanje nije naplaćeno od strane firme za koju radim,radi se o iznosu od 2200 kn od toga 1300 kn kamate,ako mi je od suda sta i dolazilo nisam se žalio,dali sada imam mogućnost zastare,hvala.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, napišite sudu da je nastupila zastara pravomoćne isprave. Čisto sumnjamo da će sud prihvatiti vaš prijedlog obustave ovrhe (iako bi morali) ali pokušajte. Lp

   Reply
 168. Dakota at |

  Poštovani,
  imam dug za 2013 i 2014 godinu prema HRT-u koji se nalazi kod jednog odvjetničkog društva. To odvjetničko društvo još nije ovrhu poslalo FINI. Mogu li se pozvati na zastaru?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Nakon godinu dana možete se pozvati na zastaru kad su u pitanju računi za struju i toplinsku energiju, plin, dimnjačarske usluge, čistoću, HRT pristojbu, poštanske usluge, račun za telefon i internet, troškovi imanja poštanskog pretinca, pretplata na novine i slično. Riječ je zapravo o klasičnim računima, a rok za zastaru počinje teći od datuma dospijeća koji piše na vašem računu.

   Reply
   1. Dakota at |

    Hvala na odgovoru. Još jedno pitanje: da li poslati tom odvjetničkom društvu prigovor i pozvati se na zastaru?

    Reply
    1. Redakcija at |

     Poštovani, pokušajte, iako bi trebali poslati sudu na broj ovrhe. Uvijek komunicirate ili sa sudom, ili sa ovrhovoditeljem. Lp

     Reply
 169. Robert at |

  Poštovana,
  najprije da Vam se zahvalim na iscrpnim informacijama koje dajete na postavljene upite. Vrlo nesebično i pohvalno. Osobno sam “upao” u blokirane građane postupkom Banke koji je današnjim Zakonima zabranjen ( ukidanje minusa na trn bez obavijesti ), a nakon toga su slijedile ovrhe zbog nemogućnosti plaćanja raznih obaveza. I to traje već punih 1900 dana blokade.
  U to vrijeme isprobao sam sve moguće načine pokušaja naplate onog što jesam a čak i nisam bio dužan.
  Najbolesniji primjer je ovrha nad 0,00 kn na koju su zaračunati naravno troškovi, temeljem dokumentacije iz godine ( naveden datum ) kada još nisam ni bio rođen. (?!)
  No, upravo danas sam se šokirao novom obavijesti ( ali od strane FINE putem e-građanina ), sa novom ovrhom.
  Pokušati ću Vam približiti ključne podatke, a Vas ljubazno molim za informaciju da li to stvarno prolazi ili je moguća bilo kakva obustava postupka.
  ( dokumente sam dobio “na crno” u Fini uz žaljanje gđe na šalteru, što znači da meni nije ništa ni poslano ni uručeno)
  – 1.6.2016. je na Finu zaprimljen predmet “dostava pravomoćnog riješenja o ovrsi ”
  – U prilogu je predmet HT-a Prijedlog za ovrhu temeljem vjerodostojne isprave ovjeren od javnog bilježnika još 13.1.2010.
  – izvod iz poslovnih knjiga HT sa računima iz 2009.
  – žig pravomoćnosti riješenja od 4.3.2010.

  Na dopisu Fini navedeno je slijedeće:
  “Nakon pokretanja ovršnog postupka, ovršenik je platio dio duga, stoga je za naplatiti ostalo – troškovi ovršnog postupka u iznosu od 697,10 kn”
  Ovrhovoditelj dostavlja broj raćuna HT-a na koji je potrebno uplaćivati obustavljen iznos.

  Ono što mene osobno sada mući, je to da sam ja te račune nedvojbeno platio. Njihove usluge sam koristio sve do2012., pa nebi bilo otvorenih stavki iz 2009.
  Ne sijećam se kojim naćinom, no plaćeni su i nije izvršena prisilna naplata.
  Račun nije bio blokiran zbog te tražbine niti je izvršena prisilna naplata.
  Ukoliko i postoje neki troškovi kako navode, da li su isti u zastari jer je proteklo više od 5 godina i da li je ovo riješenje valjano? Da li se može pobiti na koji način?

  S time da na Prijedlogu za ovrhu se navodi da su troškovi ovrhovoditelja 787,20 kn a ne navedeni iznos.

  Unaprijad Vam se zahvaljujem na odgovoru.

  Robert

  Reply
 170. keks at |

  Pravomoćnom i ovršnom presudom suda utvrđeno je potraživanje vjerovnika prema dužniku u određenom iznosu. Presuda je pravomoćna i ovršna a rok za dobrovoljno ispunjenje istekao je 15. srpnja 2000 godine. Strogom primjenom odredbi 233. ZOO-a, ako vjerovnik ne pokrene ovrhu u roku od 10 godina, zastara nastupa 16. srpnja 2010 godine.

  Podnese li vjerovnik prijedlog za ovrhu 14. srpnja 2010 godine, na nekretninama ovršenika, sud će donijeti Rješenje o ovrsi.

  fuj….lakrdije….! pa toga nema nigdje na planeti osim u hrvatskoj…! nakon 10g. ja se sjetim pokrenuti ovrhu…! pa koja je mogućnost obrane onog tko je dužan? a vjerovnik je lukavo čekao 10 g. i nabijao kamate…! pljačka….!treba mu dat qurac pa metak u čelo nakon takve pokvarene malverzacije…

  Reply
 171. Maja at |

  Postovani,

  Dobila sam kaznu iz 2009 godine od HŽ-a, za neplacenu kartu.Kazna je 500.kn.U roku od 15 dana sam poslala prigovor te zalbu,nakon sto bi od suda u Zagrebu dobila poziv na rociste.

  Sto mi je ciniti? Da inzistiram na zastari?Nakon koliko stupa zastara na ovu temu? Dakle, proslo je 7 godina od kada mi je kondukter napisao kaznu,nikakav prijedlog za ovrhu nit ovrha nije bila ..

  Lp,

  Maja

  Reply
 172. Mario Peršić at |

  Poštovani
  Dana 8 12 2010 godine, dao sam prigovor protiv riješenja o ovrsi javnom bilježniku i sve do zakazanog datuma za pripremno ročište 6 6 2016 godine, nisam ništa o tome obaviješten, tuži me Zagrebačka banka i mislim da sam zbog toga i u HROKU-u. Zakazano pripremno ročište 6 6 2016 god. je zakazano po novom punomočniku odvjetničkom društvu, sa navedenim krivim datumom 10 2 2016,tužitelj Zagrebačka banka,obavještava naslovni sud,da je zaprimio prigovor tuženika dana 10 2 2016 god. , te se na isti očituje kako slijedi
  Ovršenik ( sada tuženik) u svom prigovoru osporava visinu tužiteljevog potraživanja u cijelosti bez pružanja bilo kakovog obrazloženja ili argumentacije, da tužitelj smatra da prigovor u svom relevantnom smislu po zakonu mora biti obrazložen. Radi se o malom iznosu.
  Prošlo je već 5 i pola godina od moga prigovora 8 12 2010, pitam dali tu postoji zastara, jer provjerom kod odvjetničkog društva o kojem se to datumu radi, 10 2 2016, rečeno mi je da je greškom naznačen datum moga prigovora,stvarni datum je 8 12 2010 godine

  Reply
 173. Ivica at |

  Poštovana,
  početkom mjeseca travnja 2016. godine, moja supruga je na adresu prebivališta zaprimila obavijest Odvjetničkog društva iz Rijeke, kojom se obraćaju po nalogu stranke Hrvatski Telekom d.d. (ranije T-Mobile ), u svezi ovršnog postupka koji se pred Općinskim sudom u Zagrebu vodi pod poslovnim brojem Ovrv-xxxx/01, radi naplate dugovanja zbog neplaćenih računa za elektroničke komunikacijske usluge i to u iznosu od 10.855,89 kuna glavnice, 26.870,81 kuna kamate i 5.081,66 kuna troškova postupka. U dopisu joj se nudi mogućnost uplate dugovanja po posebnim uvjetima, odnosno uplata s osnove glavnice i troškova postupka, dakle u iznosu od 15.937,55 kuna, u kojem slučaju bi Hrvatski telekom otpisao dug s osnove zateznih kamata, a što bi trebalo platiti najkasnije u roku od 30 dana od datuma ponude. Želim napomenuti da je dopis dostavljen u poštanski sandučić bez dostavnice te na samom dopisu nije naznačen datum nastanka dopisa, dok je naznačen poslovni broj računa ovrhovoditelja HT-a. Supruga se sjetila da je njen bivši poslodavac tijekom 2005. godine zaprimio zaključak Općinskog suda u Zagrebu od 21.01.2005. godine gdje ga se poziva da joj kao “ovršenikov dužnik uruči rješenje o ovrsi suda od 13.06.2001. godine i potpisanu dostavnicu vrati sudu”. Tada je od poslodavca dobila presliku Zaključka i presliku Rješenja o ovrsi. Iznos glavnice je iznosio 2.900 kuna, kamate 592,00 kuna te sudska pristojba od 300,00 kuna. Pod točkom 1. Rješenja o ovrsi nalaže se ovršeniku isplata glavnice i kamata, pod točkom 2. određuje se ovrha radi naplate tražbine iz rješenje i to pod a)-zapljenom, procjenom i dr, te pod b)-zabranom na 1/3 plaće ovršenika, gdje se nalaže ovršenikovom dužniku da obustavljeni iznos doznači u korist računa ovrhovoditelja i to svakog mjeseca do potpunog namirenja. Iskreno, ne sjećam se da li smo taj dug podmirili osobno ili je eventualno poslodavac izvršio obustavu na plaći. Pokušavajući doznati pravo stanje stvari, supruga je bila na Općinskom sudu u Zagrebu te zatražila uvid u spis, gdje je doznala da je za “spis” napravljen “prijenos” i to 6.3.2006. godine, dok je cjelokupni spis dana 7.10.2011. godine uništen. Na sudu nije dobila nikakvu pismenu obavijest, već samo usmenu. Isto tako supruga je tijekom 2005. godine sa HT-om bez problema zasnovala pretplatnički odnos, iako sam mišljenja da isto ne bi mogla da postoji dugovanje. Telefonski smo kontaktirali HT-om, Službu za korisnike, gdje smo doznali na temelju njenih osobnih podataka, da nemaju u evidencijama bilo kakvo dugovanje. Molim za savjet, što da napravimo, da li da se pozovemo na nastupanje apsolutne zastare, kome da uputimo prigovor ili žalbu, bilo kakav savjet je dobrodošao.

  S poštovanjem !

  Reply
 174. goga at |

  Postovani stiglo je rjesenje pise….Opcinski sud u Sisku po sutkinji toga suda u ovrsnom predmetu ovrhovitelja Privreda d.o.o. Petrinja protiv ovrsenika iz Petrinje radi ovrhe dana 14.ozujka 2012 god.
  Rijesio je :Utvrduje se da je ovrha u ovoj ovrsnoj stvari dovrsena.
  Obrazlozenje : Dana 5. rujna 2011 god. poslodavac ovrsenika,odnosno pravna osoba koja za ovrsenika obavlja poslove platnog prometa primila je radi prijenosa pravomocno rjesenje o ovrsi.Provedbom ove ovršne radnje ovrha je dovrsena (cl.68. ovrsnog zakona).Mozete li mi objasniti sta to točno znaci da li je postupak gotov pa je to otislo u zastaru ili tek slijedi naplata duga.Unaprijed vam hvala…

  Reply
 175. Anto Mikić at |

  Dobio sam prijedlog za ovrhu, a na ime ćerke Marije koja je studirala u Osijeku, a koji kaže “1. Temeljem vjerodostojne isprave – računa broj: 11-00001200 od dana 18.01.2011.godine s dospijećem plaćanja na dan 17.02.2011.godine, ovrhovoditelj ima dospjelu i nepodmirenu tražbinu prema ovršeniku u ukupnom iznosu od 1.009,74 kn.”
  Ovrhovoditelj: KBC Osijek, zastupan od Javnog bilježnika Biserke Abramović, osijek, Kapucinska 17. Moja čerka Marija je tijekom studija završila u bolnici u KBC Osijek dana 06.01.2011. do 10.01.2011. Dio troškova je platio Zavod za zdravstveno osiguranje Orašje BiH, a dio sada oni potražuju. Prvi put smo to primili jučer dana 23.svibnja 2016. godine, s obzirom da nikada niti Marija niti mi nismo ništa primali molimo vas da nam pomognete u rješenju ovog predmeta. Marija je završila studij i sada je u potrazi za poslom, a mi živimo u Orašju. Hvala

  Reply
 176. sanja at |

  poštovani,imam jedan problem naime imam ovrhu od 2011 po jednoj kartici ,kako sam u blokadi već 5 godina ta ovrha čeka red naplate na fini i po njoj nije uplačivano ništa sada je banka prodala ovrhu eosu i oni stalno zivkaju da se uplati barem 100 kuna ,mene zanima da li se mogu pozvati na zastaru ovrke kako ovrhovoditelj nije promjenio sredstvo ovrhe i kako se rješiti eos matrixa jer će me izluditi hvala lp

  Reply
  1. Redakcija at |

   Ako je ovrha u tijeku, a očigledno je, jer ste po toj ovrhi već u blokadi, ne možete se pozvati na zastaru, možete se pozvati na prigovor nedostatka aktivne legitimacije ovrhovoditelja ako nema javnobilježnički ovjerenu cesiju kojom preuzima potraživanja. U tom slučaju nije ovlašten nastaviti započetu ovrhu.

   Lp

   Reply
 177. Mate Miljanić at |

  Poštovani ,radi se o ovrsi na nekretnini od strane porezne uprave pokrenute na osnovi pravomoćne druostupanjske porezne komisije.Naime bio sam odgovorna osoba u doo tvrtki ,porezna inspektorica je utvrdila(navodne)nepravilnosti ,da ne dužim drugostupanjska odbila moju žalbu jer advokat koji je pisao žalbu nije ju napisao u ime svog advokatskog ureda (iako je to uredno naplatio)nego kao savjet u moje ime ali se je pritom zaboravio žalit na zastaru iako je nastupila za dvije od tri godine za koje su me teretili,žalio se samo na činjenicu da me je županijski istražni sud oslobodio krivnje i obustavio istragu,drugostupanjska je žalbu odbacila uz obrazloženje da nije u zakonu kumulativno propisano isto što će reći da me porezna ne mora osloboditi potraživanja bez obzira na presudu istražnog suda unatoč činjenici da članak 26. OPZa izričito propisuje da se poreznim jamcem može proglasiti samo osoba koja je u svom radu počinila kazneno djelo utaje,nezakonitog umanjenja poreza itd.Bilo kako bilo podneo sam tužbu upravnom sudu kao pravni lijek na pravomoćnu drugostupanjsku presudu koji je u prosincu 2014. donio presudu bez mogućnosti žalbe poništio je drugostupanjsko riješenje kao i rješenje kojim sam proglašen poreznim jamcem , iz razloga što su me teretili i za 2003.god. iako tada nisam bio odgovorna osoba što sam dokazao izvadkom trgovačkog suda.Nisam naveo da je supruga podnijela podnesak ovršnom sudu radi zaštite bračne stečevine,koji je počeo sa radom po pravomoćnosti drugostupanjskog rješenja i 2015. joj je stigao odgovor ovršnog suda da nije opće poznata stvar da je djelomična vlasnica predmetne nekretnine te da treba u roku osam dana po pravomoćnosti pokrenuti parnicu za utvrđivanje bračne stečevine kako sam se ja žalio na to rješenje to je išlo na viši sud i do danas nije stiglo rješenje.Nekoliko mjeseci po dobivanju presude upravnog suda moj branitelj je podneo žalbu ovršnom sudu u kojoj je naveo da žalba nije pravovremena jer smo dobili presudu upravnog suda kasnije nego li je pokrenut ovršni postupak, zatražio je poništenje ovršnog postupka, priložio je presudu upravnog suda.Molim vas da mi date savjet vezano za pokretanje parnice za podjelu imovine koju bi trebala pokrenuti moja supruga kako smo mi još uvijek u braku i to bi iziskivalo znatne troškove ,očekujem da bi uskoro moglo stići riješenje županijskog suda na koje sam se ja žalio te će početi teći rok od osam dana za pokretanje parnice za podjelu imovine,mogu li biti siguran da će ovršni postupak biti ukinut na osnovu presude upravnog suda dali je moguć scenarij da provedu ovrhu do kraja odnosno da mi ovrše kuću a da mene upute na neke nove tužbe protiv države ako sam nezadovoljan odlukom napominjem da nas je sedam članova domaćinstva te bi završili na ulici a ako provedemo parnicu za podjelu imovine zadržali bi bar dio imovine ali uz trošak parnice koji za nas nije mali.U slučaju da bude odbijena žalba iz bilo kojeg razloga,što napraviti osim žalbe ili tužbe višem sudu jer ista nebi odgodila izvršenje,u tom slučaju očito je to bi bilo nepoštivanje odluke upravnog suda koji je bio pravni lijek za drugostupanjsku presudu porezne uprave ali što nama to vrijedi ako završimo na ulici.Ne razumijem logiku da se žalba šalje na odlučivanje višem sudu ako je nadležni upravni sud( kojem je tužba bila pravni lijek za drugostupanjsko rješenje porezne uprave)poništio oba rješenja bez mogućnosti žalbe a koja su osnov za pokretanje ovršnog postupka.Uvidom u ovršni sudski spis sam saznao za sudski zaključak da se žalba proslijedi na viši sud.Na slična pitanja mom branitelju (iz razumljivih razloga)on odgovara,u ovoj zemlji sve je moguće (boji se da ga poslije ne hvatam za riječ ukoliko krene po zlu)Unaprijed zahvaljujem!

  Reply
 178. Jasna at |

  Pozdrav, imala sam dugovanje prema operateru Tele2 zbog raskida ugovora. Dugovanje je preuzela tvrtka CEI i s njima sam imala dogovor o plaćanju dugovanja na rate. Nakon toga je stiglo rješenje o ovrsi na koje sam napisala žalbu 03.07.2015. Rješenje na žalbu sam zaprimila 05.04.2016. Zanima me da li računanje zastare sada počinje od 05.04.2016?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Da, točno ako je potvrđeno Rješenje o ovrsi, a odbijena vam je žalba, zastara počinje teći od dana pravomoćnosti donešenog rješenja.

   Reply
 179. petar at |

  Poštovani,
  Nigdje ne mogu pronaći kako i kome se pozvati na zastaru, ako nije pokrenut ovršni postupak.
  Naime, prije 7 godina kad sam prestao dobivati primanja na tekući račun, banka me zatražila da podmirim minus na tom računu. Kako nisam imao od kud, nakon pola godine i nekoliko opomena, dobio sam obavijest da je moj dug prodan agenciji za naplatu potraživanja i da mi je račun zatvoren.
  Od tada me ta agencija zove gotovo svakodnevno i nagovara da uplatim bilo što (kako bi se prekinuo zastarni rok), ali ja to nisam učinio. E sad, budući da oni ne pokreću ovršni postupak, kako i kome da se ja pozovem na zastaru ovog potraživanja od prije 7 godina i skinem ovu agenciju s vrata?

  Reply
 180. liljana at |

  Poštovani,

  Blokirala me fina za HRT dug od 7-12mjeseca 2014god, (sazna od fine) nisam primila OVRHU,
  Što da radim, lijepi pozdrav

  Reply
 181. Marina Milovic at |

  Postovana ja ispricavam.Pisala sam vam vec u vezi svog slucaja radi se o blokadi i ovrsi iz 2005 za dug od 866 kn koji je sad narastao8200 kn za komplet knjiga sve sam napravila kako ste rekli bila sam na Finini uzela broj ovrhe i otisla na sudu ali me nigdje nema u spisima navodno me je tuzi biljeznik nakladnicke kuce Duswvic &Krsovniki njega sam kontaktirala ali kaze kao da me nema ni kod njih pod tom ovrhom vise neznam kud da se obratim .Dali me vi mozete uputiti sta dalje i dali mogu traziti zastaru duga s obzirom da je proslo vise od 10 god i kud se moram obratiti za tim ili bar nagodbu i otpis kamata .Molim.vas pomozite mi jer nevidim izlaz iz ovog zivim na rubu egzistencije nezaposlena sam i nemam od kud to platiti .Unaprijed zahvaljujem na odgovoru .

  Reply
 182. Valentina at |

  Dobar dan, molila bih Vas informaciju. Naime dobila sam od Odvjetničkog društva Hanžeković ovaj dopis;

  Obraćavmo Vam se po nalogu naše stranke Hrvatski Telekom d.d. (ranije T-Mobile Hrvatska d.o.o.) a u svezi ovršnog postupka koji se pred Općinski sud Ogulin vodi pod poslovnim brojem Ovrv-70/04.
  Kao što Vam je poznato navedeni postupak pokrenut je protiv Vas radi naplate dugovanja zbog neplaćenih računa za elektroničke komunikacijske usluge.
  Vaše ukupno dugovanje na dan 05.04.2016. iznosi 2.342,41 a isto se sastoji od glavnice u iznosu od kn 731,98, a zateznih kamata kn 1.266,43 te troškova postupka u iznosu od kn 344,00. Ovim putem nudimo Vam mogućnost uplate Vašeg dugovanja po posebnim uvjetima kako slijedi: ukoliko jednokratnom uplatom podmirite dugovanje s osnova glavnice i troškova postupka, u tom slučaju Hrvatski Telekom d.d. će Vam otpustiti dug s osnove zateznih kamata. ukoliko ste suglasni s gore navedenim prijedlogom, molimo Vas da da uplatu iznosa od 1.075,98 kn izvršite najkasnije u roku od 30 dana od datume ponude na poslovni račun itd. itd. Ukoliko uplatimo smatrati će se da Ht prema nama nema više nikakvih potraživanja iz gore navedenog ovršnog postupka. U protivnom provest će se sudski postupak.

  Sada me zanima, s obzirom da je ovršni postupak iz 2004. godine, što to nije otišlo u zastaru s obzirom da je ovo 2016. god. znači prošlo je 12 god. Bila sam u sudu, tražila uvid u spis, međutim oni spis ne mogu naći tako da ne znam od kada je pravomoćan. Gospođa na sudu mi je rekla da prema broju ovrha je bila ali najvjerojatnije na neku nekretninu (pretpostavlja TV), kada sam je upitala kako ću znati da li je u zastari rekla je da uzmem odvjetnika ili da ćekam da Hanžeković nešto poduzme pa da se onda žalim. Ali što ako oni sjednu na račun? Dug je na supruga i on se ne sjeća ovrhe niti ima kakav dokument. Što mi je činiti, molim Vas pomozite i oprostite na poduljem postu.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Gospodja vam je dobro rekla, ne bi smio vam sjesti na račun bez da vam pošalje novi prijedlog za ovrhu, obzirom da je u prethodnom označen T-Com, onda se ne može neposredno vršiti ovrha u ime Hanžeković, neovisno o tome što su preuzeli potraživanje. Morate dobiti obavijest. Istina je da je bitno saznati kad je rješenje ovršno, ali isto tako je mijenjan ovršni zakon 3 puta od 2004. godine naovima, a pri promjeni zakona ovrhovoditelj je morao dati prijedlog za nastavak ovrhe, u protivnom sud bi morao obustaviti postupak. Dajte prijedlog sudu da po čl. 369. Ovršnog zakona obustave ovrhu iz razloga jer ovrhovoditelj nije u zakonom propisanom roku od tri mjeseca dao prijedlog za nastavak ovrhe uz napomenu da je nastupila zastara ovršne isprave (ovo predmnijevam). Lijep pozdrav

   Reply
 183. Sonja at |

  Poštovana,
  šta da radimo mi koji smo više od 10 godina u blokadi. Ja više ni ne znam tko me je blokirao jer u FINI treba platiti izlistanje dugovanja. Znam da me je ZABA tužila pa se nije mogla naplatiti pa je u međuvremenu prodala nekome dug. Isto tako i PBZCard (dug je iz 2006.), koji je išao prvo preko suda, pa preko nekog odvjetničkog društva i sad preko B2. Ja ne radim i nemam nekretnine.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Bitno je saznati tko vas je ovršio, broj ovrhe, jer vaša komunikacija jedino može teći preko suda, drugačije nema učinka, isto tako morate znati kad je rješenje ovršno. Mijenjan je ovršni zakon 3 puta od 2004. godine naovamo, a pri promjeni zakona ovrhovoditelj je morao dati prijedlog za nastavak ovrhe, u protivnom sud bi morao obustaviti postupak. Saznajte brojeve ovrha, (možda imate kod kuće)i podnesite prijedlog sudu da po čl. 369. Ovršnog zakona obustave ovrhu iz razloga jer ovrhovoditelj nije u zakonom propisanom roku od tri mjeseca dao prijedlog za nastavak ovrhe uz napomenu da je nastupila zastara ovršne isprave (ovo predmnijevam). Lijep pozdrav

   Reply
  2. ivana at |

   Sonja, u FINI možete dobiti očevidnik (ili kako ste ga nazvali – izlistanje dugovanja) za 25 kn ako zatražite da Vam se isti snimi na USB, a ne da Vam oni rade ispis.

   Reply
 184. Josip at |

  Pozdrav, mene zanima ta zastara. Naime postoji ovršni postupak na općinskom sudu za dug splitkoj banci meni i supruzi kao sudužniku. Pošto ja nemam nikakvih primanja niti nekretnina ni pokretnina supruzi su ustezali 1/3 plaće cijelu 2009. god. U siječnju 2010. dobivamo sudsko rješenje da se ovrha obustavlja zbog toga jer vjerovnik nije ponudio drugi oblik ovrhe. I sve je bilo ok do jeseni 2015. kad tvrtka B2 Kapital otkupljuje dug od SP. Banke i sad zivkaju svakih 2 tjedna. Mene zanima da li je to sad novi dug ili se broje godine od rješenja obustave? I drugo da li ova druga tvrtka može ponovo pokrenuti isti proces iako se financijske i materijalne prilike nisu promijenile? Jer eto prošlo više od 6 mjeseci oni sudski ne pokreću ništa nego samo zivkaju.
  Unaprijed hvala na odgovoru.

  Reply
 185. Jasna Tolić Lončar at |

  Lijepi pozdrav,

  Molim Vas za informaciju, postoji li ograničenje na koji iznos se podiže ovrha.Naime imam dug iz 2012 god.od 45,00kn.(EKO-FLOR PLUS d.o.o.Prije par dana sam dobila obavijest od društva Hanžeković, kojim me obavještavaju za dug i ovrhu.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Koliko znam ne postoji ograničenje na iznos ovrhe. Obavijest nije Prijedlog za ovrhu. Pogledajte u toj njihovoj obavijesti ima li gdje broj ovrhe, pa napišite sudu podnesak kojim osporavate tražbinu, napišite da niste imali uopće saznanja o dugu, (sudu, ne Hanžekoviću), te da se radi o tražbini koja dospijeva obročno na naplatu za što je zastara potraživanja tri godine, te je nastupila zastara. U najgorem slučaju, ako nemate informacija o broju spisa, predložite Hanžekovićevom uredu da platite glavnicu od 45 kn, bez kamata, jer će vas kamate i troškovi “pojesti”.

   Reply
  2. Redakcija at |

   Odgovorili smo vam ispod drugog teksta, ne sjećamo se sada koji je to bio tekst, ali postavili ste pitanje i na drugom mjestu, maloprije smo vam napisali odgovor. Lp

   Reply
   1. Redakcija at |

    Bitno vam je saznati kad je rješenje postalo ovršno,broj ovrhe, kod kojeg suda se vodi ovrha. Ovršni zakon mijenjan je 3 puta od 2003. godine naovamo a vaš predmet potpada pod onaj zakon koji je bio na snazi u vrijeme pokretanja ovrhe. Pri promjeni zakona ovrhovoditelj je morao dati prijedlog sudu za nastavak ovrhe, u protivnom sud bi morao obustaviti postupak. Dajte prijedlog sudu da po čl. 369. Ovršnog zakona obustave ovrhu iz razloga jer ovrhovoditelj nije u zakonom propisanom roku od tri mjeseca dao prijedlog za nastavak ovrhe uz napomenu da je nastupila zastara ovršne isprave (ovo predmnijevam). Lijep pozdrav

    Reply
 186. Zdenka Bilobrk at |

  Pozdrav g. Landeki.
  Jutros sam bila u Fini i rečeno mi je da mi je Hanžeković
  blokirao račun zbog duga od 1940.kuna, a za 1.2.3.4.5.mjesec/2010., na ime Rtv-pristojbe.
  Moje pitanje je:zar se može tek tako nekome blokirati račun, bez da ste ga prethodno na neki način obavjestili ?!
  Pa tako iznebuha su radili pljačkaši nekoć !? Ili je ovo novi način ?!
  Još nešto-u 1.mjesecu ove godine sam dobila od tog istog Hanžekovića, 3 uplatnice, ukupno 2000.kuna, a za ‘dug’ iz
  2006.,20007. i 2009. ! U svakoj godini po 3 neplaćene Rtv-pristojbe.Kad sam ih nazvala i upitala što je sa zastarom-rekčeno mi je, ‘da mi zastara vrijedi za 2006. i 2007., ali za 2009. ne ‘!
  Kada sam kazala kako za ta 3 sporna mjeseca iz 2009. imam uplatnice, rekoše da unatoč tome imam platit 490. kuna, nekakvih odvetničkih troškova’!
  E, pa platila sam.
  Eto, da provam samo malo još rezimirat ovo što rekoh..
  Znači, u 1.mjesecu smo obaviješteni da nam slijedi pljačka/ovrha!
  Sada, danas, u 4.mjesecu, ja i moja obitelj i nismo bili te sreće !
  Nikada i ništa od tog odvjetničkog ureda nama nije poslana kao upozorenje, da smo nešto dužni u 2010!
  Uzeli su mi jutros 2000 kuna !!!
  Pa do koje će godine to moj suprug, rintat za tog Hanžekovića ?!

  Reply
 187. stjepan at |

  Poštovani, dobio sam rešenje o ovrsi po osnovi čl.28.,čl.35 st.2., čl.37, a u svezi s čl.252b.I čl.252c. Ovršnog zakona ,a u pogledu troškova ovrhe po čl.14, st.4 tog zakona, donese rešenje o ovrsi
  Određuje se ovrha
  A) pljenidbom plače -po (čl.252g.OZ-a uvezi sa čl.149.OZ-a)
  B) u slučaju da ne uspije provedba rešenj pod A),
  određuje se ovrha opčenito na imovini(čl.252 c.OZ-a)i ne moze zatrazit izvansudska ovrha(čl252h.st.2OZ-a).
  dug banci od 01.07.2003g.
  osiguranje platilo banki dug te mi poslalo ovo rešenje o ovrsi s 10.07.2008g.od tad mi je blokiran racun na fini te su prosle više tri godine bez ikakvih primanja novčanih sredstva.
  A u međuvremenu su poslani svi potrebni papiri za otpis duga ali još uvjek ništa se ne događa i račun mi je dalje blokiran.
  Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru.
  S postovanjem!!

  Reply
  1. Redakcija at |

   Odgovorili smo vam na komentar ispod teksta Kako i kada nastupaju zastare na ovrhu.

   Reply
 188. Marina Milovic at |

  Pozdrav.Moje pitanje za vas u vezi zastare duga .Moj problem je sto sam prije 10 godina uzela koplet knjiga kuharica od trgovackog putnika Dusevic&Krsovnik i nisam ih otplatila u cijelosti zbog otkaza na poslu ostalo mi je neki 800 kn.Nisam bila u banci 10 god racun mi je mirovao da bi mi sad oni tamo rekli da sam blokirana i da idem u Finu tamo su mi rekli da imam ovrhu od 4600 kn a nisam dobila nikakav dopis o tome ni jednom nikakvu tuzbu i slicno strasno me sokirala cijela situacija jer nemam od kud platiti taj dug majka sam cetvero dijece i zivimo na rubu egzistencije od suprugove place koja je 32000 kn i jos pod kreditom.Pa me zanima dali imam pravo traziti zastaru duga i kome da se zalim jos bi nekako platila glavnicu duga ali za ovrhu stvarno nemam.Unaprujed zahvaljujem na odgovoru

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovana, prvo morate iz FINE pribaviti broj ovršnog postupka i saznati tko je poslao Rješenje o ovrsi. Zatim se na navedeno Rješenje možete žaliti, jer prije za njega niste znali, u žalbi možete istaknuti zastaru jer je zastara po obročnim računima tri godine, to učinite što prije. Isto tako možete se dogovoriti sa ovrhovoditeljem, da vam povuku ovrhu, objasnite im u kojoj se situaciji nalazite (najbolje pismeno), te im obrazložite svoje stanje. Ima situacija u kojima ovrhovoditelj doista izađe u susret ovršeniku obzirom na socijalno stanje i da ste bez posla. Lijep pozdrav!

   Reply
 189. tajana at |

  Poštovana,

  primila sam dopis iz ureda odvjetnika Hanžekovića o tome da imam izvjestan dug prema Hrvatskom telekomu d.d. u to doba još T-mobile .
  Budući da nije u prilogu dopisa bila priložene dokumentacija za naplatu potraživanja, ne znam o čemu se radi. Njima sam poslala dopis, zvala telefonom.. odgovora nema. Niti mogu pronaći svoj predmet u bazi E predmeti. U dopisu je navedeno da se protiv mene vodi postupak pod brojem Ovrv-3068/03. Nikada do sada nije bilo pokušaja naplate niti su me blokirali.

  Zanima me, što mi je sada činiti? Kome da e žalim? Sudu? Hanžekovićima?

  Molim za savijet..

  Unaproijed hvala,
  Tajana

  Reply
 190. Hoya at |

  Poštovani. Imam ovrhu od telekomunikacija. Vec 2 godine na racunu. Koliko sam razumio, treba proći 10 godina da mi nastupi zastara na tu ovrhu? Hvala

  Reply
 191. Dijana at |

  Dobila sam 2012. pravomoćno rješenje,po kojem mi fizička osoba duguje veći novčani iznos.Odvjetniku sam potpisala punomoć za zastupanje,sredstva u slučaju naplate bi prvo sjela na njegov račun,pa tek potom na moj.Od tad pa do sad,uspjela sam jedva dobiti jednu informaciju,da je pokrenut Ovršni postupak na FINA-i…budući da ne mogu doći do odvjetnika niti informacije,što se događa,koje su radnje poduzete…molim da mi napišete koje su procedure u vezi Ovrha:kojim redoslijedom ide Ovršni postupak,gdje mogu provjeriti da li je nešto poduzeto,i kako (budući da od odvjetnika dobijam poluinformacije ili je na putu ili bolestan…).
  I kada nastupa zastara,obzirom da je presuda postala pravomoćna 2012.
  Hvala !

  Reply
 192. stanko božić at |

  Poštovani, student sam redoviti, ne radim i nemam nikakva primanja, jedino po ljeti radim sezonske poslove preko ugovora, Dobio sam početkom ove godine ovrhu iz Fine od 2014. radi kazne prelaska pješačkog pod crvenim svjetlom od 300 kn. Nikad nisam dobio nikakvo rjesenje o prekrsaju a kaznu nisam htio platiti na licu mjesta jer se nisam osjećao krivim za taj prekršaj a niti mi je gospodin policajac dao papire od te kazne samo je od mene uzeo podatke tj. pogledao mi je osobnu iskaznicu. Sada, blokiran mi je račun u banci i svaki mjesec idem sve vise u minus jer si nemogu produziti studentski paket dok mi traje ovrha na racunu i jucer si nisam mogao produziti vozacku na MUPu jer mi govore da sam na dužničkoj listi, pa kakav sam ja to prometni prekršaj učinio? Ja sam odmah čim je stupila ovrha podnio žalbu koja mi je odbijena, napisali su da je rok moje žalbe prošao odavno. Kako mogu rjesit taj problem jer za kaznu sada trebam platiti 750 kn, pitao sam ih dali mogu na rate i odbili su, a bez vozackog nemogu ovo ljeto raditi

  Reply
 193. Božica at |

  Poštovani, molim za pomoć. Bila sam obrtnica, imala sam malu voćarnicu. Obrt sam zatvorila 8.1.2008.g.2004.g došao je inkasator HRT-a. U voćarni je svirao mali tranzistor. Naplatio mi je (koliko se sjećam) nakakvu kaznu na licu mjesta. Nikada poslije nisam dobila nekakvu uplatnicu za plaćanje HRT pristojbe, niti bilo kakove opomene.Ovih dana primila sam 5 obavijesti o ovršnim postupcima datiranih 1.4.2016.i to za periode: 7-12/2005, 1-6/06,7-12/06,1-6/07,7-12/07g. i naslovljenih na ime i prezime, Voćarnica Božica i maju adresu stanovanja. Koje su mi mogućnosti s obzirom na protekle godine potraživanja(zastaru), i ne znanje o postojećem dugu? Da li trebam dobiti kakvo rješejie o ovrsi i imam li pravo žalbe? Unapred zahvaljujem. Božica

  Reply
 194. marija at |

  Suprugu je danas dosla ovrha na dug ht-u iz 2002. Stoji da je rjesenje o ovrsi doneseno 2003 na zapljenu nekretnine (nikad nista nije doslo) medutim, 10.2 dosao je ovrhovoditelj da popise imovinu a kako muz nema nista na sebi, ovrhovoditelj je na prazni papir to napisao i suprug je potpisao. A danas je stigla ovrha da kako se nemogu naplatit zapljenom imovine da su svi racuni blokirani (suprug ne radi, nema primanja niti ikakvu imovinu). Na kraju stoji da nema pravo zalbe jer se mogao zaliti na predhodno rjesenje, ali nista nikad nije dobio. Da li je ovo zastara?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Teško je ovako reći, ali sudeći po ovome što ste napisali, zastarjelo je i ovršno rješenje iz 2003. godine. Međutim, ako su poduzimali nove radnje mogu se pravdati da zastara nije nastupila. Ako se suprug nije prethodno žalio, iz njemu poznatih razloga, može pokušati sa izvanrednom žalbom, obzirom da kažete da nikad nije dobio rješenje o ovrsi. Provjerite u spisu, ako nema dostavnice, odnosno ako je dostava neuredna, možete podići izvanrednu žalbu.

   Reply
 195. marijana at |

  Postovani….naime situacija je ovakva….radi se o dugu prema tadasnjem hrvatskom telekomu gdje je 2008.godine donesen ovrsni prijedlog kojeg je sud obustavio 2012.godine….ovog mjeseca ove godine od famoznog odvjetnickog drustva na kucnu adresu stize dopis sa prijedlogom da se dug otplati jednokratno ili u protivnom ide progon preko suda sa pripadajucim kamatama od 10 000kn…..radi se o glavnici od 7 000kn…. Dakle imam li pravo pozvati se na zastaru duga????

  Reply
  1. Redakcija at |

   Trebali biste vidjeti kakve su odluke koje je sud donio, i po kojoj osnovi je sud donio Rješenje o obustavi. Nakon toga, u spisu trebate vidjeti koje su radnje poduzete nakon tog Rješenja o obustavi. Ako ovrhovoditelj nije stavio prijedlog za nastavak ovršnog postupka, i ako sud nije donio nikakvo rješenje nakon rješenja o obustavi ovrhe, onda Hanžeković ne bi smio provoditi ovrhu. Bitno vam je saznati kad je rješenje postalo ovršno, broj ovrhe, kod kojeg suda se vodi ovrha i koje su odluke donešene u postupku. Ovršni zakon mijenjan je 3 puta od 2003. godine naovamo a vaš predmet potpada pod onaj zakon koji je bio na snazi u vrijeme pokretanja ovrhe. Pri promjeni zakona ovrhovoditelj je morao dati prijedlog sudu za nastavak ovrhe, u protivnom sud bi morao obustaviti postupak. Dajte prijedlog sudu da po čl. 369. Ovršnog zakona obustave ovrhu iz razloga jer ovrhovoditelj nije u zakonom propisanom roku od tri mjeseca dao prijedlog za nastavak ovrhe uz napomenu da je nastupila zastara ovršne isprave (ovo predmnijevam). Lijep pozdrav

   Reply
 196. Drago at |

  Za vrijeme studiranja, davne 2000., prijavio sam na svoje ime internetsku uslugu u podstanarskom stanu. Nakon nekoliko mjeseci sam odselio u drugi stan, ali slijedom okolnosti i vlastitog nemara u to vrijeme, nisam odjavio navedenu uslugu i na koncu kompletno zaboravio na to.
  U medjuvremenu, do danasnjeg dana, nikad nista nije stiglo, nikakva obavijest o dugu ili ovrsi u bilo kakvom obliku. Da li mogu racunati da je doslo do zastare, bilo navedenih duga, racuna ili evtl. ovrhe?
  Takodjer moram napomenuti da sam u tom stanu imao uredno prijavljeno boraviste. Hvala!

  Reply
 197. Kristina at |

  Pozdrav, suprugu se 2007. godine porezna uprava upisala na kuću. Nakon toga dobiva redovito uplatnice. Je li moguće da taj dug ode u zastaru skupa sa kamatama ili nema zastare s obzirom da su se upisali na nekretninu?

  Reply
 198. đuro mihalic at |

  imam dug prema komunalnom poduzecu od 1800 kn nikada mi nisu uzimali smece .dobio sam sudski poziv i sudac je donio presudu rekavsi da nemam pravo zalbe na tu presudu .komunalno poduzece se upisalo na moju nekretninu kome da se zalim i dali postoji zastara za to?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Morate imati pravo na žalbu, to pravo vam ne može nitko uskratiti, pa možete podnijeti i izvanrednu žalbu i nakon proteka roka, uz opravdanje koje navedete. Isto tako, imate pravo za podići tužbu pred Upravnim sudom. I za upis ovrhe na nekretninu morala vam je Gruntovnica poslati rješenje pa da se na njega žalite. Ako niste ništa dobili, otiđite u Zemljišno knjižni odjel nek vam daju rješenje. Zastara za komunalnu naknadu po računima je tri godine od dana dospijeća računa, ali za pravomoćno rješenje i pravomoćnu presudu je zastara deset godina.

   Reply
 199. Tanja Kufner at |

  Poštovani! Nakon koliko vremena dolazi do zastare poreznog duga? /mirovinsko, zdravstveno i porez na dohodak/

  Unaprijed se zahvaljujem

  Reply
  1. Redakcija at |

   Nakon šest godina ako ništa nije poduzimano tijekom tih šest godina od strane porezne uprave!

   Reply
 200. Ivan Lustek at |

  A sta je sa dugovanjima koja su vec na FINA-i i pravomocna su.recimo ja imam dug u ht za mobitel dal se ja mogu pozvat na zastaru tj da je to otislo nakon god dana u zastaru?

  Reply
  1. Redakcija at |

   Poštovani, na žalost ne možete. Ovrha koja je pokrenuta po pravomoćnom rješenju o ovrsi, zastarijeva nakon deset godina. Osim, u iznimnim okolnostima ako rješenje niste dobili, možete otići u FINU, zatražiti broj pod kojim se ovrha vodi, zatim otići na sud da vam daju ovjereni preslik, ili samo preslik rješenja i podnijeti na isto žalbu. Potom, kad podneset žalbu kod istog tog suda možete podnijeti Prijedlog za odgodu ovrhe, iz razloga jer ste podnijeli žalbu po kojoj se rješava pitanje duga. Ali sve to možete samo ako već niste to sve prije učinili, pa su vam možda odbili žalbu. U tom slučaju onda je sve pravomoćno.

   Reply
   1. andrea at |

    Postovani, 2009. Donesena je pravomocna presuda u korist tuzitelja(mog polubrata) u kojem je tuzio moju majku,brata i mene i potrazivao nas odredeni iznos novca jer zivimo u nekretnini koja nam je ostala iza smrti naseg zajednickog oca.NEkretnina je u podijeljena -jedna polovica mojoj majci,a druga polovica na moju majku,brata,mene i polubrata. Znaci,moj polubrat ima u vlasnistvu jednu osminu i sud mu je dosudio u korist,moramo mu isplatiti 59 000 kn plus kamate sto koristimo njegovu 1/8kuce. Zapravo ne koristimo jer ta kuca stoji prazma i ne polazemo pravo na nju. 2014.god je kuca isla na sudku drazbu sto nismo osporavali,ali se on odlucio 2015.da ce nam sjesti na racun kako bi to naplatio. Dobila sam rjesenje o ovrsi te sam htjela platiti 20000 kn kao dio svog “duga'”,ali mi je receno da ne mogu jer smo u tuzbi svi troje te da ako mi sjedne na racun ,skidat ce mi cjelokupan iznos. Majka i brat su u blokadama pa ce im stati u red. U meduvremenu sam sama sebi blokirala racun na 8 god (ne pitajte kako) dok me smislim rjesenje pa mi je polubrat stao u red. Postoji li tu kakva mogucnost zastare ili kakvo rjesenje jer mi odvjetnik nije ponudio nikakvo rjesenje osim da se sama blokiram na odredeni nacin dok ne smislimo nesto bolje?

    Reply
 201. Marija Žuvela at |

  Molim Vas zašto ovo ne možemo isprintati.

  Reply
  1. Redakcija at |

   Postovana možete isprintati, označite cijeli tekst (zatamnite ga) pa kliknite na print.

   Reply
   1. Svježana Pivac at |

    Poštovana , da li i kada nastupa zastara ako je vlasnik trgovačkog obrta u blokadi a blokiran je aktiviranjem zadužnice za isporučenu a neplaćenu robu ? Hvala

    Reply
    1. Redakcija at |

     Na žalost, zastara ne nastupa, zadužnica ima svojstvo ovršnosti 10 godina, a ako je ovrha u tijeku ovrhovoditelj uvijek može koristiti nove mogućnosti i sredstva, ne samo blokadom po računu već i na drugim sredstvima ovrhe.

     Reply
     1. stjepan at |

      Poštovani, dobio sam rešenje o ovrsi po osnovi čl.28.,čl.35 st.2., čl.37, a u svezi s čl.252b.I čl.252c. Ovršnog zakona ,a u pogledu troškova ovrhe po čl.14, st.4 tog zakona, donese rešenje o ovrsi
      Određuje se ovrha
      A) pljenidbom plače -po (čl.252g.OZ-a uvezi sa čl.149.OZ-a)
      B) u slučaju da ne uspije provedba rešenj pod A),
      određuje se ovrha opčenito na imovini(čl.252 c.OZ-a)i ne moze zatrazit izvansudska ovrha(čl252h.st.2OZ-a).
      dug banci od 01.07.2003g.
      osiguranje platilo banki dug te mi poslalo ovo rešenje o ovrsi s 10.07.2008g.od tad mi je blokiran racun na fini te su prosle više tri godine bez ikakvih primanja novčanih sredstva.
      A u međuvremenu su poslani svi potrebni papiri za otpis duga ali još uvjek ništa se ne događa i račun mi je dalje blokiran.
      Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru.
      S postovanjem!!

     2. Redakcija at |

      Na žalost, radi se o ovrsi na temelju regresnog potraživanja. Osiguranje je platilo banci a potom je ovrhom pokrenulo naplatu od vas. Ako je račun blokiran od 2008. godine, to vjerovatno znači da ovrha datira negdje iz 2006 godine, možda i od ranije. Treba vidjeti točno od kojeg datuma, pa provjeriti koji Ovršni zakon je mjerodavan za vaš slučaj. U međuvremenu je Ovršni zakon iz 2012. godine odredio da ukoliko ovrhovoditelj nije podnio valjani prijedlog za nastavak ovrhe, ovrha se ima obustaviti. Provjerite od kojeg datuma je ovrha, potom zatražite od suda da se ovrha obustavi obzirom da ovrhovoditelj nije ispunio odredbe propisane Ovršnim zakonom – nije podnio Prijedlog za nastavak ovrha, a ovrha je nenaplativa jer nema sredstava na računu iz kojih bi se mogao naplatiti. Lijep pozdrav!

     3. Redakcija at |

      Bitno vam je saznati kad je rješenje postalo ovršno,broj ovrhe, kod kojeg suda se vodi ovrha. Ovršni zakon mijenjan je 3 puta od 2003. godine naovamo a vaš predmet potpada pod onaj zakon koji je bio na snazi u vrijeme pokretanja ovrhe. Pri promjeni zakona ovrhovoditelj je morao dati prijedlog sudu za nastavak ovrhe, u protivnom sud bi morao obustaviti postupak. Dajte prijedlog sudu da po čl. 369. Ovršnog zakona obustave ovrhu iz razloga jer ovrhovoditelj nije u zakonom propisanom roku od tri mjeseca dao prijedlog za nastavak ovrhe uz napomenu da je nastupila zastara ovršne isprave (ovo predmnijevam). Lijep pozdrav

Leave a Reply