AKADEMIK JOSIP PEČARIĆ Pismo Akademiji – “Među 24 uzvanika na Glavnoj Skupštini HAZU “pravi predstavnici hrvatske umjetnosti i znanosti” su Davor Bernardić,  Ivo Josipovic,  Stjepan Mesić, Žarko Puhovsky,  Nadan Vidošević…”

Poštovane kolegice akademkinje i kolege akademici,

Sada mi je jasno zašto je Josipović bio gost na našoj skupštini. A ja mislio da je pozvan zbog svojih veleumnih razmišljanja o pravednosti ubojstava širokobrijeških fratara. Ne bi mi trebali zamjeriti na ovoj pogreški jer je gost bila i Lora Vidović koja je poznata po napadima na Thompsona, a prethodni glavni tajnik Akademije me je u Saboru prozivao zbog Peticije ZDS kojom smo branili Thompsona i njegovu legendarnu pjesmu iz Domovinskog rata „Bojnu Čavoglave“.

Izgleda da mi matematičari imamo drugačije poglede na znanost u odnosu na veliku većinu vas u Akademiji.

Tako mi akademik Goran Muić, Predsjednik Odbora za matematiku pri Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU javlja:

želim Vas izvjestiti da je uprava HAZU primila na znanje da su Vaši časopisi postali Q1. U privitku je dopis koji je primio akademik Pichler. Još jednom čestitam na Vašem uspjehu. 

Naravno, Uprava ima drugačije poglede na znanost pa je izostala bilo kakva čestitka (Prilog 1). To sam primijetio i kod izbora kada sam u nizu pisama upozoravao na uloge prethodnog i sadašnjeg glavnog tajnika Akademije u prihvaćanju ocjene da ti časopisi nisu dobri čime se onemogućilo korištenje sredstava s projekta HRZZ-a 36-orici matematičara koji su zaslužni za ovakvo rangiranje tih časopisa, a što je prema Predsjedniku Odbora za matematiku HAZU „veliki uspjeh hrvatske matematike“ (Prilog 2). Većini akademika takav pogled na znanost je bio stran pa su ipak dali prednost sadašnjem glavnom tajniku HAZU  koji je odigrao bitnu ulogu (Predsjednik Upravnog odbora HRZZ.a) u prihvatanju ocjene da ovi Q1 časopisi „nisu dobri“ iako je matematičarima itekako značio podatak da su po Scopusu među svim hrvatskim znanstvenim časopisima u tom trenutku TRI moja časopisa bila među PET najboljih hrvatskih znanstvenih časopisa.

Ali vi ste izgleda s pravom izabrali one koji imaju drugačije poglede na znanost. Vidim da su i sadašnji i bivši tajnik HAZU članovi Word Academy of Arts and Science (WAAS):http://www.worldacademy.org/view/general-listing?search_api_views_fulltext=&field_address_country=HR

Među njih 24 iz RH su pravi predstavnici hrvatske umjetnosti i znanosti:

Davor Bernardić,  Ivo Josipovic,  Stjepan Mesić, Žarko Puhovsky,  Nadan Vidošević.

Sada mi je jasno zašto je Josipović bio gost na našoj skupštini. A ja mislio da je pozvan zbog svojih veleumnih razmišljanja o pravednosti ubojstava širokobrijeških fratara. Ne bi mi trebali zamjeriti na ovoj pogreški jer je gost bila i Lora Vidović koja je poznata po napadima na Thompsona, a prethodni glavni tajnik Akademije me je u Saboru prozivao zbog Peticije ZDS kojom smo branili Thompsona i njegovu legendarnu pjesmu iz Domovinskog rata „Bojnu Čavoglave“.

Srećom vidim da je i on član WAAS-a i da su u toj akademiji ispravno procijenili činjenicu da je i on imao svoj časopis u svjetskim bazama, ali su mu ga izbacili iz njih. Zato je oba glavna tajnika HAZU i predložio da ponovno budu u Upravnom odboru HRZZ-a. Očekujem da će on biti i novi predsjednik Upravnog odbora. Uostalom valjda je zbog tih sjajnih dostignuća i sa časopisom njegova suradnica i postala izvršni direktor HRZZ-a.

Posebno me je obradovalo kada sam vidio da je Akademijin gost i Rektor Zagrebačkog sveučilišta. I to ne zato što je on doista u rangu ovakve znanosti koja je dobra za Akademiju jer je Boras doktorirao u 48. godini života, poslije 15 godina rada na doktoratu – zato je i dobio, valjda, Nagradu grada Zagreba za USPOSTAVLJANJE INFORMACIJSKIH ZNANOSTI. (Prof. Težak, prof. Stipčević, prof Marijević itd. nisu zaslužni za uspostavu informacijiskih znanosti. A to je generacija prije prof. Tuđmana koji je Borasu bio mentor.) Očekujem da će te ga predložiti i za članstvo u HAZU! A ako i oca Predsjednika Vlade RH proizvede u profesora emeritusa, on bi nam bio idealan novi predsjednik HAZU!

Ali nije me taj poziv posebno obradovao zbog toga već zbog onog mladog studenta koji se odbio rukovati s Rektorom zato što mu Sveučilište nije odgovorilo na njegovo pismo. Istina, mladić je odrastao vani pa ima drugačiji poglede na ponos i dostojanstvo od našeg Rektora. Vi ste ovim pozivom dali podršku takvim stavovima Rektora jer se on jednako kao prema studentu ponaša i prema Akademiji.

Kako to?

Pa akademik Rudolf je kao predsjednik Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a poslao 19. prosinca 2016. i rektoru i tadašnjem predsjedniku HAZU dopis u kojem ih upozorava na kršenje mojih ljudskih prava u kojem spominje i odnos prema mojim časopisima, dakle ovim koji su sada Q1 časopisi.

Akademija je – znamo – odgovorila prozivajući me u Saboru zbog Peticije ZDS, a Rektoru je bilo ispod časti uopće odgovoriti nekom tamo predsjedniku Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a.

Srećom, HAZU nije na razinu našeg studenta koji zbog odrastanja u drugoj sredini ima drugačiji odnos prema ponosu i dostojanstvu, pa smo se mogli radovati nazočnosti Rektora, zar ne?

Zapravo, nisam siguran da uz povlađivanje političarima tu veliku ulogu ne igra i novac. Vidim da su iz Ministarstva smanjili novac za znanstvene časopise PET puta i pobunio se i Rektor i Zagrebačko sveučilište (o tome piše i najnoviji Hrvatski tjednik). Kada su ukinuta sredstva za moje danas Q1 časopise nisu se oglasili, a sada su vjerojatno došli na red i časopisi koji su njima važni, pa odjedanput vode brigu o znanstvenim časopisima.

Nama su ukinuli novac uvodeći „u igru“ Hrčak. U slijedećoj mojoj knjizi uz pisma Akademiji bit će i prepiska s Hrčkom. Nasalov tog dijela je: HRČAK: NAPUTAK ZA TUPAVE. Izgleda da su u toj borbi za novac namijenjen časopisima u Hrčku našli izgovor u nečem što je dostojno samo tupavima!

Knjiga REVIZIONIST U HAZU / JE LI POLITIČARIMA KRIVA MATEMATIKA? Ide s posvetom:

Knjigu posvećujem časopisima

Mathematical Inequalities and Applications (MIA), Journal of Mathematical Inequalities (JMI) i Operators and Matrices (OAM).

Iako ih hrvatski političari, pa i oni u znanosti (HRZZ, HAZU, Sveučilište…) ne smatraju dobrim časopisima oni su po svjetskim izvorima tvrdoglavo i dalje među najboljim hrvatskim znanstvenim časopisima i među najboljim svjetskim matematičkim časopisima.

Tako su MIA i JMI upravo postali Q1 časopisi, što je po mišljenju nekih kolega najveći uspjeh hrvatske matematike!

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić