VIDEO: Hrvatski intelektualci u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici izložili teme i vizije oporavka Republike Hrvatske

U Zagrebu je  15. ožujka 2018. godine u organizaciji Hrvatskog svjetskog Sabora Dijaspore, u Velikoj sali Nacionalne sveučilišne knjižnice, održan jedan od najznačajnijih  skupova Hrvata iz cijelog svijeta, kakvi skupovi već dugo vremena  nisu održani, posebice sa temama koje su od bitnog značaja za Hrvatsku. 

Na Skupu su obuhvaćene najznačajnije teme za Hrvate i Hrvatsku, o kojima bi trebalo daleko češće govoriti i pisati, a još više na njima raditi kako bi se gospodarsko stanje, pravosuđe, zdravstvo, demografska slika,  promijenile nabolje.

Skup je uvodnim govorom započeo mr. sc. Niko Šoljak,  prof.dr.sc. Ivan Miloš na temu “Gospodarska obnova Republike Hrvatske,  mr.sc. Niko Šoljak na temu “Sustav izravne demokracije”, prof.dr.sc. Tomislav Sunić o temi “Hrvati izvan Domovine – jučer, danas i sutra”, prof. dr.sc. Janko Herak o temi “Hrvatski akademici izvan RH i njihova uloga u povezivanju hrvatskih znanstvenika iz Hrvatske i svijeta”,  mr.sc. Zdenko Bando izlagao je na temu  “Branitelji i njihova uloga o očuvavanju moralnih vrijednosti hrvatskog društva”,  mr.sc. Barbara Bulat govorila je o povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske te predstavila i časopis “Prirodoslovlje”, mr.sc. Krešimir Galin izlagao je na temu “Hrvatska etnologija-društvena potreba, istraživanja i primjena.  Medicinska sestra Snježana Častven govorila je o potrebi nadzora nad institucijama koje vode brigu o djeci i starijim nemoćnim osobama,  dok je mr.sc. Zora Meštrović  dr. med.  iznijela Znanstveno-metodološke aspekte za razvoj svijesti hrvatskog naroda.  Skupu su nazočili i Hrvati iz Dijaspore, a što svakako predstavlja dobar korak prema poveznici trenutno nikad razjedinjenije Hrvatske.

Autor: Nada Landeka, foto: screenshot

Potrebno je načiniti most koji će povezivati Hrvate diljem svijeta, kako bi ujedinjeni i u zajedništvu pobijedili  korumpiranu aždaju, postigli gospodarski oporavak, oporavak zdravstva Republike Hrvatske,  a posebice uredili trenutno katastrofalno stanje u pravosuđu  –  moglo bi se sažeti u jednu rečenicu rezime jučerašnjeg Skupa.

Kada je Harald Eia snimio objašnjenja vrhunskih znanstvenika koja su temeljena na egzaktnim i empirijskim istraživanjima, čiji su rezultati bili u potpunoj suprotnosti s rodnom teorijom, vratio se u Norvešku i pokazao snimke istraživačima Nordijskog rodnog instituta.

Nakon što su “rodni znanstvenici” bili suočeni s rezultatima empirijski provedenih istraživanja ostali su bez riječi, počeli su mucati, pozivati se na osobno iskustvo, na nepogrješivost svojih teorija, na nadmoć svoje teorije nad empirijskom znanošću, počeli su omalovažavati druge znanstvenike i njihov rad i sve na takav način da se praktički i neutralni gledatelj osjeti osupnut i posramljen.

Najzanimljivije je možda to da njihove dogmatske tvrdnje nisu pobili znanstvenici konzervativnog ili kršćanskog opredjeljenja, već liberalni znanstvenici od kojih se nekoliko njih javno izjašnjava homoseksualcima, tako da ne može biti govora o nekom krivom tumačenju činjenica ili nekoj, kako to često čujemo, kršćansko-konzervativnoj zavjeri protiv ljudskih sloboda.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava o izloženim temama i zaključci.  O skupu pogledajte u videu

Koordinator mr.sc. Niko Šoljak

GALERIJA: