Abeceda finih zalogaja u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je u svom blagdanskom, glazbenom izdanju 5.12. – istarsku vinariju POLETTI iz Višnjana.
Priča obitelji Poletti počinje 1842. godine kada je nono Piero Bernobich od svojeg tasta kupio zemlju za sumu od 113 fiorina i na njoj sagradio današnju kuću i osnovao obitelj. Nakon njega bili su nonići Marco, Antonio-Nin, Eugenio-Šenio i tata Mario Poletti. Poljoprivredno gospodarstvo Poletti stvoreno je njihovom mukom i samoodricanjem, a Piero Poletti s obitelji nastavlja njihovo djelo … Početak je to priče o tradiciji, o strasti, o ljubavi prema zemlji, lozi i vinu koja traje već stoljeće i pol. Ali nije u priči Poletti samo vino, puno je toga za ispričati. Vino i tradicija, vino i glazba – neke su od tema koje su spomenute, a tema glazbe u vinu detaljno je razrađena u ovoj glazbenoj i plesnoj Vinskoj srijedi Poletti.
Piero Poletti je, osim iznimnih rezultata u proizvodnji vina i ulja, glazbeno obrazovan – bio je DJ, stoga glazba i dalje zauzima važno mjesto u njegovu životu. Potaknuti idejom da se vina izraze određenim žanrom i pjesmama, a ne samo klasičnim opisima boje, mirisa i okusa – organizatori su osmislili jedinstven wine & music događaj: svako su vino vinar i gosti opisali pridjevima koji su se mogli naći poslije i u Pierovim odabranim pjesmama, od mlade i malo starije, macerirane malvazije, preko zavodljive ružičaste Rosselle do buntovnoga terana i velikog gentlemana Cabernet sauvignona. Svaki je gost, koji je pogodio žanr ili pjesmu, dobio i bocu vina na dar! U izbor pjesama nije uvrštena arhiva – na nju su Polettiji iznimno ponosni, uz autohtone tradicijske priče vinarije, u njihovu je podrumu poseban i svečan trenutak, kada Piero s prijateljima otvori arhivsko vino. Arhiva nam puno govori o vinaru, o njegovu odnosu s vinom, o povijesti vina. I te su večeri posjetitelji Basementa imali čast kušati arhivski Teran 2009 – u najboljim godinama i Chardonnay 2000, čiji se potencijal i ovdje potvrdio jer vino je i dalje bilo u dobroj formi. Uz vina i glazbu, zalogaji su bili odabrani uz svako vino posebno: uz malvaziju miješani kravlji-ovčji tvrdi sir, uz rosé – meka i podatna gorgonzola dolce, pristigla netom iz Italije; uz teran pršut, a s cabernet sauvignonom poslužena je jelenja salama uz domaće slatko od divlje borovnice. Maleni, ali ukusni zalogaji lako su ponovljivi u svačijem domu – i svaki su put na vinskim srijedama u Basementu – posebni smišljeni i drukčiji.
Fotografije: Julio Frangen Foto
Marija Vukelić, prof. & WSET Level